Preşedintele Forumului Democrat German din România (FDGR), dr. Paul-Jurgen Porr, a declarat astăzi că, pentru comunitatea germană, autonomia locală "nu este o problemă", arătându-se mulţumit de politica statului român privind minorităţile, inclusiv pe zona şcolară, conform Agerpres.
Paul-Jurgen Porr a declarat că: "Până în 1918 saşii erau destul de izolaţi, faţă de şvabi, faţă de şvabii sătmăreni, de germanii din Bucovina, din Dobrogea, din Basarabia. Abia odată cu Marea Unire s-au unificat şi aceste populaţii germane din România de astăzi şi care, în 1989, în ultimele zile ale lui decembrie, cei mai mulţi la început în ianuarie 1990, au înfiinţat Forumul Democrat al Germanilor, întâi câteva organizaţii locale, pe urmă regionale şi ceea ce numim azi forumul, la nivel cu ţară, cu cinci organizaţii regionale. În prezent suntem foarte puţini numeric, sub 40.000 de saşi, şvabi, şvabi sătmăreni etc., aşa încât mai putem avea doar o funcţie de catalizator, adică şi cantităţi mici pot determina o reacţie. (...) Pentru comunitatea germană autonomia locală nu este o problemă şi ne-am dezis cu diverse ocazii de astfel de tendinţe de autonomie, indiferent cum le-am numi. Noi suntem mulţumiţi de politica minorităţilor a statului român, inclusiv de cea şcolară."
Liderul FDGR a arătat că şi înainte de 1989 germanii din România aveau secţii cu predare în limba germană, fapt care, potrivit lui Porr, comparativ cu alte state din sud-estul Europei, era un privilegiu.
"Astăzi(n.r.-ieri), pe lângă şcolile pe care le avem, avem o serie de universităţi care au secţii în limba germană, iar cel mai bun exemplu este Universitatea Babeş-Bolyai, unde pe lângă tot ce poţi studia în limba română sunt, cred, 27 de secţii în limba maghiară şi 13 secţii în care poţi învăţa materia respectivă în limba germană. De exemplu, poţi să înveţi ştiinţe economice, jurnalism, fizică, chimie sau biologie în limba germană, ceea ce este un model european", a arătat Paul-Jurgen Porr.
Afirmaţiile preşedintelui FDGR au fost făcute în contextul participării la Simpozionul "Hotărârea de Adeziune a Saşilor la Unirea cu România la 100 de ani", organizat la Liceul Teoretic "Stephan Ludwig Roth" din Mediaş, la care a participat şi ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt.
Potrivit Paul-Jurgen Porr, FDGR a organizat o serie de evenimente similare şi în 2018, anul Centenarului Marii Uniri, cel de la Mediaş marcând împlinirea 100 de ani de la decizia saşilor de aderare la Regatul României.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2019, 13:24)
Presedintele sas, a participat?sau este tot pe la schiat?.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2019, 13:25)
Alo Redactia! vedeti ce steag ati pus pentru etnia germana!?.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2019, 20:05)
da, declarativ sunt multimiti, dar pe la spate germania sustine ungaria in pretentii