FAO: Preţurile alimentelor au atins cel mai ridicat nivel din iulie 2011

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 noiembrie 2021

FAO: Preţurile alimentelor au atins cel mai ridicat nivel din iulie 2011
CĂLIN RECHEA

Preţurile produselor alimentare au înregistrat a treia creş­tere consecutivă în octombrie 2021, cu o rată lunară de 3%, după o creştere de 1% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a temperat până la 31,3%, de la 31,9% în luna precedentă, conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură).

În aceste condiţii, valoarea indicelui a ajuns la 133,2 puncte, cel mai ridicat nivel din iulie 2011 (vezi graficul).

Cea mai mare creştere lunară din ultimele cinci luni a indicelui agregat fost determinată de evoluţia preţurilor uleiurilor vegetale şi cerealelor.

Preţul mediu al uleiurilor vegetale a înregistrat cea mai mare creştere lunară, de 9,6%, până la un nou record al ultimilor 31 de ani, după o creştere de 1,6% în luna precedentă. Creşterea anuală s-a accelerat până la 73,6%, de la 61,2% în luna anterioară. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului uleiului la nivel global a fost de 4,9%.

Preţul uleiului de palmier a înregis­trat a patra creştere lunară consecutivă şi a atins un nou maxim al ultimilor 10 ani, pe fondul producţiei sub potenţial din Malaezia, determinată de deficitul forţei de muncă.

Preţurile uleiului de soia, rapiţă şi floarea soarelui au înregistrat creşteri pe fondul redresării importurilor. În raportul FAO se mai precizează că "avansul preţului petrolului a susţinut creşterea preţurilor uleiurilor vegetale".

Preţul cerealelor a înregistrat o creştere lunară de 3,2% şi a ajuns la cel mai ridicat nivel din martie 2013, iar creşterea anuală s-a temperat până la 22,4%, de la 27,3% în luna precedentă. Creşteri lunare de preţuri s-au înregistrat pentru toate categoriile de cereale.

Preţul grâului a crescut cu o rată anuală de 38,3%, pe fondul unei creşteri lunare de 5%, şi a ajuns la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2012.

Preţul orzului a crescut pe fondul cererii ridicate, dar şi ca urmare a creşterii preţurilor de pe alte pieţe, iar preţul porumbului a avansat fiind susţinut de evoluţia preţurilor de pe pieţele energiei, conform comunicatului de la FAO.

Preţul produselor lactate şi-a menţinut creşterea anuală la 15,5%, pe fondul unei creşteri lunare de 2,2%, după o creştere de 1,7% în luna anterioară. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului produselor lactate la nivel global a fost de 1,2%.

Preţul zahărului a înregistrat prima scădere lunară după şase creşteri consecutive, de 1,8%, după un avans de 0,5% în luna anterioară. Creşterea anuală s-a temperat până la 40,6%, de la 53,5%. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului zahărului la nivel global a fost de 3%.

Scăderea preţului a fost determinată de reducerea cererii pentru importuri şi a prognozelor de creştere a exporturilor din India şi Thailanda.

Preţul cărnii a înregistrat a treia lună consecutivă de scădere în octombrie 2021, cu o medie lunară de 0,6%. Creşterea anuală s-a temperat 22,1%, de la 23,3% în luna precedentă, în condiţiile unui declin lunar de 0,7%, după o scădere de 0,6% în luna anterioară.

Preţurile cărnii de bovine au scăzut pe fondul declinului cotaţiilor la nivelul furnizorilor din Brazilia, iar preţurile cărnii de porc au scăzut ca urmare a reducerii achiziţiilor din China. Preţurile cărnii de pasăre au crescut în condiţiile cererii globale, pe fondul unei oferte mai reduse în urma creşterii preţului furajelor.

Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, prognoza FAO pentru producţia din sezonul 2021/22 a fost revizuită în scădere cu 6,7 milioane de tone faţă de estimarea anterioară, până la 2,793 miliarde de tone, cu 0,8% peste producţia din sezonul anterior.

Revizuirea negativă a fost determinată de scăderea producţiei estimate pentru grâu cu 6,2 milioane de tone, până la 771 milioane de tone, o producţie cu 0,8% sub nivelul sezonului anterior.

Prognoza producţiei pentru celelalte categorii de cereale a fost revizuită uşor în creştere, până la 1,505 miliarde de tone, cu 1,5% peste nivelul din 2020.

Producţia de porumb a fost revizuită în creştere, iar producţia de orez a fost revizuită în scădere cu 1,5 milioane de tone, până la 512,8 milioane de tone, un nivel cu 0,9% peste cel din sezonul precedent.

FAO a revizuit în creştere şi prognoza pentru comerţul mondial cu cereale. Volumul estimat pentru sezonul 2021/2022 este de 478 de milioane de tone, un nou record, cu 4,9 milioane de tone peste estimarea din octombrie 2021.

Prognoza comerţului cu grâu pentru sezonul 2021/2022 a fost revizuită în creştere cu 3,3 milioane de tone, până la 192,3 milioane de tone, cu 1,8% peste nivelul din sezonul anterior, în timp ce noile estimări privind comerţul internaţional cu orez arată o creştere de 4,6% în sezonul 2021/2022 faţă de sezonul precedent, până la 51,3 milioane de tone.

Tendinţa de creştere a preţurilor produselor alimentare se va menţine şi în perioada următoare, fiind posibilă şi o accelerare semnificativă, în condiţiile creşterii preţurilor energiei, combustibililor şi îngrăşămintelor chimice.

Bloomberg a scris recent că preţurile îngrăşămintelor chimice au crescut exploziv ca urmare a creşterii accelerate a preţurilor gazelor naturale, care a determinat închiderea unor unităţi de producţie în Europa.

"Creşterea puternică a preţurilor sporeşte îngrijorarea că fermierii vor cumpăra mai puţine îngrăşăminte şi vor trece la culturi cu randamente mai scăzute", mai arată Bloomberg, iar astfel "preţurile recoltelor vor fi mai mari şi vor conduce la accelerarea inflaţiei la nivelul produselor alimentare".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Franarea si accelerarea Murilor in piata!!! = propagare in piata.

    Pe glob mai multe Muri isi iau zborul. 

    Semnat comenturi "Cretine 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb