Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) intenţionează să pregătească un proces civil împotriva autorităţilor române, prin care va cere 1000 euro pentru fiecare cetăţean român din diaspora care nu a putut vota, arată un comunicat remis redacţiei.
FADERE intenţionează să acorde consiliere, să angajeze avocaţi şi să organizeze asocierea tuturor conaţionalilor care se consideră lezaţi şi care vor să acţioneze în judecată Ministerul de Externe şi Guvernului României cu scopul de a cere daune morale pentru postura umilitoare în care au fost puşi, pentru traumele fizice şi psihice la care au fost supuşi şi pentru eforturile aproape supraomeneşti pe care au fost nevoiţi să le facă, în încercarea (pentru mulţi eşuată), de a-şi exercita un drept elementar, potrivit documentului transmis.
În cazul unui eventual succes în instanţă, banii primiţi de la statul român cu titlul de daune morale vor fi folosiţi pentru proiectele sociale destinate românilor din afară ţării, arată Federaţia.
"Doar aşa, politicienii din România vor lua în serios faptul că, într-o democraţie, dreptul la vot este sfânt. Dacă aceste procese vor fi câştigate eu cred că nici un politician din România nu îşi va mai permite vreodată să împiedice votul cuiva", a declarat Daniel Tecu, preşedinte FADERE.
De asemenea, FADERE precizează că va formula un denunţ penal pentru abuz în serviciu şi/sau neglijenţă în serviciu şi împotriva primului ministru, Victor Ponta, pe care îl consideră "adevăratul < < artizan > > al supliciului la care au fost supuşi conaţionalii noştri în încercarea lor mai mult decât lăudabilă de a-şi exercita unul dintre drepturile fundamentale garantate de Constituţie, de lege dar şi de convenţiile internaţionale la care România este parte".
FADERE salută faptul că Parchetul General al României a început urmărirea penală în rem pentru împiedicarea votului în diaspora, însă apreciază că demersurile privind sancţionarea celor vinovaţi pentru acest abuz deosebit de grav, trebuie continuate şi amplificate.
În acest sens, FADERE, împreună cu Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, pregăteşte un denunţ penal bazat pe mărturiile şi probele puse la dispoziţie de zeci de români din diaspora. Denunţul va fi formulat împotriva foştilor miniştrii de externe Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu, împotriva tuturor secretarilor de stat şi diplomaţilor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe responsabili pentru înfiinţarea unui număr insuficient de secţii de votare, pentru subdimensionarea secţiilor de votare înfiinţate, ori pentru obstrucţionarea şi împiedicarea în orice alt mod a votului românilor din diaspora.
Denunţul penal îi va viza deopotrivă pe toţi preşedinţii secţiilor de votare din străinătate care au ascuns ştampile de vot pentru mai mult timp, care au încercat să-i convingă pe români să nu se mai aşeze la cozile din faţă secţiilor de votare, care au închis porţile secţiilor înainte de ora 21 sau care, nu le-au mai permis să voteze românilor care se aflau, la ora 21, în sălile unde se desfăşura votul.
"Considerăm că cei doi miniştrii de externe responsabili cu organizarea alegerilor prezidenţiale, domnii Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu au ignorat în mod iresponsabil informaţiile şi solicitările oficiale pe care le-am transmis Ministerului Afacerilor Exerne (în datele de 21 septembrie 2014, respectiv 11 noiembrie 2014) refuzând să înfiinţeze secţii de votare în localităţile în care sunt concentrate comunităţi mari de români şi refuzând totodată, să asigure un număr suficient de cabine de vot şi de ştampile, în secţiile cele mai aglomerate", se arată în comunicatul FADERE.