Execuţia bugetară a primelor şapte luni a revenit pe excedent, de 1,8 miliarde lei

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 5 septembrie 2007

Excedentul bugetului general consolidat a fost, la sfârşitul lunii iulie, în sumă de 1,89 miliarde lei, reprezentând 0,5% din Produsul Intern Brut, după ce execuţia bugetară a primului semes­tru a indicat deficit de 0,19% din PIB, potrivit datelor Ministerului Economiei şi Finanţelor.

Execuţia bugetului general consolidat a primelor şapte luni ale lui 2007 a revenit pe excedent, după ce în iunie a indicat un deficit de 749,9 milioane lei. Veniturile totale ale bugetului general consolidat au fost de peste 70,95 miliarde lei, însemnând 18,2% din PIB, în timp ce cheltuielile s-au situat la peste 69 miliarde lei (15,2% din PIB).

Bugetul de stat a încasat 28 miliarde lei, în şapte luni din acest an, şi a avut un deficit de 3,55 miliarde lei, în timp ce bugetele de pensii, de sănătate, de şomaj şi bugetele locale au înregistrat excedente. Bugetele locale au obţinut excedentul cel mai mare, în sumă de 3,46 miliarde lei, veniturile acestor bugete fiind de 18,7 miliarde lei. Bugetul de pensii a avut, de asemenea, excedent de un miliarde de lei, fondul de sănătate de 992 milioane lei, iar cel de şomaj de 525 milioane lei.

Taxa pe valoarea adăugată a adus cele mai însemnate venituri ca pondere în PIB, comparativ cu celelalte impozite, de 15,7 miliarde lei (4% din PIB), fiind urmată de colectările din impozitul pe venit de 7,6 miliarde lei (2% din PIB) şi impozitul pe profit de 7,2 miliarde lei (1,8% din PIB). Încasările cumulate din contribuţiile de asigurări au fost de 2,15 miliarde lei, însemnând 5,5% din PIB.

Alocări importante s-au făcut, în primele şapte luni, pentru asigurări şi asistenţă socială, în sumă de 22,8 miliarde lei (5,9% din PIB), fiind urmate de cheltuielile pentru învăţământ (8,69 miliarde lei), sănătate (7,47 miliarde lei), transporturi (5,59 miliarde lei) ordine publică şi siguranţă (5,5 miliarde lei), apărare (2,2 miliarde lei) şi agricultură (2,36 miliarde lei).

Deficitul bugetar pe 2007 este programat la 2,8% din PIB, în condiţiile în care Comisia Europeană a avertizat că deficitul va depăşi limita impusă prin criteriile economice din tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB, putând ajunge la 3,2% din PIB. În cazul în care România nu va respecta plafonul de 3% din PIB, Comisia ar putea declanşa o nouă procedură de încălcare a tratatului, similară celei aplicate taxei de înmatriculare auto.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Acest guvern obtine bani la buget pe spinarea contribuabililor prin taxe .,...de inmatriculare... nu prin reducerea cheltuielilor; la plimbari cu parlamentarii, guvernantii si a altor demnitari.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb