Federaţia Europeană a Fondurilor de Pensii, împotriva menţinerii la 2% a contribuţiilor la Pilonul II

A.G.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 februarie 2009

O contribuţie suplimentară de unu la sută, într-o perioadă de cotizare de 40 de ani, duce la o pensie privată cu 30% mai mare, deci reducerea nivelului contribuţiilor cu 0,5%, înseamnă o diminuare a pensiei private cu 15%.

O contribuţie suplimentară de unu la sută, într-o perioadă de cotizare de 40 de ani, duce la o pensie privată cu 30% mai mare, deci reducerea nivelului contribuţiilor cu 0,5%, înseamnă o diminuare a pensiei private cu 15%.

Propunerea de menţinere a contribuţiilor la sistemul de pensii private obligatorii la doi la sută, în loc de 2,5 la sută, aşa cum prevede Legea nr. 411/2004 privind reforma de pensii în România, nu reprezintă doar o încălcare a statului de drept, ci şi o încălcare a încrederii în reforma sistemului public de pensii, afirmă Federaţia Europeană a Fondurilor de Pensii (EFRP).

Organizaţia atrage atenţia asupra faptului că propunerea taie, de fapt, 20% din nivelul estimat al contribuţiilor pentru anul 2009, "o cantitate mai mult decât semnificativă", care îngreunează dezvoltarea ulterioară a sistemului de pensii private obligatorii.

"Dezvoltarea echilibrată a unui sistem de pensii multipilon este o precondiţie pentru a putea garanta pensii decente populaţiei, în întregimea sa, iar această precondiţie merită încurajată şi susţinută. Aveţi în vedere că un nivel al contribuţiilor de 2% - 2,5% este oricum foarte scăzut, în comparaţie cu alte sisteme similare din statele Europei Centrale şi de Est: în Ungaria nivelul contribuţiilor este de 8%, iar în Polonia de 7,3%", afirmă EFRP, potrivit Agerpres.

În opinia EFRP, deşi este tentantă pentru a rezolva deficite bugetare de moment, această propunere îi va sărăci pe români, întrucât cercetări academice independente au demonstrat că diferenţe aparent minore în nivelul contribuţiilor duc, de fapt, la diferenţe uriaşe în termeni de capital acumulat până la vârsta pensionării. Potrivit acestor studii, o contribuţie suplimentară de unu la sută, într-o perioadă de cotizare de 40 de ani, duce la o pensie privată cu 30% mai mare, deci reducerea nivelului contribuţiilor cu 0,5% înseamnă o diminuare a pensiei private cu 15%.

"EFRP susţine obiectivul general de construcţie a unui buget pe baze sănătoase, chiar şi în perioade de criză, cum este criza financiară şi economică actuală, care este într-adevăr fără precedent. Totuşi, un mediu macroeconomic stabil şi sănătos este esenţial pentru a garanta plata viitoare a pensiilor din sistemul privat. Mai mult, un buget construit pe baze sustenabile va facilita procesul de integrare a României în zona euro", susţine EFRP.

În plus, Federaţia subliniază că industria de pensii private oferă locuri de muncă pentru aproape 1.000 de salariaţi români, grupuri financiare europene investind sume uriaşe în construcţia şi expertiza necesare pentru Pilonul II de pensii private obligatorii din România.

"Modelele lor de business sunt bazate pe prevederea legislativă iniţială de creştere cu 0,5% pe an a nivelului contribuţiilor la Pilonul II până la 6%, în 2016. Devierea de la acest model ar putea submina angajamentele acestor grupuri financiare faţă de piaţa de servicii financiare din România. Sperăm că Guvernul României va lua cu seriozitate în considerare observaţiile noastre şi (...) că va decide să garanteze stabilitate legislativă pentru sistemul de pensii private obligatorii într-un mediu financiar şi aşa prea volatil", precizează EFRP.

Federaţia Europeană a Fondurilor de Pensii reprezintă diversele asociaţii de fonduri de pensii şi instituţii similare din domeniul pensiilor private suplimentare din Europa. Federaţia include fonduri de pensii din 16 state membre ale Uniunii Europene şi din cinci state non-membre, având în total 29 de asociaţii membre ale EFRP. Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) este un membru cu drepturi depline al EFRP.

În cadrul EFRP, Forumul CEEC (al statelor central şi est europene) reuneşte nouă state din Europa Centrală şi de Est pentru a dezbate aspecte comune ale sistemelor de pensii din această regiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb