Exporturile şi-au dat ultima răsuflare în dezbaterea bugetului

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 7 noiembrie 2006

Mihai Ionescu Preşedintele ANEIR

Mihai Ionescu Preşedintele ANEIR

Şansele de creştere a competitivităţii mărfurilor noastre la export s-au redus considerabil odată cu respingerea amendamentelor aduse de Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei, ne-a declarat: "Pentru a recupera anomalia creată, pentru 2007 trebuie să fie suplimentată suma totală de finanţare a sistemului cu 60 milioane lei sau să fie redistribuită această sumă către Ministerul Economiei şi Comerţului, către cel al Agriculturii sau către Agenţia pentru IMM-uri, prin reducerea fondurilor Exim­bank".

"N-am solicitat mărirea fondurilor, ci realocarea lor pentru a nu pune în dificultate bugetul general şi am vrut ca fondurile alocate celor cinci programe de dezvoltare a exporturilor să vină din fondurile Eximbank", a sub­liniat Mihai Ionescu. Domnia sa a adăugat că "Eximbank a primit dublu faţă de cât e capabilă să cheltuiască", amintind că în 2006 Eximbank a utilizat doar jumătate din banii alocaţi.

O problemă similară a ridicat şi consiliul IMM-urilor care consideră că în fondurile alocate de la buget pentru dezvoltarea micilor întreprinzători a fost introdus şi bugetul Eximbank.

Urmarea deciziei de respingere a amendamentului ANEIR luată de Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament va fi "creşterea în continuare a deficitului balanţei comerciale", după cum apreciază Mihai Ionescu.

Preşedintele ANEIR crede că, dacă acest deficit a fost de 4,5 miliarde euro în anul curent, anul viitor va creşte "pentru că aşa au hotărât parlamentarii, iar roadele le vom culege cu toţii". Motivul pentru care Guvernul alocă în surplus fonduri către Eximbank, după cum ne-a spus domnul Ionescu, este acela că "Guvernul preferă să rămâ­nă cu banii necheltuiţi pentru a-i distribui pe criterii politice, în loc să-i dea către exportatori".

Cele cinci programe care urmau să beneficieze de redistribuirea sumelor, dar care vor rămâne cu bugete reduse sunt: Programul de creştere a Competitivităţii Produselor Indus­triale (care urmau să primească 34,1 milioane lei), şi cel al Produselor Agroindustriale (4 milioane lei). Nici programul de susţinere a exporturilor (9,9 milioane lei) sau cel de sprjinire a exporturilor IMM (12 milioane lei) nu vor primi aceste redistribuiri. Cel din urmă program şi-a epuizat în 2006 fondurile bugetare în numai două luni, fapt ce arată că aceste sume îi erau absolut necesare.

Exportatorii se plâng însă şi de faptul că bugetul pe anul viitor este cu 50% mai mic decât cel pe 2006. Deşi până acum alocările creşteau anual pentru cele cinci programe, de la 200 milioane lei în 2003 la peste 420 milioane lei în 2006, Ministerul Finanţelor a delegat în acest an stabilirea bugetului exportatorilor de către ministerele implicate. Acestea însă aveau priorităţile lor şi au subevaluat exporturile.

Echilibrarea balanţei comerciale, creşterea exporturilor şi competitivitatea firmelor noas­tre pe piaţa europeană vor rămâ­ne astfel doar deziderate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb