Preşedintele Adunării Exportatorilor Turci (TİM), İsmail Gulle, a menţionat investiţiile companiilor deţinute de Turcia în cele două ţări şi creşterea exporturilor către aceste ţări, în discursul său din cadrul programului Delegaţia Virtuală a Comerţului, desfăşurat pentru Bulgaria şi România. Subliniind că oamenii uniţi prin legături de rudenie din regiune servesc drept punte în relaţiile cu cele două ţări şi consolidează în continuare unitatea armoniei, Gulle a spus: "Peste 3.000 de companii deţinute de Turcia îşi desfăşoară activitatea în ţară. Există aproape 18.000 de companii deţinute de turci în România. 9 dintre aceste companii se numără printre primele 1.000 ale României. Cifra de afaceri anuală a acestor 9 companii este de peste 1 miliard de dolari. Ambele ţări sunt o "bază regională" pentru companiile noastre. Exporturile noastre către Bulgaria au crescut cu 49% la 2,6 miliarde dolari în 2020 de la 1,8 miliarde dolari în 2015. Exporturile noastre către România, care erau de 2,9 miliarde dolari în 2015, au crescut la 3,9 miliarde dolari în 2020".
Exportatorii turci au obţinut succese istorice, bătând recorduri în fiecare lună, în ciuda pandemiei de coronavirus, în timp ce exporturile către Bulgaria şi România sunt, de asemenea, în creştere în ultimii ani. Asociaţia exportatorilor turci (TİM), singura organizaţie de cooperare care reuneşte 100.000 de exportatori cu 61 de asociaţii ale exportatorilor şi 27 de ramuri economice, a organizat un program numit Delegaţia Virtuală de Comerţ, pentru Bulgaria şi România, care va crea oportunităţi pentru noi colaborări şi vânzări pentru companiile participante, şi va duce la creşterea valorilor exporturilor în cele două ţări. Preşedintele TİM İsmail Gulle şi ambasadorul turc la Sofia Excelenţa Sa Aylin Sekizkök, ambasadorul turc la Bucureşti Excelenţa Sa Fusun Aramaz, Directorul general al Reprezentanţelor în străinătate şi evenimentelor internaţionale ale Ministerului Comerţului Mehmet Tan, au deschis programul, organizat de TİM în coordonare cu Ministerul Comerţului.
"Cele două ţări sunt bazele regionale pentru companiile noastre"
La deschiderea programului, Gulle a declarat că vor atinge obiectivul de export de 184 miliarde de dolari în acest an, prin experienţa şi acţiunile lor inovatoare, adăugând că, "deşi populaţia totală a vecinilor noştri Bulgaria şi România este de 25 de milioane, ştim că aceste ţări să ofere acces la o piaţă largă".
Oferind informaţii privind investiţiile turceşti în România şi Bulgaria, Gulle a remarcat: Multe oraşe ale ambelor ţări sunt mai aproape de centrele de producţie ale ţării noastre, cum ar fi İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli şi Bursa decât oraşele dinAnatolia. Legăturile de rudenie din regiune servesc ca poduri în relaţiile cu cele două ţări şi consolidează în continuare unitatea armoniei. Oamenii de afaceri din ţara noastră au 65 de investiţii majore în Bulgaria. Peste 3.000 de companii deţinute de turci funcţionează în ţară. Există aproape 18.000 de companii turceşti în România. 9 dintre aceste companii se numără printre primele 1.000 din România. Cifra de afaceri anuală a acestor 9 companii este de peste 1 miliard de dolari. Ambele ţări sunt "baza regională" pentru companiile noastre. Companiile care produc în această ţară au şansa de a exporta pe piaţa Uniunii Europene fără cote. Cred cu tărie că în perioada următoare cooperarea cu ambele ţări va continua să devină mai puternică.
"Există creşteri semnificative în exporturile noastre către cele două ţări"
Menţionând că exporturile către România şi Bulgaria au crescut semnificativ în ultimii ani, İsmail Gulle a adăugat: Exporturile noastre către Bulgaria au crescut cu 49%, la 2,6 miliarde de dolari în 2020 de la 1,8 miliarde de dolari în 2015. În 2015, exporturile noastre către România au fost de 2,9 miliarde de dolari, în timp ce în 2020 au valorat 3,9 miliarde de dolari. Vedem că produsele miniere, produsele chimice şi autovehiculele se remarcă în importurile ambelor ţări. În exporturile noastre către Bulgaria, textile cu 321 milioane de dolari, produsele chimice cu 287 milioane dolari, şi sectoarele fierului şi metalelor neferoase cu 282 milioane dolari în 2020 au fost în frunte în 2020. Tot atunci, sectoarele în care exporturile noastre către Bulgaria au crescut cel mai mult au fost bijuteriile cu 23,8 milioane de dolari (în creştere cu 64%), mineritul cu 186,6 milioane de dolari (în creştere cu 63%), produse din fructe şi legume, cu 16,9 milioane de dolari (în creştere cu 56%) şi fructe şi legume proaspete, cu 80,8 milioane de dolari (plus 18%). Potenţialul nostru de export în ce priveşte confecţiile, produsele alimentare procesate şi produsele chimice este mult mai mare în exporturile noastre către Bulgaria.
"În România exportăm în principal autovehicule"
Preşedintele TİM, Gulle, a spus că sectorul auto cu 696 milioane dolari, sectorul oţelului cu 572 milioane dolari, şi sectorul produselor chimice, cu 484 milioane de dolari, ocupă primele trei locuri în ce priveşte exporturile către România. "Sectoarele noastre cu cea mai mare creştere a exporturilor către România; Apărarea şi aviaţia au ajuns la 23,7 milioane de dolari (o creştere de până la 23 de ori), tutun cu 19,4 milioane de dolari (o creştere de 74%), minerit cu 97,7 milioane de dolari (în creştere cu 42%) şi fructe şi legume proaspete cu 168,7 milioane de dolari (o creştere de 35%). De asemenea, avem un mare potenţial de export în privinţa hainelor, alimentelor procesate şi produselor din hârtie".
(C)