PNL pregăteşte, în această perioadă, depunerea unei moţiuni de cenzură pe minerit, susţin surse apropiate situaţiei, care ne-au spus că acţiunea vizează domeniul energetic. Sursele noastre afirmă că titlul moţiunii ar urma să fie "În lipsa unei strategii energetice, copilotul Victor Ponta conduce energia în faliment".
Liberalii pregăteau, ieri, intens textul moţiunii, în care ar urma să arate dezastrul cu care se confruntă producţia de energie pe bază de lignit şi de huilă, dar şi cea pe bază de uraniu. Sursele noastre afirmă: "Complexul Hunedoara, care produce electricitate pe bază de huilă, este aproape în faliment, iar situaţia de la Complexul Oltenia, care procesează lignit, este tensionată. Conducerea Complexului Oltenia este destabilizată, au fost acolo proteste îndelungi, inclusiv pentru lipsa unui plan real de restructurare. Şi în minele de uraniu au fost proteste violente. Investitorii chinezi în producţia noastră de energie n-au fost şi nici nu vor veni, iar Guvernul nu ia nicio măsură reală în domeniu".
Complexul Energetic Oltenia (CEO) are capacitatea "să stea în picioare", dar la Complexul Energetic Hunedoara (CEH), ar putea fi nevoie de divizarea societăţii, a subliniat ministrul, care a explicat: "Noi am fost la Comisia Europeană ca să vedem dacă avem acceptul lor pentru un ajutor pentru achiziţionarea acestor certificate. Au spus: ok, puteţi acorda ajutor de stat, de salvgardare, dar acesta presupune să intraţi într-o anumită procedură de divizare".
Andrei Gerea a susţinut că planul de restructurare pe care îl vor prezenta autorităţile trebuie să arate convingător.
Ministrul Energiei susţine că la CEO există o speranţă că această entitate va supravieţui ca atare şi că ar mai trebui făcute nişte ajustări legate de anumite ramificaţii, respectiv la Brăila şi Craiova.
Tot recent, CEO a transmis o notificare prin care anunţă concedierea colectivă a unui număr de 2.133 de persoane, din Gorj fiind 1.471 de angajaţi, iar restul sunt de la unităţile aflate în subordinea CEO din judeţele Brăila, Dolj, Mehedinţi, Hunedoara, Prahova şi Vâlcea. Printre motivele menţionate în documentul transmis, se numără contextul actual caracterizat de o predictibilitate redusă a pieţei de energie în care se produc mutaţii de amploare generate de influenţa politicilor europene şi naţionale, cât şi influenţa mediului extern şi intern asupra rezultatelor companiei în perioada 2012-2014.
Până acum, planurile de restructurare înainte de conducerea CEO au fost respinse ca nerealiste, de către administratori ce tocmai au fost revocaţi de Ministerul Economiei pentru că nu şi-au îndeplinit ţintele din planul de management.
CEO a trecut printr-o perioadă de proteste intense ale sindicatelor, timp de aproximativ o lună, care au refuzat semnarea contractului colectiv de muncă ce prevedea renunţarea la anumite sporuri şi reduceri de venituri.
Minerii de la exploatarea de uraniu Crucea au suspendat o serie de proteste la începutul lunii martie, după ce au primit asigurări că s-a creat cadrul legislativ pentru soluţionarea problemelor lor. Minerilor li s-a promis că vor primi câte 300 de lei lunar în plus la salariu până în luna iunie, când se va putea modifica încadrarea în clasa salarială şi li se vor putea asigura majorările salariale convenite prin protocolul semnat în 30 ianuarie cu ministrul Energiei, Andrei Gerea.