FALIMENTUL GRECIEI ANALIŞTII NOŞTRI: Băncile nu vor suferi pierderi semnificative

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 martie 2012

ANALIŞTII NOŞTRI: Băncile nu vor suferi pierderi semnificative

Blănculescu: "Pentru ţara noastră va exista un blocaj privind finanţarea de pe piaţa europeană"

Acceptarea de către investitorii privaţi a preschimbării obligaţiunilor elene, în cadrul procesului de reducerea a datoriei Greciei, nu va avea efecte puternice în mediul financiar şi economic al ţării noastre, sunt de părere analiştii de la noi. Printre investitorii care au fost de acord cu preschimbarea datoriilor greceşti se numără bănci prezente în sistemul nos­tru bancar, însă acestea nu vor avea de suferit deoarece urmează să fie recapitalizate, ne-au declarat analiştii.

Călin Rechea, analist economic, ne-a precizat că pierderile nu sunt materializate pentru că sunt acoperite de valurile de lichiditate.

Domnia sa ne-a spus: "Nu o să fie mare lucru. Urmează să fie recapitalizate băncile. Deocamdată, se ţin bine, sunt injecţii de lichiditate la nivelul Băncii Centrale Europene şi la nivel de bănci centrale".

Despre posibile efecte asupra stabilităţii cursului de schimb, Călin Rechea ne-a spus că orice fluctuaţie a cursului euro/leu va fi ţinută sub control de Banca Naţională a României (BNR).

Vlad Muscalu, economist la ING Bank, ne-a precizat că evenimentul a fost unul aşteptat, deoarece pieţele au reacţionat cu calm.

Domnia sa ne-a precizat: "Pieţele funcţionează cât de cât eficient. Astăzi (n.r. vineri) s-a produs un eveniment neobişnuit, deoarece, până acum, nu s-a mai întâmplat o restructurare de asemenea proporţii. Totuşi, a fost un eveniment aşteptat pentru faptul că pieţele şi bursele au avut o reacţie calmă".

Vlad Muscalu a adăugat că şi pentru ţara noastră a fost o zi calmă, dinamica leului evoluând pe fondul controlului aparent ferm al BNR. Economistul de la ING Bank a subliniat că legăturile noastre financiare cu Grecia sunt importante, menţionând: "Chiar dacă investitorii privaţi au acceptat pierderile, statul elen urmează să recapitalizeze instituţiile de credit. Băncile mamă nu vor suferi pierderi semnificative, cel puţin nu mai mari decât până acum".

De aceeaşi părere este şi analistul Ionel Blănculescu.

Domnia sa ne-a declarat: "Investitorilor privaţi li s-a impus acceptarea pierderilor, pentru că oricum nu şi-ar mai fi recuperat banii. Va exista o compensare, pentru că Banca Centrală Europeană urmează să recapitalizeze băncile. Este posibil ca acesta să fi fost unul din deal-uri".

Ionel Blănculescu ne-a precizat că investitorii devin mult mai atenţi la cumpărarea de bonduri, iar tendinţa noastră este să mergem pe piaţa americană.

Domnia sa a adăugat: "Soluţia propusă în acest moment în Grecia va duce la creşterea costului împrumuturilor de pe pieţele europene. Este bine că Ministerul Finanţelor Publice s-a îndreptat către piaţa americană. La trei-patru luni ar fi bine să facem o emisiune de bonduri. Trebuie să fim prezenţi pe piaţa americană, pentru că ne putem împrumuta mai facil de acolo. Pentru ţara noastră, va exista un blocaj privind finanţarea de pe piaţa europeană, în rest nu este rău".

După mai multe luni de negocieri internaţionale dificile, guvernul grec a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că 83,5% dintre creditori privaţi au acceptat schimbul de obligaţiuni, care va înjumătăţi practic datoriile de 206 miliarde de euro către aceştia.

Operaţiunea, cea mai amplă restructurare de datorii suverane efectuată vreodată, va permite reducerea datoriilor Greciei la 120,5% din PIB până în 2020, faţă de nivelul actual de 160% din PIB.

Băncile cu capital grecesc, din sistemul nostru bancar, deţin în activul agregat o cotă de piaţă de 15,5%, situându-se pe locul al doilea după cele cu capital austriac, potrivit Raportului asupra stabilităţii financiare al BNR. Capitalul grecesc este majoritar (30%) în rândul băncilor cu capital străin.

Leul a crescut uşor faţă de euro şi dolar

Pe piaţa valutară, nu s-au înregistrat fluctuaţii mari, în urma anunţului de vineri al autorităţilor elene. Moneda naţională s-a apreciat, uşor, vineri, în raport cu euro şi cu dolarul american. Pentru moneda europeană BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,3545 lei/euro, iar pentru dolarul american rata oficială a fost de 3,2918 lei/dolar. De asemenea, faţă de francul elveţian, leul a câştigat 0,01 bani, Banca Centrală afişând un curs de 3,6123 lei/euro.

CDS-urile (credit default swap) ţării noastre s-au situat, la sfârşitul săptămânii trecute, la 330 puncte de bază, înregistrând un trend descendent faţă sfârşitul lui februarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb