Portul Constanţa a înregistrat o scădere a exporturilor totale de cereale în primele opt luni ale acestui an, în condiţiile în care livrările de cereale ucrainene s-au redus la jumătate, au declarat astazi reprezentanţi ai autorităţii portuare, transmite Agerpres.
În primle 8 luni ale acestui an, din Portul Constanţa au fost exportate 20,18 milioane tone de cereale, în scădere cu 9,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Portul Constanţa rămâne principalul coridor pentru exporturile de cereale ucrainene, după invazia rusească din 2022, precum şi principala rută pentru importurile de carburanţi. Totodată Ucraina a reuşit să îşi majoreze exporturile de cereale prin propriile sale porturi în zona de vest a Mării Negre, în apropiere de apele teritoriale ale României şi Bulgariei, după ce Rusia s-a retras anul trecut din acordul intermediat de ONU.
Datele furnizate de reprezentanţi ai autorităţii Portului Constanţa arată că 120.000 de tone de cereale ucrainene au plecat din port în luna august. Cea mai mare parte a acestor cereale a ajuns în Constanţa cu barjele pe Dunăre, care în luna august a avut un nivel scăzut din cauza secetei, ceea ce a afectat parţial transportul fluvial.
La începutul acestei luni, Ucraina a acuzat Rusia că a folosit bombardiere strategice pentru a lovi o navă civilă care transporta cereale într-o zonă a Mării Negre, apropiată de zona economică exclusivă a României. Situaţia a provocat îngrijorări în rândul traderilor cu privire la livrările de cereale din zona Mării Negre.