• Doar livrările suplimentare de gaze le vom putea cumpăra direct de la sursă
• Venituri de 400 milioane de euro pentru intermediari în 2008
• Ruşii nu vor să intre în producţia noastră de energie electrică
Ruşii de la "Gazprom" vor fi bucuroşi să negocieze preţul gazelor pe care ni le livrează, dar numai la o cantitate suplimentară faţă de cea contractată, care acoperă încă douăzeci şi unu de ani, până în 2030. Reprezentanţii Gazprom ne-au declarat, prin Biroul lor de presă: "În prezent, avem încheiate cu România două contracte, cu Conef Energy şi WIEE, care expiră în anul 2030. Numai în cazul unei cereri suplimentare de gaze, vom fi dispuşi să luăm în considerare alte propuneri de contracte".
Prin urmare, nu vom beneficia de un discount mai mare pentru gazele importate de la "Gazprom" în următoarele două decenii. Noi ieftiniri pot apărea dacă vor avea loc deprecieri ale cotaţiilor internaţionale, în funcţie de care şi Gazprom îşi ajustează, periodic, preţurile.
Potrivit cotaţiilor internaţionale, preţul futures pentru luna noiembrie 2009 pentru 1.000 mc de gaze este de numai 4,89 dolari, în condiţiile în care, la începutul anului 2008, preţul sărise de 8 dolari/1.000 de metri cubi de gaz.
Ţara noastră plăteşte un preţ semnificativ mai mare decât celelalte state din regiune pentru gazele livrate de "Gazprom". România beneficiază de o producţie internă de gaze ce poate acoperi până la 70%-80% din consum, spre deosebire de ţările vecine care importă aproape tot necesarul de gaze din Federaţia Rusă.
Reprezentanţii "Gazprom" ne-au mai declarat că, pe sectorul producţiei de electricitate din ţara noastră, nu au planuri de extindere în viitorul apropiat.
Întrebaţi dacă vor colabora cu Romgaz în proiecte de preluare a CET-urilor pentru modernizarea lor, oficialii Gazprom ne-au răspuns: "În prezent, analizăm câteva direcţii de cooperare în sectorul gazelor, cum ar fi rutele de transport sau dezvoltarea unor rute noi, precum şi depozitele subterane de gaze. Momentan, nu avem planuri de extindere a activităţii noastre în domeniul energiei electrice".
Recent, "Romgaz" a semnat un memorandum de colaborare cu "Gazprom" în domeniul înmagazinării gazelor naturale, urmând ca investiţiile şi profitul să fie împărţite în mod egal între cele două societăţi.
Memorandumul permite realizarea unor proiecte mari, cum este depozitul de gaze de la Roman - Mărgineni, cu o capacitate de stocare de două miliarde de metri cubi. Oficialii "Gazprom" ne-au mai spus: "Participarea noastră la extinderea capacităţilor de stocare a gazelor în România va ajuta la eliminarea discontinuităţilor în alimentarea cu gaze. Alături de îmbunătăţirea rutelor de transport, majorarea capacităţilor ne va ajuta să asigurăm şi livrări de gaz stabile către Turcia şi Grecia".
În prezent, ţara noastră îşi asigură două treimi din consumul intern prin producătorii "Romgaz" şi "Petrom", restul provenind din importuri.
• Cine sunt intermediarii
WIEE România SRL şi Conef Energy SRL sunt companiile prin intermediul cărora gigantul Gazprom ne va livra gaze în perioada 2010-2030.
Dacă WIEE operează deja de mai mulţi ani ca intermediar în relaţia cu Gazprom, Conef Energy va intra în acest contract abia începând cu anul viitor.
Gazprom a încheiat acum doi ani un contract cu Conef Energy (înfiinţată în anul 2007), prin care îi va aloca 40% din exporturile către România, restul urmând să intre în ţara noastră tot prin intermediul companiei WIEE România.
Controlată de către Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG Elveţia (o societate mixtă deţinută de către ruşii de la Gazprom şi de compania germană Wintershall Germania), WIEE România operează pe piaţa românească încă din anul 2000. Anul trecut, compania WIEE România a înregistrat o cifră de afaceri 1,43 miliarde de lei, adică aproximativ 400 de milioane de euro, la cursul mediu din 2008. Deşi figurează cu doar şase salariaţi, compania a înregistrat pierderi anul trecut. (D.R.)
1. GAZ-RUSIA-ROMANIA
(mesaj trimis de OMUL dinBANAT în data de 28.09.2009, 10:29)
ACELE 400 de MILIOANE DE EURO I-AM PLATIT NOI CETATENII ROMANI CA SA-I IMBUIBAM PE ALTI " FRATI" DE-AI NOSTRI DIN U.E. (nemti, francezi). DE CAT SA NE MAI PIERDEM BANII, ATAT BUGETUL ROMANIEI CAT SI NOI CETATENII ROMANI CU PLATA GAZULUI LA RUSI si INTERMEDIARI, MAI BINE ACEASTA SUMA DE 400 de MILIOANE DE EURO AM IMPARTI-O PT. 2(doua) PROGRAME OBLIGATORII PT. TOTI CETATENII ROMANIEI si TOATE IMOBILELE DIN ROMANIA:
1. PROGRAMUL DE IZOLARE TERMICA LA NIVEL NATIONAL A BLOCURILOR, CLADIRILOR ADMINISTRATIVE si DE BIROURI, A SCOLILOR, GRADINITELOR, VILELOR, HOTELURILOR , PENSIUNILOR SI A CASELOR DIN ROMANIA.
2. PROGRAM DE UTILIZARE A ENERGIILOR ECOLOGICE-VERZI( energie solara, eoliana, microhidrocentrale, s.am.d.) LA NIVEL NATIONAL PT. TOATE CLADIRILE DE LOCUINTE, ADMINISTRATIVE, SCOLARE, PRESCOLARE, INDUSTRIALE.
AVANTAJE :
- FIRMELE DE CONSTRUCTII si INSTALATII AU DE LUCRU PE TIMP DE CRIZA si nu numai, MULT si BINE.
- SCAD FACTURILE POPULATIEI LA GAZ SI LA ENERGIE ELECTRICA.
- SCAD CANTITATILE de GAZ IMPORTATE DIN RUSIA si DECI CONTRAVALOAREA ACESTOR
GAZE.
- SE DEZVOLTA O INDUSTRIE RELATIV NOUA SI IN ROMANIA si SE CREAZA NOI LOCURI DE MUNCA.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2009, 13:01)
Spuneti-ne si este in spatele Conef Energy!
La propunerile banateanului mai fac si eu una: avem paduri in care cantitati imense de masa lemnoasa se degradeaza si putrezeste continuu; daca s-ar investi in cercetare/ utilizare a lemnului ptr. brichetare si utilizare la incalzit, s-ar asigura si prin aceasta o parte din necesar. Nici nu va inchipuiti cat lemn se arunca/ distruge fara sa-i pese cuiva. Poate ca in final ne vom trezi si noi; ce s-ar mai bucura unii sa aiba padurile (lemnele ) noastre.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Mihai în data de 28.09.2009, 14:59)
actionarii de la Conef sunt aceiasi rusi care detin si compania Alro Slatina, grupul Marco