EXCLUSIVITATEA DIN ZIARUL BURSA DE ACUM O LUNĂ, CONFIRMATĂ OFICIAL: Finanţele: 31 de bănci nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 septembrie 2017

Finanţele: 31 de bănci nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani

Daniel Zamfir, nemulţumit de lista transmisă de MFP, a cerut o listă completă cu băncile care au avut pierderi fiscale

Ziarul BURSA a publicat, încă de acum o lună şi jumătate, lista cu rezultatele fiscale complete ale băncilor, în ultimii şase ani

BNR spune că 11 din cele 31 de bănci fără profit în ultimii cinci ani nu mai există

Ministrul Finanţelor afirmă că societăţile în faliment sunt încă viabile fiscal

O listă cu 31 de bănci care nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani (2012-2016), semnată de ministrul Finanţelor Publice Ionuţ Mişa, a apărut, marţi, în mediul online.

Liberalul Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele Comisiei economice din Senat, care a solicitat Finanţelor lista cu băncile fără profit fiscal ne-a confirmat că aceasta este lista primită de la ministerul de resort, dar s-a arătat nemulţumit de faptul că tabelul MFP cuprinde doar coloane cu impozitul pe profit, nu şi valoarea profiturilor contabile şi a pierderilor fiscale.

Lista emisă de MFP o confirmă pe cea publicată de ziarul BURSA în urmă cu circa o lună şi jumătate, în sensul că ambele documente prezintă aceleaşi bănci care au plătit profit zero în ultimii cinci ani.

Diferenţa dintre cele două liste este că cea prezentată de ziarul BURSA, care arată situaţia fiscală a băncilor în perioada 2011-2016, este completă, evidenţiind discrepanţa, uneori uimitoare, dintre profitul contabil raportat de bănci şi rezultatul fiscal al exerciţiului financiar.

Întrucât tabelul (de aproape cinci pagini, dintre care trei sunt ocupate cu cifra zero la coloana ce reflectă impozitul anual pe profit), conţine o serie de date care ne-au contrariat, arătând pierderi la anumite bănci în anii în care acestea au raportat profit, am încercat să comparăm respectivele informaţii cu cele care apar pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Cifrele sunt diferite!

Am cerut ajutorul experţilor din domeniu, care ne-au explicat că ceea ce raportează băncile, BNR şi MFP sunt rezultatele contabile, iar ceea ce apare în documentul deţinut de noi reprezintă rezultatele fiscale, obţinute după reportarea şi deducerea pierderilor din anii precedenţi.

Spre exemplu, Banca Comercială Română (BCR), cea mai mare instituţie de credit din sistem, a raportat, conform comunicatelor postate pe propriul site, profit net în trei din cei şase ani (în 2011 - 70,9 milioane lei, în 2013 - 591,2 milioane lei, în 2015 - 918,9 milioane lei şi în 2016 - 1,045 miliarde lei), dar situaţia fiscală indică pierderi însemnate (care ajung până la minus 3 miliarde lei, în 2014) în toţi cei şase ani la care facem referire.

O altă bancă ce apare în tabelul nostru cu impozit zero în perioada 2011-2016 este Bancpost, cu toate că şi aceasta a avut profit contabil în ultimii doi ani (26 milioane lei în 2016 şi 35,24 milioane lei în 2015), potrivit datelor de pe MFP.

Banca Transilvania, societate listată la Bursă, s-a lăudat cu profit de 1,22 miliarde lei anul trecut, respectiv 2,41 miliarde lei în 2015, dar a raportat pierderi fiscale de -2,3 miliarde lei în 2016 şi de -3 miliarde lei în anul precedent.

Printre băncile care au plătit impozit pe profit în toţi cei şase ani la care ne raportăm se numără Raiffeisen Bank, ING Bank şi BCR Banca pentru Locuinţe.

Banca Naţională a României (BNR) a reacţionat, ieri, pe subiect, afirmând: "Lista băncilor care nu au plătit impozit pe profit, prezentată în mass-media în ultima vreme, cuprinde o serie de nume de bănci care, la data prezentei precizări, nu mai operează pe piaţă ca societăţi bancare. Banca Columna, Banca Comercială Carpatica, Banca de Investiţii şi Dezvoltare, Banca Internaţională a Religiilor, Banca Renaşterea Creditului Românesc Credit Bank, Banca Română de Scont, Banca Turco-Română, Bankoop - Banca Generală de Credit şi Promovare, National Bank of Greece Sucursala Bucureşti, Nova Bank, The Royal Bank of Scotland PLC Edinburgh nu mai reprezintă instituţii de credit care să deţină autorizaţie de funcţionare din partea BNR".

Reacţia Băncii Centrale este cel puţin hilară, în condiţiile în care, pe aceeaşi listă, se află, cu zero la coloana ce reprezintă impozitul pe profit, cele mai mari bănci din sistem, active în piaţă, în acest moment.

Cât priveşte instituţiile de credit care nu mai există şi totuşi apar în aceste tabele, Ionuţ Mişa a afirmat, marţi, în Comisia Economică din Senat, că, printre cele 31 de bănci care nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani, se află şi instituţii care sunt în insolvenţă sau faliment, dar care, din punct de vedere fiscal, încă mai sunt viabile.

Ministrul finanţelor a menţionat că majoritatea băncilor care activează la noi sunt prezente şi în celelalte ţări, însă acolo plătesc impozit, în timp ce în România nu. Întrebat dacă este de părere că băncile din ţara noastră ascund profiturile, Mişa a răspuns: "Am reuşit să dovedim acest lucru în cadrul controalelor efectuate de ANAF în sistemul bancar".

Una din băncile la care a fost finalizat controlul ANAF este BCR, după cum se arată chiar în raportul băncii, unde se precizează că Fiscul i-a impus sume suplimentare de plată, banca fiind obligată să plătească impozit de 40,57% din profitul pe primul semestru al anului în curs, respectiv 176,1 milioane de lei.

Raportul financiar aferent primelor şase luni ale anului, publicat pe site-ul BCR, menţionează: "În perioada 3 mai 2016 - 9 iunie 2017, BCR a fost subiectul unui control fiscal cu scopul verificării impozitului pe profit şi a taxei pe valoare adăugată pentru perioada 1 ianuarie 2012 - 31 decembrie 2015. Ca urmare a acţiunii de control, sume adiţionale au fost considerate de către autorităţile fiscale ca şi obligaţii de plată şi au fost contabilizate în consecinţă la data de 30 iunie 2017, chiar dacă banca va contesta această decizie în perioada imediat următoare. Datorită faptului că BCR a solicitat deductibilitate pentru cheltuielile cu deprecierea subsidiarelor, activul privind impozitul amânat recunoscut anterior pentru aceste diferenţe temporare a fost reversat la 30 iunie 2017. Cu toate acestea, banca consideră că deductibilitatea acestor cheltuieli se va obţine, prin urmare a recunoscut un activ din creanţe fiscale".

Ministrul Mişa a declarat în mai multe ocazii, de când a fost numit ministru al finanţelor, că majoritatea băncilor din piaţa noastră nu au plătit impozit în ultimii ani, raportând pierdere în toată această perioadă. Băncile se folosesc de prevederile legislative speciale şi dedicate sectorului bancar ca să nu plătească impozitul pe profit, fiind vorba despre deductibilitatea nelimitată a cheltuielilor cu vânzarea de credite neperformante (NPL).

Ionuţ Mişa a subliniat: "Există situaţii în care băncile sunt acţionari majoritari la societăţile afiliate, către care îşi vând creditele. Însă, sunt şi societăţi care nu sunt afiliate, dar acest lucru nu înseamnă că nu au legătură cu băncile. Pentru că sunt situaţii în care companiile respective pot fi identificate ca acţionari la alte companii, care să aibă, la rândul lor, acţionari majoritari - băncile".

În aceste condiţii, Ministerul Finanţelor Publice a plafonat gradul de deducere a cheltuielilor cu vânzarea creditelor neperformante la 30%, de la 100%, la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Eu am pierdut bani la Bankoop cand a dat faliment.Daca banca mai e viabila (in mintea lui Misa si a altora) pot si eu sa-mi recuperez din pierdere? Poate imi spune "marele avocat"Piperea cat m-ar costa aceasta operatiune...

    1. "Marele avocat" vă păstrează nedormiți.

      Mizeriile financiare au lăsat urme în contabilitate, iar unul gen mintea lui Mișa curăță podelele cu mafia bancară.

      Grohăiți puțin acum, cât încă mai sunteți liberi, și veți începe discursurile postelnice. 

      Multe banci sunt ascunse sub alte denumiri :Carpatica se numeste Patria Banca de investitii si de dezvoltare e tot acolo ,dar se numeste altfel ,Credit bank se .muta de colo ,colo e.t.c.Ca si SRI-ul cineva dela B N R ne crede prosti.

      Misa nu e bun nici de femeie de serviciu,e mai bun Piperea..

      O să vă mândriți în pârnăi când veți spune că v-a băgat acolo femeia de serviciu.

    da, poate ne raspundeti si noua, de ce v-ati trezit tocmai acum?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb