Experţii susţin: "Nu este ilegal să candideze la preşedinţie un fost ofiţer acoperit"

CĂTĂLINA N. MĂNOIU
Ziarul BURSA #Politică / 17 septembrie 2014

Traian Băsescu a declarat că un viitor preşedinte are obligaţia morală de a-şi asuma colaborarea cu serviciile de informaţii, dacă aceasta există.

Traian Băsescu a declarat că un viitor preşedinte are obligaţia morală de a-şi asuma colaborarea cu serviciile de informaţii, dacă aceasta există.

Actualizare 14:06 Sârbu: "SIE ne-a comunicat că nu e niciun candidat la prezidenţiale care să fie ofiţer acoperit"

Vicepreşedintele Comisiei de control SIE, Ilie Sârbu, a declarat, azi, că serviciul a transmis comisiei, sub semnătura directorului Teodor Meleşcanu, un document din care reiese că nu există niciun candidat la prezidenţiale, ministru sau parlamentar care să fie ofiţer acoperit.

"A avut loc şedina Comisiei de control şi supraveghere a SIE. Am primit un material din partea serviciului semnat de ministrul Meleşcanu prin care ni se comunică că nu există niciun fel de situaţie în care un candidat, ministru, parlamentar să fie ofiţer acoperit", a spus Sârbu.

---------

Pârâciosul Traian Băsescu care vede ofiţeri acoperiţi printre candidaţii la preşedinţie a dezgheţat subiectul implicării serviciilor de informaţii în viaţa politică, fapt care dacă s-ar dovedi adevărat, atunci ar trăda o continuitate a practicilor profund nedemocratice ale aparatului represiv al vechiului regim, Securitatea.

"Încă mai cred că au timp candidaţii, înainte de a-şi depune candidaturile, să spună public [...] dacă au fost cumva sau nu ofiţeri acoperiţi", a ţinut să precizeze şeful statului, recent, într-o emisiune televizată.

Traian Băsescu a spus că este ilegal ca un serviciu de informaţii să dezvăluie calitatea de ofiţer acoperit, însă candidatul înscris în cursa pentru Cotroceni, care se află într-o astfel de situaţie are obligaţia morală să şi-o asume public.

Experţii în drept îi dau dreptate preşedintelui, afirmând că, da, obligaţia de a face cunoscută o colaborare anterioară cu serviciile de informaţii este doar una de natură morală, nu şi legală.

Incompatibilitatea privind exercitarea unei funcţii politice şi deţinerea statutului de cadru militar (n.r. ofiţer sub acoperire) care este prevăzută de legislaţia în vigoare, face trimitere doar la o colaborare în curs, susţin experţii.

Gheorghe Piperea, avocat şi prof. dr. în drept, afirmă: "Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu este o temă falsă. Dacă, într-adevăr ar exista un ofiţer sub acoperire în rândul candidaţilor la alegerile prezidenţiale, depunerea candidaturii sale ar fi împiedicată de serviciul de informaţii în cadrul căruia presupusul ofiţer îşi desfăşoară activitatea. Pe de altă parte, dacă există o certitudine în privinţa existenţei unui ofiţer acoperit în rândul prezidenţiabililor, acest lucru nu se poate dezavua fără a "arunca în aer" un întreg sistem de relaţii. Dacă un ofiţer acoperit este dezavuat, el trebuie retras din activitate pentru că acest fapt pune în pericol atât viaţa sa, cât şi a altor persoane, nu este vorba doar despre un prejudiciu adus patrimoniului.

Trebuie, însă să atragem atenţia asupra faptului că dacă este vorba despre un ofiţer sub acoperire aflat în subordinea unui serviciu de informaţii străin, situaţia este deosebit de gravă. În aceste condiţii, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării trebuie să convoace o şedinţă şi să ia în discuţie această problemă, iar nu să fie dezbătută de Traian Băsescu, la televizor."

La o examinare atentă constatăm că legislaţia în vigoare stabileşte o demarcaţie clară între activitatea de intelligence şi implicarea în "viaţa cetăţii". Legea privind activitatea Serviciului de Informaţii Externe (SIE) prevede că personalul SIE este format din cadre militare, militari angajaţi pe bază de contract şi salariaţi civili, cărora le este interzis să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice, ori să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora. Prevederi cu caracter similar se pot regăsi în Legea privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii (SRI), la articolele 27, respectiv 36, care consacră faptul că personalul SRI se compune din cadre militare permanente şi salariaţi civili, care îndeplinesc atribuţii operative şi administrative şi nu pot face parte din partide sau alte organizaţii cu caracter politic ori secret.

