EXCLUSIV: CULISELE UNEI AFACERI DE MILIOANE  Ce a fost secret în afacerea Timpuri Noi

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN, MIHNEA RĂU
Ziarul BURSA #Companii / 13 septembrie 2010

Preluarea activelor fabricii Timpuri Noi, de către fondul de investiţii al IKEA, negociată, la pachet, cu unul dintre cei mai discreţi afacerişti de la noi

IKEA s-a temut că un împrumut al afaceristului ar fi putut bloca tranzacţia de aproape 35 de milioane de euro

Municipalitatea a aprobat un mega PUZ pentru Timpuri Noi, deşi compania se afla în insolvenţă

Noi amănunte din ceea ce poa-te fi considerată tranzacţia anului pe piaţa imobiliară arată că tratativele dintre conducerea Timpuri Noi şi fondul de inves-tiţii al cunoscutei companii IKEA, pentru cele cinci hectare în centrul Bucureştiului, s-au purtat, în trei, la masa negocierilor fiind prezent şi unul dintre cei mai discreţi afacerişti români - Tiberiu Bica Postelnicu, cotat cu o avere de zeci de milioane de euro.

Negocierile s-au finalizat în iulie, dar cele 34,6 milioane de euro reprezintă doar o treime din banii pe care acţionarii Timpuri Noi sperau să-i obţină în 2008.

Prezenţa la masa negocierilor a lui Bica Postelnicu, cunoscut pentru afacerile din distribuţia de ţigări şi implicarea în Grupul IATSA, a fost solicitată chiar de fondul companiei IKEA, care s-a temut că afaceristul român i-ar putea afecta, ulterior, afacerea.

Timpuri Noi a fost la fel de discretă ca şi afaceristul, ascunzând, până astăzi, că Bica Postelnicu este creditorul secret al societăţii de acum doi ani.

Omul de afaceri român împrumutase societatea Timpuri Noi, în decembrie 2008, cu 7,8 milioane de lei. Contractul a fost raportat la Bursă, dar fără să se menţioneze numele persoanei fizice care împrumutase compania şi nici detalii despre cum vor fi afectate anumite active ale societăţii în urma împrumutului.

Din datele noastre, însă, creditorul ţinut la secret este chiar Tiberiu Bica Postelnicu, fapt confirmat şi de conducerea societăţii Timpuri Noi, care, mai mult, susţine că acesta a împrumutat societatea în calitate de acţionar şi, de aceea, împrumutul nu a fost purtător de dobândă.

Raportarea către Bursa de Valori nu menţiona însă nici faptul că persoana fizică este Tiberiu Bica Postelnicu, nici că el este acţionar al societăţii şi nici faptul că împrumutul era gajat cu o parte importantă din activele societăţii Timpuri Noi.

În fapt, tocmai gajul i-a speriat pe cei de la IKEA.

Pentru că bucata importantă de teren făcea parte chiar din suprafaţa de 5 hectare pe care fondul de investiţii dorea să o cumpere de la societatea Timpuri Noi, reprezentând aproape 15% din întregul lot.

Cum Timpuri Noi nu avea banii să-şi achite datoria către Tiberiu Bica Postelnicu, fondul de investiţii a negociat achiziţionarea creanţei de la omul de afaceri, pentru a fi radiată ipoteca asupra terenului şi construcţiilor aferente.

Negocierile dintre fondul de investiţii şi omul de afaceri s-au purtat simultan cu cele pentru achiziţionarea râvnitului teren din Splaiul Unirii. După tratative îndelungate, fondul de investiţii a plătit aproape 8,5 milioane de lei ca să preia creanţa de la Tiberiu Bica Postelnicu, tranzacţia încheindu-se concomitent cu preluarea celor cinci hectare ale fabricii.

Conducerea companiei susţine că fondul Interprime Properties (controlat de IKEA) ar fi dat bani, în avans, societăţii Timpuri Noi ca să-şi stingă datoria către omul de afaceri şi abia apoi fondul a preluat creanţa.

O altă verigă

Conducerea companiei Timpuri Noi probabil că a avut un motiv întemeiat ca să nu divulge numele celui care creditase compania cu doi ani în urmă. Căci numele lui Tiberiu Bica Postelnicu ar fi amplificat zvonurile că societatea ar fi fost controlată de mai mult timp de apropiaţii politicianului Adriean Videanu, fost primar al Capitalei până în 2008.

Presa relata de mai mult timp că firma Equity Invest (în care acţionar figura inclusiv primarul general al Capitalei) ar fi achiziţionat încă din 2005 un pachet important de acţiuni la Timpuri Noi.

Cu toate acestea, structura acţionariatului Timpuri Noi a rămas nemodificată din 2005 şi până astăzi, cu acţionar majoritar Asociaţia Salariaţilor şi acţionar semnificativ SIF Muntenia

Prezenţa lui Tiberiu Bica Postelnicu ar fi fost a doua legătură dintre Equity Invest şi afacerea Timpuri Noi.

Bica Postelnicu figura la acel moment ca având 24% din Equity Invest, alături de Adriean Videanu şi Sida Ionescu, soţia fostului director executiv al FPS, Gheorghe Ionescu.

Dar Gheorghe Ionescu, partenerul lui Bica Postelnicu din afacerea Equity Invest, nu era străin de Timpuri Noi.

Gheorghe Ionescu figura deja de trei ani ca administrator al companiei Timpuri Noi.

Secretomania din jurul afacerii poate fi explicată prin faptul că amândoi- Postelnicu şi Ionescu- făceau, în mod direct, conexiunea dintre Timpuri Noi şi primarul Capitalei de la acel moment, Adriean Videanu, iar societatea avea nevoie de un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) de la Municipalitate ca să-şi pună şi, mai mult, în valoare terenul din zona Timpuri Noi, situat destul de aproape de centrul Bucureştiului.

Pregătirile pentru megaproiectul imobiliar Timpuri Noi au început în timpul mandatului primarului Videanu, dar au fost finalizate sub mandatul lui Sorin Oprescu.

Aprobarea proiectului avea să vină pe 19 februarie 2009, cu doar două săptămâni înainte ca să se înăsprească drastic normele în acordarea PUZ-urilor.

Ceea ce nu au observat însă nici consilierii municipali, care au aprobat în Consiliul General, şi nici Primarul Capitalei, care a întocmit ordinea de zi a şedinţei din 19 februarie, era faptul că, la acea dată, societatea Timpuri Noi se afla în procedura insolvenţei de aproape cinci luni. Cel care ceruse insolvenţa era chiar fostul preşedinte al societăţii până în anul 2005.

Tranzacţie cu PUZ năruit

Toate strădaniile conducerii Timpuri Noi pentru obţinerea râvnitului plan urbanistic se năruiesc însă în aprilie 2010, când Tribunalul Bucureşti anulează hotărârea Consiliului General care aproba PUZ-ul pentru Timpuri Noi.

Ceea ce bloca, practic, magaproiectul imobiliar.

Chiar dacă hotărârea Tribunalului putea fi atacată cu recurs, iar un astfel de PUZ ar fi ridicat nivelul tranzacţiei, Timpuri Noi vinde terenul către fondul de investiţii al IKEA, în iulie, pentru 34,6 de milioane de euro.

Ce spune conducerea Timpuri Noi

Adrian Breazu, directorul general al companiei Timpuri Noi, a declarat pentru ziarul BURSA:"Avocaţii fondului de investiţii al IKEA au vrut să se asigure că noi (Timpuri Noi) ne obligăm ca din avansul primit pentru tranzacţie să îi plătim domnului Postelnicu împrumutul de 8 milioane de lei de la finele lui 2008. Cei de la IKEA au vrut să se asigure că domnul Postelnicu nu va cesiona altora creanţa, punând astfel în pericol un deal de 30 de milioane de euro. Altfel, deal-ul nu mergea mai departe. Cei de la IKEA au vrut ca domnul Postelnicu să fie la masa negocierilor. Ulterior, domnul Postelnicu a cesionat creanţa către IKEA".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. foarte interesant! cum naiba sa le dea PUZ cand erau in insolventa????????

    1. bun articol/ as vrea sa vedetei ce se intampla si la Faur sau alte companii vindute tot pentru imobiliare

      Postelnicu e fiul tortionarului ministru ceausist ce a ordonat militiei sa traga in manifestantii de la Timisoara. Si cu tupeul caracteristic , IPOCRITUL Videanu care se da politician de dreapta , a adunat toate odraslele liderilor comunisti in afacerile sale si le-a impus chiar la conducerea Fondului Proprietatea (fata lui Maurer) in ciuda protestelor fostilor proprietari, a caror case au fost furate tocmai de Ion Gh. Maurer , pe atunci lider comunist

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb