Lucrările privind extinderea bazei militare de la Mihail Kogălniceanu au demarat de curând, iar mass-media din ţara noastră (Euronews România, ProTV şi CNN Antena 3) a afirmat că viitoarea bază militară va fi deservită de 10.000 de oameni. Imediat informaţia a fost preluată ieri de cotidianul rusesc Kommersant, care notează că în România se construieşte cea mai mare bază NATO din Europa, că va fi deservită de 10.000 de angajaţi şi că ridicarea întregii infrastructuri se ridică la 2,5 miliarde euro, potrivit datelor publicate de mass-media din ţara noastră.
Cei de la Kommersant arată: "Baza, cu o suprafaţă de 2800 hectare, este va fi construită prin extinderea bazei aeriene NATO deja existentă la «Mihail Kogălniceanu». Noua bază va găzdui piste, platforme de arme, hangare pentru avioane militare, precum şi şcoli, grădiniţe, magazine şi un spital. Expertul român Dorin Popescu susţine că decizia de construire a bazei a fost luată pe fondul conflictului militar din Ucraina, pe care l-a numit pe termen lung. La baza aeriană Mihail Kogălniceanu sunt staţionaţi în prezent aproximativ 5000 de militari, majoritatea americani".
Numai că expertul citat de jurnaliştii ruşi se află în eroare, deoarece actul normativ care a stabilit extinderea bazei militare de la Mihail Kogălniceanu datează din anul 2020, adică cu doi ani înainte de la declanşarea ilegală de către Federaţia Rusă a agresiunii din Ucraina. Este vorba despre HG 23/2020 adoptată de guvernul Orban, prin care se stabileşte declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional "Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu". Actul normativ adoptat de Cabinetul Orban avea la bază HG 781/2019 prin care fuseseră aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru realizarea proiectului respectiv.
În nota de fundamentare a HG 23/2020 nu este înaintată nicio cifră cu privire la personalul care va deservi viitoarea bază militară, ci se arată că obiectivele viitoarei baze militare sunt: realizarea capacităţilor şi capabilităţilor necesare îndeplinirii întregului spectru de misiuni de luptă specific avionului multirol; apărarea spaţiului aerian, a zonelor şi obiectivelor atribuite şi apărarea nemijlocită a zonei aerodromului militar; îndeplinirea misiunilor de zbor cu eficienţă şi acurateţe maximă; desfăşurarea acţiunilor aeriene independent sau întrunit cu celelalte categorii de forţe ale armatei; posibilitatea executării rapide a manevrei de forţe şi mijloace şi reluarea executării misiunilor de luptă de pe locaţia de rezervă în timp scurt; asigurarea unui interval scurt de pregătire a aeronavei între misiuni cu un număr minim de personal şi echipamente; asigurarea facilităţilor necesare operării pe şi de pe acest aerodrom cu aeronave de transport tactic şi operativ strategic.
Documentul citat mai arată: "Obiectivul de investiţie imobiliară «Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu» va cuprinde lucrări de construire clădiri şi construcţii cu instalaţiile aferente, amenajări militare cu rol de protecţie (baricade, biute etc.), împrejmuiri, drumuri şi platforme, devieri de reţele existente şi proiectare de noi reţele de apă, canalizare, termice, gaz etc., refacere şi redimensionare de branşamente şi redimensionare post de reglare-măsurare gaze. Investiţia va fi structurată în obiecte care corespund anumitor zone funcţional-operaţionale, astfel:
- Zona operaţională şi zona staţionare aeronave şi mentenanţă aviaţie;
- Zona RSOM;
- Zona elicoptere;
- Zona sisteme de apărare aeriană cu baza la sol;
- Zona CARGO;
- Zona depozit muniţii de aviaţie;
- Zona parc cu tehnică militară;
- Zona depozit carburanţi-lubrifianţi;
- Zona socială şi administrativă;
- Zona de instruire forţe terestre, blindate, tancuri;
- Branşamente, racorduri şi reţele exterioare;
- Zona Simulator de zbor;
- Zona Crash and fire station;
- Zona tranzit terestru;
- Voce-date;
- Balizaj şi sisteme de radionavigaţie;
- Protecţia forţei, SISOM, TEMPEST;
- Zona tranzit logistic;
- Zona Hot Cargo".
Nimic despre cei 10.000 de militari. Cu toate acestea, surse din cadrul investitorilor în energie au spus recent, la o întâlnire informală, că în zona Dobrogea Ministerul Apărării Naţionale nu mai acordă avize pentru proiectele de energie onshore, deoarece baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu se extinde, va ajunge la nivel de brigadă şi va număra aproximativ 30.000 militari, fără a oferi însă vreo dovadă în acest sens.
Cert este că lucrările la noua facilitate NATO au început, că ele au fost demarate legislativ înainte de actualul război din Ucraina şi au avut la bază, conform aceleiaşi note de fundamentare consolidarea statutului ţării noastre ca pol de stabilitate pe flancul estic al Uniunii Europene şi NATO, inclusiv în plan militar, prin augmentarea şi îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie armată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2024, 12:07)
Actiunile unui dictator nebun, ca Putin, duc la reactii din partea celorlalte tari care nu vor sa pateasca ce pateste Ucraina.
Pe noi ne-au mai furat odata, acum stim ca nimic bun nu vine din Est.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2024, 15:04)
Rusii i-au furat pe toti, din Europa pana in Africa.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2024, 17:32)
Putin nu este nebun. Dar descreieratii din NATO primesc acum ce au semanat.... FURTUNA
Aparent vor intra si in faliment din aceasta cauza.
1.3. Ce Furtuna? (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de RO în data de 19.03.2024, 17:48)
Ca de-abia adie vantul!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Popa în data de 19.03.2024, 19:42)
Stai liniștit, nu intră țările NATO în faliment. Mai aruncă și tu o privire la PIB-ul țărilor UE, majoritatea făcând parte din NATO și o sa vezi diferența uriașă față de
" măreața" Rusie. O sa intre cât de curând orcii în faliment la fel cum a căzut URSS.