Amândouă legile prevăd ca operaţiunile desfăşurate de SIE şi SRI să respecte Constituţia României, legile ţării, hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, precum şi regulamentele militare.

Traian Băsescu şi-a declarat intenţia să îl deconspire pe ofiţerului acoperit din rândul candidaţilor la preşedinţie, fără să fi precizat dacă acesta este un ofiţer în exerciţiu sau dacă acesta şi-a încetat angajamentul faţă de serviciile de informaţii; după cum am văzut diferenţa între cele două situaţii este majoră, ca de la imoral la ilegal.

Confuzia este sporită de faptul că Băsescu a afirmat: "nu este corect să te duci într-o asemenea funcţie având două butoane", ceea ce sugerează că întrucât răspunde la două butoane avem de-a face cu un ofiţer acoperit în exerciţiu şi, pe de altă parte, faptul că Băsescu califică situaţia drept "incorectă", iar nu ilegală, sugerând că este vorba despre o obligaţie morală, iar nu una legală.

În actualul context geopolitic, probarea unei astfel de încălcări a legislaţiei în vigoare ar vulnerabiliza atât serviciile de intelligence, cât şi imaginea României în cadrul NATO şi UE.

Dacă acuzaţia lansată de Traian Băsescu s-ar dovedi adevărată, atunci aceasta ar certifica public faptul că tranziţia democratică a ţării noastre, precum şi funcţionalitatea democraţiei post-decembriste sunt şubrede şi, mai degrabă, mimate, ceea ce noi cetăţenii de rând susţinem din totdeauna.

Reacţii

Alianţa Creştin Liberală (ACL) a declarat că va iniţia demersurile necesare pentru a cere constituirea unei comisii parlamentare de anchetă privind afirmaţiile extrem de grave ale preşedintelui. Sesizarea privind constituirea acestei comisii se va face în temeiul art. 75 din Regulamentul Camerei Deputaţilor. Parlamentarii ACL au anunţat că vor iniţia, în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, sub semnătura a minimum 50 de deputaţi, demersurile necesare pentru constituirea organului parlamentar de anchetă. Primele rezultate ale anchetei parlamentare ar trebui să fie comunicate în 10-14 zile de la declanşarea anchetei.

Monica Macovei, candidat independent, consideră că demersul iniţiat de ACL poate fi îndelungat şi există riscul ca subiectul să fie trecut sub tăcere dacă urmează o astfel de procedură. Domnia sa a cerut comisiilor parlamentare însărcinate cu activitatea serviciilor de informaţii să îl convoace atât pe George Maior (şeful SRI), cât şi pe Teodor Meleşcanu (şeful SIE), pentru lămuririle necesare.

Premierul Victor Ponta a declarat, recent: "Din punct de vedere politic, e evident că nu se referea la mine domnul Băsescu, pentru că tocmai a declarat că ne-a verificat pe noi toţi, cei care suntem membri ai Guvernului, şi are confirmarea că nu noi suntem. Dar nu cred că aceasta trebuie să fie tema de campanie, să-l găsim pe domnul sau pe doamna care, nefiind miniştri, nu ştiu, au activat sau activează în servicii de informaţii. Dacă activau pentru vreun serviciu de informaţii, nu ştiu, al Rusiei sau al Coreei de Nord, sigur că era o problemă. Dacă îşi fac datoria, doamna sau domnul, faţă de ţară, cred că merită felicitaţi pentru asta", citează Hotnews.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. il degradam si il trimitem sa preia atributiunile paznicului de noapte de la Serviciul Roman de Investitii, iar facand un upgrade la strigarea..Cetatenii ai orasului , dormiti FNI nu va tulbura somnul, am putea actualiza cu Brute , dormiti linistiti, FMI negociaza pentru voi...

    1. Sa se faca liniste! Voda se odihneste! 

      Tu de ce te bagi bestie? 

    Omul trebuie sa-si caute sanatatea mintala, nu de alta, dar are probleme grave.Numai faptul ca-si imagineaza faptul ca Udrea are ce cauta in campania pentru Cotroceni spune totul despre el.Imi pare rau pentru el, ca si om bolnav, insa sunt convins ca o va sfarsi rau, rau de tot.

    Istoria noastra consemneaza ca in ultima jumatate de secol (ca mai devreme in istorie stim doar din carti) liderii marcanti ai Romaniei au fost controversati. Ceausescu a avut luarea de pozitie din '68 care-l putea propulsa in lumea buna mondiala, daca nu continua infiorator. Basescu are incontestabil rolul de a fi deschis drumul condamnarilor pentru coruptie. Pe de alta parte pe acel drum ar putea merge el insusi. Din pacate asa stau lucrurile, nu exista alb fara negru.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb