Facturile la gaze, în anchetă

Alina Toma Vereha, Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 martie 2009

Facturile la gaze, în anchetă

Deputaţii de la comisia de abuzuri susţin că suntem furaţi cu 25% din valoarea facturilor

Fosta conducere a ANRE, acuzată că a legalizat furtul printr-o complicată formulă de calcul

Un nou scandal a răbufnit, săptămâna trecută, pe piaţa de energie. Adrian Gurzău, vicepreşedintele Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii a Camerei Deputaţilor, susţine că suntem furaţi legal cu 25% din preţul facturii pe care o plătim pentru gazele consumate. Formula respectivă a fost aprobată de ANRE (reglementatorul pieţei de energie, care stabileşte preţul gazelor şi electricităţii pentru populaţie) pentru a stabili trecerea de la facturarea în metri cubi la cea în kWh.

În cadrul unui interviu acordat ziarului "Bursa", domnia sa ne-a declarat: "În urma investigaţiilor în care am fost ajutat de mai mulţi specialişti din domeniul energetic, am ajuns la concluzia că ANRE, fostul Guvern Tăriceanu şi distribuitorii de gaze au inventat formule de calcul prin care au majorat factura cu circa 25%. Acum strâng semnături pentru a propune Parlamentului convocarea de urgenţă a unei anchete parlamentare de către Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, în vederea audierii persoanelor implicate în acest caz şi luarea măsurilor legale ce se impun în această situaţie. Sper ca în două-trei săptămâni să fie constituită această comisie de anchetă, din care vor face parte deputaţi din toate partidele politice. Şi mai sper să nu ne prindă toamna cu un preţ incorect pentru gazele naturale. Vinovaţii de acest furt trebuie să răs­pundă în faţa instanţelor".

Deputatul PDL, Gurzău, ne-a mai s­pus că a înaintat raportul său şi colegului de partid Petru Lificiu, actualul preşedinte al ANRE.

Domnul Lificiu a cerut de la departamentele de specialitate din Agenţie explicaţii cu privire la formula de calcul a preţului gazelor şi a actelor normative aprobate în acest sens. Cel mai probabil, domnia sa se va lămuri până la finele lunii. "Atât eu, cât şi domnul Lificiu şi alţi colegi parlamentari vrem să vedem ce s-a întâmplat cu această formulă de calcul şi să luăm măsurile necesare pentru ca populaţia să primească facturi corecte pentru gazul consumat", a adăugat Adrian Gurzău.

Stufosul raport pus la dispoziţie de deputatul PDL arată că sunt probleme cu contoarele care măsoară volumul de gaz consumat, dar şi cu modul în care este calculată puterea calorifică superioară. Adrian Gurzău ne-a declarat că dacă viitoarea comisie de anchetă constată că formula de calcul a facturii este viciată, atunci cel mai simplu mod de revenire la o situaţie normală se găseşte tot în puterea ANRE. Astfel, autoritatea poate lua rapid măsurile necesare pentru modificarea actelor normative astfel încât să avem un preţ corect pentru gazele naturale, prin reducerea preţului cu diferenţele nejustificate.

Formula de calcul a facturii nu este singura problemă pe care deputatul PDL o ridică pe piaţa gazelor. Domnul Gurzău vrea să afle cum este stabilit coşul de consum al gazelor din producţia internă şi al celor de import şi de ce plătim un preţ atât de mare având în vedere că circa 70% din consum este alimentat cu gaze din producţia internă, care au preţul la jumătatea celui importat. Alte propuneri pentru investigare sunt modul în care distribuitorii şi furnizorii de gaze respectă contractele de privatizare şi modul în care autorităţile urmăresc şi cercetează respectarea contractului.

Deputatul Gurzău vrea ca populaţiei să îi revină mai multe gaze din producţia internă, care sunt mai ieftine decât cele importate de la ruşi. Domnia sa ne-a spus că doreşte să afle de ce trebuie să se alinieze preţul gazului produs de ţara noastră la cel importat, din moment ce nu există un preţ de referinţă în acest sens şi nicio normă europeană care să oblige ţara noas­tră să facă acest lucru.

Formula buclucaşă

Preţ = consumul de gaz în kWh x preţ unitar

Consumul de gaz în kWh = volumul de gaz măsurat în metri cubi x puterea calorifică superioară

Deputatul Gurzău susţine că puterea calorifică superioară este calculată la o temperatură de combustie de 15 grade celsius, în loc de 25 de grade, lucru ce îl dezavantajează pe consumatorul român în comparaţie cu cel european.

Deputatul cere limitarea erorilor contorilor la un maxim posibil de +/- 1,5% în loc de 4% cât este stabilit acum de ANRE.

Conducerea "Distrigaz Sud" arată că, indiferent de valorile temperaturilor pentru măsurarea volumului de gaze naturale şi determinarea puterii calorifice superioare, cantitatea de energie consumată de clienţi nu este influenţată şi, implicit, nici valoarea facturilor. Puterea calorifică superioară se determină de către operatorul sistemului naţional de transport, în fiecare zonă de calitate a gazelor şi nu de către operatorul de distribuţie. Oficialii "Distrigaz Sud" susţin că "Transgaz" trimite către operatorii de dis­tribuţie valorile puterii calorifice superioare, care stau la baza calculării facturilor. Măsurarea în unităţi de energie este utilizată în marea majoritate a ţărilor europene.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. O CAMPANIE MEDIA(''NASUL''-2008) A

    OPRIT O SCUMPIRE A GAZULUI.  

    VA REUSI UN PARLAMENTAR MAI MULT? SA VEDEM DACA NU ARE IZ  

    ELECTORAL. OPERAREA IN PARALEL  

    CU DOUA TIPURI DE CONTOARE, 

    CU FORMULE GREU DE ACCEPTAT SI IN 

    FRANTA, A ADUS BENEFICII NEMUNCITE PENTRU DISTRIGAZ SI IMPORTATORII DE CONTOARE , CEL PUTIN. DACA NU SE FACE APEL SI LA  

    OPINIA UTILIZATORILOR CASNICI 

    IN SPECIAL, NU SE VA MODIFICA NIMIC.

    Politrucii isi dau cu parerea despre toate. Acest domn deputat, oricat de bine intentionat ar fi, nu se pricepe si nu stie despre ce vorbeste.... populism ieftin........ care tine la prostime....... Rusine! Cand vom avea si noi "oameni de stat" in adevaratul sens al cuvantului?

    1. se pare ca nu platesti facturi de gaz.nu stiu ce intelegi prin -oameni de stat- probabil faci referire la cei care dorm in fotoliile lor de parlamentari fara sa le pese de problemele oamenilor de rand si fara sa-i intereseze cum si in ce fel a gasit guvernul tariceanu metode sa mai ia un rand de piele de la populatie.

    Faptul ca suntem furati ca in codru la factura d egaze,electricitate se stie de ani de zile,dar nu este o problema nationala,ci doar un mod de a-si da la gioale,parlamentarii intre ei. Ai doare in cur de pretul facturat de institutiile statului.Vor doar sa epateze .Pentru ca s apedepsesti asemenea abuz,nu iti trebuie 3 luni,ci doar o luna ca sa al si inchizi pe un directoras sau mai multi,care ne fura sistematic.

    Inteleg ca din vinzarea gazului cistiga foarte multi . Toata lumea este interesata sa se racordeze la reteaua de gaze asa cum sintem racordati si la cea de electricitate . Prin urmare fiind foarte multi consumatori ne vor manipula foarte usor , cresterile vor fi mici asa fel incit sa le suportam iar de cistigat vor avea firmele celor smecheri cu functii publice sau rude ale lor , care intermediaza . Unde mai pui ca toti cei din domeniu ( transport si distributie ) sint multi si cu salarii mari .

    Se vede cu ochiul liber, factura de gaze a crescut substantial, in ianuarie si februarie am platit aproape dublu avand acelasi regim de utilizare a centralei. E f mult. Trebuie verificat odata si bine, m-am saturat de atatea discutii si nimeni nu spune clar-e bine sau e gresit si atunci sa se ia masuri pentru corectare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb