EXCLUSIVITATE / UPDATE / LAURA ANDREI, PREŞEDINTELE TRIBUNALULUI BUCUREŞTI: "ANPC a câştigat procesul colectiv cu OTP Bank"

E.D.
Bănci-Asigurări / 29 iulie 2015

"ANPC a câştigat procesul colectiv cu OTP Bank"

Laura Andrei: "Instanţa a dispus modificarea întregului portofoliul de contracte identice"

Judecătorul Laura Andrei, preşedintele Tribunalului Bucureşti, ne-a confirmat faptul că acţiunea ANPC a fost admisă pe fond, cu drept de apel, fiind dispusă modificarea întregului portofoliu de contracte identice. Domnia sa ne-a mai spus că Tribunalul a dispus amendarea OTP Bank cu suma de 700 de lei.

---

OTP Bank va fi obligată să elimine din contractele sale de credit clauzele considerate abuzive, după ce instanţa a dat câştig de cauză către ANPC, în premieră, într-un proces colectiv contra unei bănci, ne-a spus avocatul Gheorghe Piperea.

Potrivit domniei sale, Tribunalul Bucureşti a dat această sentinţă, astăzi, în procesul pe care ANPC l-a deschis împotriva OTP Bank pe tema clauzelor abuzive din contractele de credit pentru nevoi personale, garantate cu ipotecă.

Menţionăm că, până la această oră, pe portalul Tribunalului Bucureşti nu a fost publicată, încă, soluţia în acest dosar.

După circa doi ani în care dosarul ANPC vs. OTP Bank a stat în instanţă, la ultimul termen de judecată au fost admise, în principiu, primele trei capete de cerere, referitoare la clauza care priveşte dobânda din respectivele contracte de împrumut, potrivit informaţiilor transmise, la acea dată, de surse apropiate situaţiei.

"De asemenea, a fost acceptată, în principiu, cererea de intervenţie accesorie a Asociaţiei Parakletos şi a fost acceptată în parte cererea de intervenţie accesorie depusă de Asociaţia de Consiliere a Clienţilor Bancari şi a Asiguraţilor din Romania (ACCBAR), în sensul că au fost respinse referirile privitoare la comisionul de acordare, marja creditului şi indicele LIBOR, precum şi returnarea sumelor către clienţi", potrivit surselor citate.

Acestea ne-au precizat atunci că au fost puse în discuţie excepţiile invocate de către pârâtă la ultimul termen de judecată, instanţa respingându-le în totalitate, după care s-a discutat despre fondul cauzei unde ANPC a solicitat admiterea acţiunii, menţinerea dispoziţiilor înscrise prin procesul-verbal ca fiind temeinice şi legale, "şi, în consecinţă, constatarea faptei OTP Bank România de a insera clauze abuzive în contractele încheiate cu clienţii (...); aplicarea sancţiunii corespunzătoare (); obligarea OTP Bank România SA la eliminarea, din contractele de credit, a clauzelor considerate ca fiind abuzive, şi, în consecinţă, menţinerea procesului-verbal ca temeinic şi legal".

Avocatul Gheorghe Piperea, care conduce Asdociaţia Parakletos, a subliniat, pe pagina sa de socializare, importanţa pe care o are faptul că acţiunea aparţine unei autorităţi a statului român.

Domnia sa a menţionat: "Întrucât procesele de tip «class action» care se formulează conform art. 12-13 din Legea 193/2000 vizează toate contractele tip ale unei bănci, înseamnă că procesele-verbale de constatare a clauzelor abuzive privesc toate contractele băncii care conţin acele clauze. Mai precis, dacă ANPC atacă în astfel de procese una sau mai multe clauze pe motiv că sunt abuzive, înseamnă că toate aceste clauze sunt deja, în opinia oficială a ANPC, abuzive, iar contractele tip care conţin acele clauze abuzive trebuie «curăţate» de abuz. Acele clauze, tocmai pentru că sunt abuzive, urmează să fie «evacuate» din contract, cu consecinţa înlăturării abuzului de putere economică a băncii şi, implicit, dar mult mai important, cu consecinţa avertizării tuturor băncilor tentate de profituri ilegitime extrase din practici abuzive".

Avocatul Piperea a precizat că, în prezent, pe rolul instanţelor există mai multe procese de tip «class action» care vizează caracterul considerat abuziv al comisionului de risc/administrare, dobânzii de referinţă variabilă; dobânzii revizuibile după politica şi discreţia băncii; clauzei de schimb valutar care trece tot riscul deprecierii leului faţă de dolar, euro, CHF etc. la consumator.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat, recent, demararea unui control tematic în sectorul bancar, în urma sesizărilor primite de Autoritate de la clienţii bancari. În cadrul controlului tematic, inspectorii ANPC verifică dacă măsurile de remediere a deficienţelor au fost aplicate de instituţiile de credit.

Subliniind că, de la începutul anului şi până în prezent, instituţia a înregistrat 2.296 de reclamaţii de la consumatori, dintre care au fost soluţionate amiabil doar 389, Marius Dunca, preşedintele ANPC a declarat că şi-ar dori ca legea să îi permită să suspende activitatea de creditare a băncilor: "Caut în legislaţie portiţa care să-mi permită să interzic activitatea de creditare în rândul băncilor, poate aşa vor înţelege".

Controalele se derulează la toate băncile care au oferit credite în franci elveţieni, dar şi la celelalte instituţii financiare, potrivit şefului ANPC.

Marius Dunca a menţionat că ANPC mai are circa 33 de dosare în instanţă împotriva băncilor şi încă patru dosare în curs de depunere.

În contextul în care, în prezent, ca urmare a unor clauze din contractele de credit considerate abuzive şi/sau a creşterii cursului de schimb, mulţi debitori sunt în situaţia să fie executaţi de către operatorii financiari, întrucât nu-şi mai pot plăti ratele, avocatul Gheorghe Piperea îi sfătuieşte pe oameni să adopte următoarele măsuri: să solicite instanţelor, individual sau colective, suspendarea efectelor acelor clauze atacate de ANPC şi să solicite ANPC să dispună oprirea temporară a comercializării creditelor de retail afectate de clauze abuzive, inclusiv încasarea de rate bancare în baza clauzelor constatate ca fiind abuzive.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Dosarul 956/2/2015 ANPC vs OTP se refera la contractele de credit de nevoi personale garantate cu ipoteca și la creditele ipotecare.

    Dupa aceasta solutie ANPCsi OTP noi cu credite ipotecare ce urmeaza sa facem?ne adresam banci si cerem eliminarea clauzelor abuzive si dobinda variata si returnarea sumelor incasate abuzim ??? Mi ar fi de ajutor niste raspunsuri eu care va urmaresc cu dufletul la gura pe reteaua de socializare.myltumesc

    1. Elena, solutia nu e definitiva. O poate ataca banca in 30 zile. Greu sa intoarca OTP-ul. Deci, asteptare in I faza. Nu s-a admis returnarea sumelor

      solutia este sa iesim cat se poate de repede in strada in numar mare si o sa vedeti cacse vor rezolva problemele

    Buna tuturor! Eu nu inteleg ce a castigat ANPC in procesul cu OTP Bank !!!!

    Am in contractul incheiat in aprilie 2008, Art 5.1 in care banca isi da dreptul sa modifice dobanda in functie de politica bancii. Facand un calcul cu evolutia LIBOR reiese ca din 2009 banca incaseaza abuziv in medie undeva la 2 puncte procentuale in plus fata de marja bancii de la data incheierii contractului! Deci ce a castigat ANPC? Si daca nu imi dau retroactiv banii platiti in plus pe parcursul anilor si pana in prezent, revin cu intrebarea: Ce a castigat ANPC? Nu cumva e praf in ochi ca sa legalizeze OTP-ul abuzurile? 

    1. Am zis eronat mai sus "Art 5.1" ... corect este Art. 5.2

      Daca decizia va ramane definitiva, banca va fi obligata sa modifice in toate contractele de acest tip articolele privind clauza de modificare a dobanzii. Contractele nu pot fi modificate decat prin acte aditionale. Daca te uiti la art. 17.1 din contractul tau vei vedea ca contractul poate fi modificat numai cu acordul partilor si numai prin acte aditionale scrise si semnate. DECI ATENTIE LA CE ITI VA PROPUNE BANCA. Eu zic sa nu semnezi nimic. Parerea mea e ca ar trebui sa deschizi un proces in care sa arati ca datorita acestei clauze abuzive banca ti-a incasat ilegal sume de bani si sa ceri restituirea acestor sume. Succes si PRECAUTIE MAXIMA! Banca nu negociaza la pierdere niciodata!

      Dan... ANPC nu a castigat de fapt nimic. Mai mult ti-a pus tie si la ceilalti cu art 5.1 bete in roate. Deci praf in ochi + bete in roate. Daca te intereseaza esenta acestei probleme urmareste Grupul antiOTP pe facebook

    Nu pot sa nu constat cati oameni habar nu au despre clauzele abuzive, despre legislatia in domeniul protectiei consumatorilor si financiar-bancara. Si asta dupa 8 ani de la punerea in vanzare a lotului masiv de contracte toxice, adevarata bombe in buzunarele romanilor. De asta au profitat si bancile, de lipsa de implicare a oamenilor in a invata de ce sunt furati. Din cauza pasivitatii voastre dragi romani, iata au trecut 8 ani pana sa vorbim de o solutie comuna de eliminare a abuzurilor. Nu doar ca o clauza constata abuziva nu-si mai produce efectele pentru viitor, dar tot ceea ce s-a perceput in temeiul sau se restituie inapoi cu daune materiale (dobanda legala), dupa caz daune morale. Evident ca vor urma procese individuale pentru recuperarea sumelor intrucat bancile nu vor da banii de buna voi. Puneti mana si cititi dragi consumatori, prea mult ati asteptat in oameni ca Piperea sau ANPC. Cand veti invata mecanismul hotiei, al camatariei asteia girata de BNR atunci veti fi colo in piata la manifestatie cu toata familia.

    1. Multumesc domnule Cunoscator intr-ale juridicului. Din mesajul dvs. deduc ca intr-adevar nu sunt singurul care observa ca marea victorie de azi a ANPC/dl. Piperea/ACCBAR si alte grupuri este de fapt praf in ochi. Personal nu o sa astept raspunsuri si rezolvari de la nimeni insa sunt la curent cu majoritatea demersurilor grupurilor si persoanelor mai sus mentionate carora le multumesc din toata inima pentru efortul lor. Sfatuiesc pe toti cei pagubiti intr-un fel sau altul de banci, sa merga personal, pe toate caile legale cu putinta sa-si rezolve abuzurile ... eu asa o sa fac pentru ca asta cred ca e calea. Din experienta va spun sa nu cedati si sa nu incetati cu demersurile voastre (am mai castigat o cauza cu alta banca). Cascati bine ochii in toate hartiile pe care vi le arunca bancile sub nas si o sa fie ok. NU MAI INGHITETI NICI O INFORMATIE PANA NU O ANALIZATI SINGURI si in ca o data NU CEDATI!

      Aveti perfecta dreptate! Au profitat de nepriceperea noastra.Ne-au amagit cu dobanda mica in comparatie cu un credit in alta moneda.Sper sa castigam procesele individuale si sa plateasca OTP si chletuielile de judecata aferente. Sa vada si ei cum este !

      nu o sa castigam nimic o sa vedeti totul e apa de ploaie arunca mereu cate o momeala sa ne prosteasca ca sa o mai lungeasca cu romanu e greu tare au vandut toata tara asta si nu le face nimeni nimic credeti ca nu au parlamentari somn noaptea ca ramanem noi fara case .vacanta placuta domnilor parlamentari luavar tsumami sa va ia acolo unde va duceti ca nu o sa va duceti la mamaia acolo e pentru saraci voi aveti alt statut nu sunteti oameni de rand si sa nu uitati sa va dati si o prima de concediu,luavar dracu sa va ia

      Bine punctat Cunoscatorule

      Mergeti pe siteul clauzeabuziveotp si vedeti de la cap la coada cum trebuie actionat cel mai eficace pentru a infrange camatarii verzi in instanta. Ne gasiti si pe FB la Antiotp Grupul. Va asteptam

    Pedeapsa pentru acest mafiot tradator (n.r. iscalescu) este condamnat la moarte pentru genocid financiar impotriva poporului roman. Desteapta-te romane si vezi adevarata fata a acestui asasin financiar. Clauzele abuzive din contractele de credit au fost introduse sub atenta supraveghere a guvernatorului pe viata! Jos nemernicule din locul unde te-ai cocotat!

    Prea multa vreme a stat clientul cu capul in jos si caciula in mana in fata ticalosului de camatar. Dedic in mod deosebit aceasta victorie, si cele ce vor urma, indeosebi cele impotriva iubirii vietii mele BCR, domnului guvernator isarescu. Sa curga vinul si sangele de bancher in valuri !!!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb