În urma restructurării datoriilor suverane ale Greciei, International Swaps and Derivatives Association (ISDA) a publicat vineri, 9 martie 2012, un comunicat de presă prin care precizează că a avut loc un eveniment de default, care implică activarea contractelor CDS.
Decizia ISDA a fost determinată de aplicarea clauzelor de acţiune colectivă, care obligă toţi creditorii Greciei să accepte reducerea valorii nominale a datoriei publice, în condiţiile în care participarea voluntară a depăşit pragul de 75% din totalul creditorilor.
O decizie anterioară a ISDA, din 1 martie 2012, preciza că nu au fost îndeplinite condiţiile pentru recunoaşterea evenimentului de default, în ciuda protestelor semnificative ale investitorilor, care au acuzat existenţa unor puternice conflicte de interese. Majoritatea membrilor ISDA sunt mari bănci internaţionale, care au emis anterior instrumente CDS cu valori semnificative pentru protecţia împotriva defaultului suveran al Greciei, pe fondul încrederii în capacitatea autorităţilor europene de rezolvare a crizei datoriilor.
În perioada următoare se vor clarifica consecinţele acestui eveniment de default asupra instituţiilor financiare din Europa.
Primele efecte au apărut la nivelul băncilor naţionalizate din Austria. Conform unor ştiri Bloomberg, Austria trebuie să injecteze capital suplimentar de circa un miliard de euro în KA Finanz AG, o bancă înfiinţată în 2008 pentru preluarea activelor neperformante ale băncii Kommunalkredit Austria AG.
Kommunalkredit a fost deţinută până în 2008, când a fost naţionalizată, de către Österreichische Volksbanken AG şi Dexia SA.
Pierderea semnificativă a KA Finanz a fost generată atât de portofoliul de obligaţiuni ale Greciei cât şi de instrumentele CDS emise. Activarea contractelor CDS, în urma deciziei ISDA, generează obligaţii de plată de circa 500 de milioane de euro pentru KA Finanz.
În urmă cu câteva zile, oficialii KA Finanz au declarat că nu vor participa la restructurarea voluntară a datoriilor Greciei, dar poziţia acestora s-a schimbat radical când au înţeles că neparticiparea va determina o creştere a probabilităţii de aplicare a clauzelor de acţiune colectivă.
Kommunalkredit Austria AG şi KA Finanz AG au declarat, în 8 martie 2012, că vor participa la restructurarea voluntară a datoriilor Greciei cu un portofoliu de obligaţiuni în valoare de 455 de milioane de euro, din care obligaţiuni în valoare de 305 milioane aparţineau băncii KA Finanz.
Necesarul de capital suplimentar pentru KA Finanz va fi determinat cu exactitate doar după 19 martie 2012, conform unei declaraţii a Ministerului de Finanţe de la Viena citată de Reuters.
1. pierderi ?
(mesaj trimis de razasul în data de 12.03.2012, 11:46)
credeti ?, austria, isi recupereaza pierderile de la fraieri ca noi si poate ca mai sunt si alti prosti, de unde au cumparat ieftin, rezervele petroliere, banci, etc, si, mulg, mulg, mulg, ... pe fraieri, deci, ...nu cred ca au pierderi austriecii.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2012, 17:11)
Cum au ajuns grecii sa aiba datorii asa de mari? Unde s-au dus banii?