Indicele global al preţurilor produselor alimentare s-a menţinut stabil în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, deoarece majorarea preţurilor cerealelor şi uleiurilor vegetale a fost echilibrată de cotaţiile mai scăzute pentru zahăr şi produse lactate, în timp ce producţia globală de cereale pare să fi înregistrat un nivel maxim record în 2017, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, potrivit Agerpres.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În ianuarie, acest indice s-a situat la 169,5 puncte, aproape neschimbat faţă de decembrie (169,8 puncte).
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură şi-a îmbunătăţit joi estimările privind producţia mondială de cereale în 2017, la nivelul record de 2,64 miliarde de tone, datorită unei producţii mai ridicate de porumb în China, Mexic şi UE. În pofida producţiei ridicate, deprecierea dolarului a sprijinit preţurile ridicate pentru grâu şi porumb pe pieţele internaţionale.
Preţurile alimentelor pe pieţele internaţionale au fost cu aproape 3% mai scăzute decât în ianuarie 2017, a precizat FAO.
Produsele agricole au depăşit perioada de volatilitate ridicată şi FAO se aşteaptă ca preţurile să rămână stabile în următorul deceniu.
Pe pieţele internaţionale, mâncarea a fost anul trecut cu 24% mai ieftină decât în 2011, când înregistra un nivel maxim record, dar cererea ridicată ar putea sprijini preţurile anul acesta.