FABIO PANETTA, MEMBRU ÎN BOARD-UL INSTITUŢIEI: "Rezultatele măsurilor BCE nu sunt pe deplin satisfăcătoare"

V.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 septembrie 2020

"Rezultatele măsurilor BCE nu sunt pe deplin satisfăcătoare"

Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să rămână în alertă cu privire la starea economiei afectate de pandemie a zonei euro şi la cursul de schimb al monedei unice, deoarece rezultatele măsurilor sale de stimulare "nu sunt încă pe deplin satisfăcătoare", potrivit lui Fabio Panetta, membru al consiliului de administraţie al instituţiei.

Acesta spune, citat de Reuters: "Rezultatele obţinute prin măsurile noastre de politică monetară sunt remarcabile, dar nu sunt încă pe deplin satisfăcătoare, deoarece se aşteaptă ca presiunile pe preţuri şi estimările inflaţioniste să rămână slabe".

Domnia sa consideră că, având în vedere perspectivele actuale privind inflaţia, BCE trebuie să rămână vigilentă şi să evalueze cu atenţie informaţiile pe care le primeşte, inclusiv evoluţia cursului de schimb.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei zonei euro în 2020, dar a avertizat că inflaţia va rămâne în teritoriu negativ până anul viitor. BCE se aşteaptă ca PIB-ul zonei euro să scadă cu 8% anul acesta, faţă de un declin de 8,7% preconizat în iunie. În 2021, economia zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 5%, faţă de un avans de 5,2% estimat anterior.

"Datele pe care le primim sugerează o redresare solidă a activităţii", a afirmat preşedintele BCE, Christine Lagarde, care însă a avertizat: "Soliditatea redresării este în continuare afectată de incertitudini".

Conform BCE, rata medie a inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 0,3%, după care va urca la 1% în 2021 şi la 1,3% în 2022. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât în teritoriu negativ în august 2020, pentru prima dată după luna mai 2016, o consecinţă a diminuării cererii din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit unei estimări preliminare publicate luna aceasta de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la minus 0,2% în luna august 2020, de la un nivel de 0,4% în luna iulie.

Datele sunt îngrijorătoare deoarece obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene prevede o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%. Problemele se intensifică după ce euro s-a apreciat cu 8% faţă de dolar, afectând competitivitatea exporturilor şi reducând inflaţia.

Lagarde şi-a exprimat îngrijorarea privind actuala apreciere a euro şi a dat asigurări că BCE monitorizează cursul de schimb şi în special impactul asupra inflaţiei.

"Consiliul guvernatorilor BCE a discutat aprecierea euro. Mandatul nostru îl reprezintă stabilitatea preţurilor şi, cu siguranţă, în măsura în care aprecierea euro exercită presiuni negative asupra inflaţiei, trebuie să monitorizăm cu atenţie o astfel de problemă. Dar, aşa cum ştiţi, nu stabilim cursul de schimb", a subliniat preşedintele BCE.

Tot săptămâna trecută, BCE a decis să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie. Astfel, Consiliul guvernatorilor BCE a stabilit că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0%, 0,25%, respectiv minus 0,50%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb