FAŢĂ DE PERIOADA SIMILARĂ A ANULUI TRECUT, Profitul net al Romperol Rafinare a crescut cu 23% în primul semestru din 2016

S.A.
Piaţa de Capital / 14 august 2016

Profitul net al Romperol Rafinare a crescut cu 23% în primul semestru din 2016

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a înregistrat un profit net consolidat în valoare de 22 milioane de dolari în prima jumătate a anului 2016, în creştere cu 23% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015, potrivit unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti.

Rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) a consemnat, de asemenea, o creştere cu 60% în primele 6 luni ale anului 2016 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, ridicându-se la 90 milioane dolari.

Compania precizează că evoluţia pozitivă a indicatorilor companiei a fost susţinută de cantitatea de materie primă prelucrată în prima jumătate a anului 2016 de rafinăriile Petromidia şi Vega (+4%), în condiţiile optinizării proceselor tehnologice. Vânzările de carburanţi au fost, de asemenea, în creştere, în special pentru piaţa internă (+10% în primele şase luni ale anului comparativ cu perioada similară a anului 2015).

"Performanţele constante ale Rompetrol Rafinare au fost realizate în urma investiţiilor susţinute de KMG International şi unicul său acţionar, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan, KazMunayGas, pentru creşterea capacităţii de prelucrare a rafinăriei Petromidia - peste 5 milioane tone anual şi a gradului de flexibilitate a acesteia, precum şi în modernizarea instalaţiilor industriale. Prin capacitatea disponibilă de rafinare, dar şi logistica dezvoltată în Marea Neagră pentru transferul ţiţeiului prelucrat şi activităţile de export şi trading, KMG International reprezintă un pol energetic de stabilitate din punctul de vedere al siguranţei aprovizionării cu materie primă, precum şi în ceea ce priveşte echilibrul în consumul naţional de carburanţi", a declarat Yedil Utekov, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Potrivit sursei citate, rafinăria Petromidia a înregistrat un nou record de producţie în prima jumătate a anului 2016. Cantitatea de materie primă procesată a atins un nivel de peste 17.000 de tone pe zi, în luna iunie, cea mai mare cantitate zilnică prelucrată de la punerea sa în funcţiune (1979). De asemenea, Petromidia a înregistrat un nou record în ceea ce priveşte reducerea consumului de energie, inducele EII (Energy Intensity Index) atingând cel mai scăzut nivel din istoria unităţii de producţie - 90.8 puncte. Rafinăria Vega a prelucrat 35.800 tone de Bitum, cantitate mai mare decât cea estimată iniţial, pe fondul creşterii cererii regionale.

Rompetrol Rafinare a exportat o cantitate totală de produse de peste 1,3 milioane tone în primul semestru din 2016, nivel similar celui raportat în aceeaşi perioadă a anului 2015. Compania este cel mai mare exportator de produse petroliere al României şi al doilea exportator la nivel naţional.

Rompetrol Rafinare a plătit peste 343 milioane de dolari în al doilea trimestru al anului 2016 şi peste 608 milioane dolari în primul semestrul din 2016. KMG International a plătit, începând din anul 2007, peste 13 miliarde de dolari la bugetul de stat al ţării noastre.

Actionarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare este grupul KMG International, statul român având 44,69% din acţiuni. Deţinerile acţiunilor Rompetrol Rafinare se reflectă automat asupra companiilor pe care societatea le controlează, direct şi indirect. Rompetrol Rafinare operează rafinăria Petromidia, rafinăria Vega, şi divizia de petrochimie, Rompetrol Downstream operează reţeaua de benzinării a Grupului şi Rom Oil reţeaua de depozite.

Pe segmentul de rafinare, rezultatul operaţional (EBITDA) a crescut cu 59% în primul semestru din 2016 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul îmbunătăţirii indicatorilor operaţionali, precum şi datorită influenţei pozitive a marjelor nete de rafinare din primul semestru al anului 2016 (+35%).

Indicatorii financiari precum rezultatul net şi cifra de afaceri, care au avut un trend descendent în primul semestru din 2016, au fost au fost influenţaţi de scăderea cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere.

Rafinăria a procesat 2,79 milioane tone în primul semestru din 2016, mai mare cu 4,3% comparativ cu cea din perioada similară a anului 2015. Gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a fost de 87,98% în prima jumătate a anului 2016, în creştere cu 1,9% faţă de perioada similară a anului 2015.

În ceea ce priveşte rafinaria Vega, cantitatea totală de materie primă procesată a fost de 171,5 mii tone în primul semestru din 2016, în creştere cu 9,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a fost de 104% în semestrul I, în creştere cu 9%, faţă de perioada similară a anului 2015.

Începând cu 1 ianuarie 2014, activitatea petrochimică a fost preluată de Rompetrol Rafinare SA., fiind complet integrată pe fluxul de propilenă, utilităţi şi logistică.

Segmentul de petrochimie este unicul producător de polietilenă şi polipropilenă din România, reuşind constant să îşi majoreze cota de piaţă şi pe categorile secundare de produse.

Compania a procesat o cantitate de 65 mii tone de propilenă în prima jumătate a anului 2016, în creştere cu 4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015. De asemenea, cantitatea procesată de etilenă a fost mai mare în S1 2016 cu 7% (31 mii tone).

Pe fondul creşterii producţiei pentru cele două materii prime, vânzările pe segmentul de petrochimie au crescut cu 6% în S1 2016 comparativ cu S1 2015.

Pe segmentul de distribuţie, rezultatul operaţional EBITDA s-a cifrat la 26,5 milioane dolari în S1 2016, în creştere cu 3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anullui 2015. În primele 6 luni ale anului 2016, cifra de afaceri brută pe segmentul de distribuţie de peste 1 miliard dolari a raportat o scădere cu 7% comparativ cu primele 6 luni ale anului 2015, pe fondul scăderii cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere.

În trimestrul al doilea din 2016, faţă de perioada similară din 2015, cotaţiile Platts (FOB Med Italy), exprimate în moneda de referinţă, dolarul american, au fost în medie cu aproximativ 26% mai mici pentru benzină şi cu 29% în cazul motorinei. De asemenea, deprecierea de aproximativ 1% a leului în faţa dolarului american a determinat o scădere efectivă în moneda naţională a celor două cotaţii de aproximativ 27% pentru benzină şi 29% în cazul motorinei.

Accizele au rămas neschimbate atât la benzină cât şi la motorină faţă de valorile din 2015. "În aceste condiţii, pe fondul scăderii cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi produse petroliere, preţurile practicate de Rompetrol în staţiile proprii din prima jumătate a anului 2016 au fost cu 12% mai mici pentru benzină şi cu 16% pentru motorină, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015", susţine compania.

Vânzările de carburanţi au consemnat o creştere semnificativă, în special pe segmentul en-gross (+19% în S1 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015). De asemenea, vânzările de gas petrolier lichefiat (GPL) au crescut cu 5% în primul semestru din 2016, comparativ cu perioada similară a anului 2015.

La sfârşitul lunii iunie 2016 segmentul de distributie al Rompetrol Downstream cuprindea 716 puncte de comercializare, din care 137 staţii proprii din reţea (97 operate de dealeri), 118 staţii partener şi 461 staţii mobile operate de clienţi şi dealeri. Activităţile de retail ale KMG International sunt desfăşurate în peste 1.000 de puncte de distribuţie carburanţi deţinute şi operate în ţări precum România, Georgia, Bulgaria, Moldova.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Profitul obtinut de Rompetrol este reinvestit: in acest an compania a investit 7 milioane de dolari in constructia a doua noi benzinarii si in modernizari.

    Peste 5.000 de persoane lucreaza direct la Rompetrol si alte 50.000 lucreaza indirect.

    Rompetrol este un brand regional foarte puternic: compania opereaza in tari din Estul si Vestul Romaniei, dupa cum urmeaza: Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Turcia, Franța, Spania, Olanda și Elveția. Este un motiv de mandrie pentru noi, ne reprezintă țara, chiar dacă acum e o companie străină.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb