Există o metodă în "nebunia" tarifară a preşedintelui Trump?`

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 aprilie

Există o metodă în "nebunia" tarifară a preşedintelui Trump?`
Călin Rechea

Economistul francez Charles Gave, fondatorul şi preşedintele companiei financiare Gavekal Research, a reacţionat ironic în faţa protestelor vehemente ale celor care susţin că tarifele lui Trump vor aduce o mare distrugere economică.

"Protecţionismul lui Trump este întâmpinat cu critici vehemente tocmai de cei care au fost întotdeauna violent anti-liberali şi pretind că gândesc pentru ceilalţi peste tot în lume", scrie Gave, iar apoi se declară surprins că "pentru prima dată în viaţa lor apără o idee liberală".

În opinia sa, exprimată sub forma unei întrebări, toate protestele vehemente nu sunt pentru apărarea comerţului liber, ci "pentru menţinerea statului paralel pentru care au militat întotdeauna".

"Aceasta este ceea ce toată lumea a văzut timp de treizeci de ani la Bruxelles, Paris, Londra, Washington", mai subliniază Gave, după ce îl citează pe Milton Friedman: "Când politicienii preiau controlul asupra sistemului economic, primul lucru pe care un om de afaceri trebuie să-l cumpere este, desigur, politicianul".

Bun cunoscător al sistemului financiar internaţional, Charles Gave precizează că "prin importuri şi exporturi, dar şi prin subvenţiile acordate de state tuturor acestor companii care exportă, trece cea mai mare parte a corupţiei care alimentează statele noastre profunde şi permite personalului nostru politic să trăiască atât de demn pe cât merită".

Prin tarifele anunţate, administraţia Trump doreşte să distrugă acest sistem internaţional corupt, după cum arată economistul francez, iar singura cale de acţiune este "distrugerea rutei banilor", care funcţionează de mult timp prin două canale: "reţeaua de ONG-uri internaţionale şi comerţul exterior".

Modul de acţiune este prezentat pe larg în articolul cu titlul "Nombreuses et soudaines conversions au Libre Échange" de pe site-ul Institut des Libertes (IdL).

Un fragment dedicat paradisurilor fiscale este prezentat mai jos.

"Să ne imaginăm că orice dispozitiv electronic este produs în China cu 10 $ pe unitate şi că acest produs se vinde cu 100 $ în SUA, pentru un profit de 90 $. Toată lumea va fi de acord că ar fi o prostie să se plătească un impozit de 32% pe acest profit. Prin urmare, exportatorul din China îşi va vinde produsul cu 11 $ filialei sale irlandeze, care îl va revinde cu 98 $ filialei importatoare din SUA, iar profitul din Irlanda va fi impozitat cu 4%", descrie Charles Gave procesul, iar apoi subliniază ironic că "nu va exista niciodată nicio legătură între sumele câştigate şi sumele pe care aceeaşi societate mamă din SUA le va plăti candidaţilor care înţeleg lumea afacerilor şi intenţionează să promoveze realegerea senatorilor şi deputaţilor care au făcut posibilă această lovitură foarte frumoasă".

Tocmai din acest motiv este necesară tarifarea fără discriminare, indiferent de ţara de origine a importurilor.

În aceste condiţii, "marjelor de profit de 90% din Irlanda le vor fi aplicate taxe vamale, iar aceste marje excepţionale vor fi capturate de autorităţile fiscale americane şi nu de multinaţionalele din Dublin".

"Dacă judec după gemetele pe care lacheii lor le scot în presă, cei cu adevărat puternici sunt îngrijoraţi şi sunt probabil într-o dispoziţie foarte proastă, ceea ce mă întristează enorm", îşi încheie reputatul economist francez explicaţia.

Ulterior, pe contul de Twitter al IdL se mai arată că "acest proces de optimizare fiscală nu a creat prea multă bogăţie, ci a transferat cantităţi masive de bogăţie de la cei mai puţin bogaţi la cei foarte bogaţi".

Argumente puternice în favoarea tarifelor anunţate de administraţia Trump aduce şi antreprenorul şi analistul financiar Karl Denninger, autorul cărţii "Leverage: How Cheap Money Will Destroy the World" (2017).

Denninger este convins că tarifele lui Trump vor avea efecte extrem de pozitive asupra SUA într-un timp relativ scurt şi susţine că acestea nu sunt inflaţioniste, mai ales când efectele lor se vor extinde la nivelul întregii economii americane.

Reacţia iniţială a pieţei obligaţiunilor guvernamentale americane pare să îl confirme din acest punct de vedere.

Etalonul costurilor de finanţare pe termen lung ale guvernului american, randamentul obligaţiunilor de 10 ani, a înregistrat o scădere masivă după intrarea în vigoare a noilor tarife (vezi graficul), ceea ce pare să arate o temperare a aşteptărilor inflaţioniste ale investitorilor.

Există o metodă în "nebunia" tarifară a preşedintelui Trump?`

În timp ce randamentele de 10 ani s-au apropiat de pragul de 4%, de la un maxim al anului 2025 de circa 4,8%, înregistrat la mijlocul lunii ianuarie, randamentele titlurilor de 30 de ani au coborât sub 5%

În ceea ce priveşte declinul substanţial al burselor americane şi internaţionale, acesta nu pare să-l impresioneze foarte tare pe Secretarul Trezoreriei Scott Bessent, care a declarat că "vânzările de pe burse sunt o problemă Mag7, nu o problemă MAGA" (n.a. termenul cei 7 magnifici a apărut în 2023 şi se referă la companiile Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia şi Tesla).

Denninger mai subliniază că în momentul în care tarifele se vor resimţi la nivelul companiilor, iar acestea vor încerca să concedieze personal, Trump va acţiona împotriva angajatorilor de imigranţi ilegali, care vor fi obligaţi să-i angajeze pe americanii concediaţi sau vor ieşi din afaceri.

Analistul american mai susţine apoi că vom asista şi la o reducere majoră a costurilor medicale, cu până la 80%, care va determina o reducere cu 15% a costurilor de funcţionare ale companiilor din SUA, în condiţiile în care Trump va apela la prevederi din legile antitrust.

În plus, la temperarea presiunilor inflaţioniste vor contribui şi măsurile pentru reducerea preţurilor energiei, prin redeschiderea centralelor pe cărbune.

Pe lângă scăderea preţurilor energiei electrice vom asista şi la scăderea chiriilor, pe fondul deportării masive a imigranţilor ilegali.

În cadrul mai larg al politicilor de redresare care vor fi anunţate de administraţia Trump, autorul american prezintă şi un posibil scenariu de soluţionare a poverii creditelor de studii.

Conform măsurilor adoptate în perioada administraţiei Clinton, creditele de studii sunt singurele credite care nu pot fi şterse în cazul declarării falimentului personal.

Măsurile neconstituţionale propuse de administraţia Biden au reprezentant ştergerea datoriilor pentru anumite categorii de debitori prin transferarea lor către bugetul federal.

"Se zvoneşte că Trump a găsit o modalitate legală prin care datoriile pentru studii pot fi şterse în caz de faliment personal, inclusiv retroactiv", scrie Denninger pe blogul său, iar "acest lucru va conduce la prăbuşirea valorii diplomelor şi forţarea scăderii costurilor de studii cu până la 80%".

În aceste condiţii, universităţile va trebui să-şi asume creditele neperformante de studii, iar orice finanţări viitoare acordate vor fi legate de potenţialul de câştig al absolventului, deoarece "nicio bancă nu îşi va asuma altfel riscul".

Toate aceste măsuri vor conduce la intrarea economiei americane într-o recesiune semnificativă, dar care se va manifesta pe termen scurt.

Karl Denninger este convins că, "până la sfârşitul primăverii de anul viitor, vor apărea primii muguri verzi, cei adevăraţi, nu cei hrăniţi cu doze hiperactive de îngrăşământ care vor arde rădăcinile", iar Partidul Republican va câştiga alegerile din toamna anului viitor, pe fondul creşterii veniturilor reale ale americanilor.

Opinia Cititorului ( 19 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Tarifele nu sunt doar o metodă de a aduna venituri fiscale, ci și un instrument prin care statele își pot pregăti economiile pentru perioadele de conflict și război. Tarifele au un efect important. Pot pregăti SUA pentru un mare conflict

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Marimea, proportiile conteaza si in viata si in economie. Inteleptul CEO al JPMorgan, Jamie Dimon, spunea ca poti sa gasesti ratiuni de securitate pentru niste masuri anti-economice cum sunt tarifele. Dar conteaza mult cum implementezi aceste tarife.

      Una este sa bei un pahar de vin din cand in cand si alta este sa te imbeti in fiecare seara. 

      Una este sa introduci treptat, cate 10% pe an, un tarif cu anumite tari si cu totul altceva este sa dai cu parul in magazinul de portelanuri.  

      Ce nu intelege administratia Trump este ca deficitul comercial este doar o parte a ecuatiei, celalalta parte a ecuatiei sunt profiturile uriase facute de companiile americane, profituri care umfla bursa si buzunarele americanilor. 

      Si pana la urma ce treaba are guvernul federal cu deficitul comercial cat timp moneda este stabila si somajul la un minim istoric? Treaba guvernului este deficitul bugetar. 

      Ca sa dau un exemplu extrem, daca maine China inchide toate fabricile Apple o parte uriasa din excedentul comercial al Chinei dispare. O sa fie insa domnul Trump multumit cu rezultatul acesta? China se descurca si daca pierde 200.000 de locuri de munca, dar SUA se descurca daca pierde profiturile uriase care ajung pe bursa?

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Cancelarul Scholtz a descris poate cel mai plastic cat de compleze sunt lanturile comerciale: „Uneori exista atât de multe dependenţe în lanţurile comerciale încât anumite produse sunt trimise înapoi şi aduse de sute de ori. Nu poţi pur şi simplu sa opreşti acest proces.”

      Este greu de spus exact ce va obtine Trump cu tarifele astea uriase, dar este sigur va procesul va fi dureros si va dura foarte mult.  

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      ...

      In ziua de azi, economia SUA este extrem de performanta si exporta servicii si produse de tehnologie inalta care au o margine de profit uriasa.

      Aceste profituri uriase, chiar daca platesc impozite mici in alta parte, ajung in cele din urma la bursa si in buzunarele americanilor. 

      Inainte de criza din 2008, mare parte din averea americanilor era in imobile. In prezent, 65% din avutia americanilor este la bursa si doar 35% in imobile.  

      Sigur ca economia americana are si ea niste vulnerabilitati, dar ele pot fi adresate si partial rezolvate fara sa spargi magazinul de portelanuri: 

      1. poti sa pui niste tarife rezonabile cu anumiti parteneri comerciali si astepti sa vezi ce efecte economice au. 

      2.poti sa discuti cu marile companii americane sa-si plateasca impozitele acasa si astfel sa mai micsorezi deficitul bugetar. 

      3. sigur ca aparatul bugetar, federal si local, poate fi optimizat, dar nu este nevoie sa tai cu drujba.

      4. poti incerca, printr-o abordare bipartizana constructiva, sa rezolvi problema chiriilor foarte mari si problema uriasa a asigurarilor medicale cu care se confrunta o parte din populatie. 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Azi vine raspunsul Chinei, tarife de 34% la toate produsele americane.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Azi vine raspunsul Chinei, tarife de 34% la toate produsele americane incepand cu 10.aprilie.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Nu stiu cata metoda exista in ”nebunia” tarifara a lui Trump, dar stiu ca razboiul comercial care sta sa inceapa mai poate fi oprit doar in urmatoarele cateva zile.

      Dupa aceea incepem sa numaram victimele. Americanii au investitii pe datorie (margin debt) de 918 mld$ si deja trebuie sa vina cu bani de acasa.  

      Despre alte lucruri (cum ar fi pariurile pe derivate, etf-urile cu leverage, miile de memecoins) nici nu vreau sa mai vorbesc ca ma ingrozesc.  

      Ministrul de finante Bessent spunea ieri ca nici macar nu a fost intrebat atunci cand au fost stabilite tarifele ”libertatii”. Poate va fi intrebat acum pentru ca omul are o experienta uriasa in finante si este si un tip destept care stie sa explice ca la gradinita daca este nevoie.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Dragul de Warren Buffett, el este primul care l-a ”citit” pe geniul stabil si si-a vandut toate actiunile dupa alegerile din noiembrie 2024.

      Warren chiar merita sa ramana in istorie ca cel mai mare investitor! 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    cine crede ca masurile lui Trump sunt la beție sau la furie se inseala . cei mai avizati au inceput sa-si dea seama ca Trump le face cu cap iar cei care il cred nebun nu peste mult timp vor vedea ca ei sunt nebunii . nu uitati ca il are alaturi pe Musk si asta se vede in diferentele dintre Trump din primul mandat si Trump din cel de al doilea mandat .

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Bufonul n-a făcut nimic cu cap, la bază este dezvoltator imobiliar, falimentând cam orice firmă prin care s-a dat.

      La final vei vedea că nu ți-a folosit la nimic să faci propagandă sovietică. 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      ...

    Toate astea sunt naive rau.

    America are o problema grava a datoriilor. Tarifele de-asta au fost puse, sa mai vina niste bani la buget. Au incercat mai intai cu DOGE, scaderi de cheltuieli, pistol cu apa really, mult zgomot pt nimic, niste babe de 150 de ani n-au fost scoase de la social security, si niste fonduri de ordinul zecilor de milioane mergeau la usaid. In rest datoria creste ca de obicei, FED nu poate printa bani din cauza inflatiei, si cererea de bonduri e in buda si din cauza razboiului est-vest, noul razboi rece, dar si din cauza deficitelor care pana acum erau finantate din QE. 

    Inflatia va scadea cica. Posibil, dar numai dc nu se apuca FED de printat bani. ceea ce , la cate datorii sunt, si dc intram in recesiune nu vad cum.  

    Cine a fost vreodata in US stie care e problema. poate ei de acolo nu vad, sau nu recunosc. Diferenta f mare intre saraci si bogati. Viata e extrem de scumpa pt ca sunt unii care-si permit sa plateasca oricat pe teren agricol, pe o casa , pe o masina, o facultate, un tratament medical samd. Acestia nu vor fi afectati de tarife. Sau poate vor fi daca au actiuni aapl sau etc. dar apple asta e poate vor iesi la liman.  

    Planul lui Trump e eliminarea taxelor pe venit, si inlocuirea lor cu acest tarife. Adica , cei ce traiesc de la salariu la salariu, totul se va scumpi, iar bogatii vor plati 0 taxe. bine si saracii, dar 40% din cei mai saraci americani nici nu plateau income tax, ca aveau deduceri. 

    Trump reprezinta bogatanii, vrea sa le reduca taxele , si lui insusi. Taxe transferate iata catre americanul sarac care nu platea taxe, dar cumpara produsele cele mai ieftine si astea sunt cele de import, acum cu 25% mai scumpe. Si catre alti saraci din toata lumea ce munceau sa produca diverse pt US. Cei ce vor ramane someri. 

    Autorul viseaza cai verzi cand spera la medicina ieftina , scoala buna ieftina in US, si chirii ieftine. Poate se va ieftini ceva initial, dar tiparnita de bani va scumpi totul de n ori, din nou. Nu se mai poate altfel. Sunt dependenti de printarea de bani ca drogatul. Si asa traiesc. Altfel, tot sistemul financiar s-ar prabusi. Tot. Tot stilul de viata, toata puterea US, armata si wall street si pensiile si bla bla.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    e bună aia cu subvențiile către corporații... corupția guvernamentală, mi-a plăcut mult.

    Elon Musk/Tesla a fost principalul beneficiar global al corupției guvernamentale. : 

    Idiocracy/2006 descrie perfect prezentul SUA. : 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    La suprafata totul pare a fi ok .Taxele vor imbogati america .Daca ar fi asa totul pare a fi idilic .Nu este .Idea ca ne arata cum niste simple decizii prezidentiale vor fi puse usor in aplicare este groteasca .Fara a avea in spate un sistem bine pus la punct de control verificare , pedepsire sau de contabilitate , coruptia isi va umfla portofelul .SUA se va defederaliza curind .Statele bogate nu vor sustine la infinit pe cele sarace iar dolarul va deveni o moneda obisnuita locul lui fiind luat de moneda europeana si cea japoneza .

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Sunt deja turbulente mari pe burse unde se renunta la diferite pariuri riscante anterioare ,insa Romania nu e afectata decat indirect ( eventual prin exporturile in SUA ale unor producatori europeni). Asa ca nu e nevoie sa sara Negrescu si altii sa se afiseze ca aparatorii exporturilor inexistente romanesti : altii sunt afectati ,aceia sa ia atitudine . Pentru cativa ani ,nici un exportator industrial din Romania nu va fi afectat ,nu e cazul romani sa ia atitudine contra politicilor lui Trump . Industriile romanesti valabile intre anii 1970 1990 au fost acuzate de dumping ,suprataxate etc ...s au pierdut atunci bani multi iar acum aceste industrii nu mai exista . Deci nu ne afecteaza tarifele ,tacem din gura acum ,ca vor trece !

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. asa ziceau guvernantii nostri si in 2008-2009 ca pe noi nu ne afecteaza si de fapt pentru noi a fost cel mai rau... asa va fi si acum...

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Plecarea banilor de pe burse îi afectează pe toți.

      Cea mai afectată e Rusia, cea netarifată. :

      Dar cea mai frumoasă experiență o va avea consumatorul american. 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Este foarte interesant sa vedem si punctele de vedere din tabara opusa!.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5295
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2969
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8826
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.1929

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb