FALIMENTUL GRECIEI Pierderi importante pentru băncile naţionalizate din Austria

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 martie 2012

Pierderi importante pentru băncile naţionalizate din Austria
Călin Rechea

În urma restructurării datoriilor suverane ale Greciei, International Swaps and Derivatives Association (ISDA) a publicat vineri, 9 martie 2012, un comunicat de presă prin care precizează că a avut loc un eveniment de default, care implică activarea contractelor CDS.

Decizia ISDA a fost determinată de aplicarea clauzelor de acţiune colectivă, care obligă toţi creditorii Greciei să accepte reducerea valorii nominale a datoriei publice, în condiţiile în care participarea voluntară a depăşit pragul de 75% din totalul creditorilor.

O decizie anterioară a ISDA, din 1 martie 2012, preciza că nu au fost îndeplinite condiţiile pentru recunoaşterea evenimentului de default, în ciuda protestelor semnificative ale investitorilor, care au acuzat existenţa unor puternice conflicte de interese. Majoritatea membrilor ISDA sunt mari bănci internaţionale, care au emis anterior instrumente CDS cu valori semnificative pentru protecţia împotriva defaultului suveran al Greciei, pe fondul încrederii în capacitatea autorităţilor europene de rezolvare a crizei datoriilor.

În perioada următoare se vor clarifica consecinţele acestui eveniment de default asupra instituţiilor financiare din Europa.

Primele efecte au apărut la nivelul băncilor naţionalizate din Austria. Conform unor ştiri Bloomberg, Aus­tria trebuie să injecteze capital suplimentar de circa un miliard de euro în KA Finanz AG, o bancă înfiinţată în 2008 pentru preluarea activelor neperformante ale băncii Kommunalkredit Austria AG.

Kommunalkredit a fost deţinută până în 2008, când a fost naţionalizată, de către Österreichische Volksbanken AG şi Dexia SA.

Pierderea semnificativă a KA Finanz a fost generată atât de portofoliul de obligaţiuni ale Greciei cât şi de instrumentele CDS emise. Activarea contractelor CDS, în urma deciziei ISDA, generează obligaţii de plată de circa 500 de milioane de euro pentru KA Finanz.

În urmă cu câteva zile, oficialii KA Finanz au declarat că nu vor participa la restructurarea voluntară a datoriilor Greciei, dar poziţia acestora s-a schimbat radical când au înţeles că neparticiparea va determina o creştere a probabilităţii de aplicare a clauzelor de acţiune colectivă.

Kommunalkredit Austria AG şi KA Finanz AG au declarat, în 8 martie 2012, că vor participa la restructurarea voluntară a datoriilor Greciei cu un portofoliu de obligaţiuni în valoare de 455 de milioane de euro, din care obligaţiuni în valoare de 305 milioane aparţineau băncii KA Finanz.

Necesarul de capital suplimentar pentru KA Finanz va fi determinat cu exactitate doar după 19 martie 2012, conform unei declaraţii a Ministerului de Finanţe de la Viena citată de Reuters.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. credeti ?, austria, isi recupereaza pierderile de la fraieri ca noi si poate ca mai sunt si alti prosti, de unde au cumparat ieftin, rezervele petroliere, banci, etc, si, mulg, mulg, mulg, ... pe fraieri, deci, ...nu cred ca au pierderi austriecii.

    Cum au ajuns grecii sa aiba datorii asa de mari? Unde s-au dus banii?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb