FEDERAŢIA PETROL ŞI GAZE: "A crescut cota impozitelor pe producţia de ţiţei şi gaze"

C.P.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 21 septembrie 2015

Patronatul susţine că în ţările europene cota s-a diminuat după scăderea cotaţiilor ţiţeiului

Deloitte a actualizat, la cererea Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze, studiul comparativ al redevenţelor şi impozitelor similare aplicate în Europa pentru activităţile de explorare şi producţie ţiţei şi gaze naturale ca să includă evoluţiile legislative şi de piaţă din cursul anului 2014. Ca şi în prima ediţie a studiului care a analizat cifrele din 2013, Deloitte a calculat, pe baza datelor publice, nivelul efectiv al redevenţelor şi impozitelor similare aplicate anual, exprimându-le ca procent din veniturile companiilor din sectorul upstream.

Cota efectivă de impozitare a activităţii upstream în Europa a scăzut de la 12,2% la sfârşitul lui 2013, la 11,7% la sfârşitul lui 2014, evoluţie explicată de scăderea bazei de impozitare ca urmare a ieftinirii ţiţeiului, dar şi de măsurile legislative adoptate în unele state europene pentru a reduce povara fiscală asupra companiilor din domeniu, pentru a încuraja investiţiile, arată un comunicat remis redacţiei.

În primul semestru din 2015, media cotaţiilor ţiţeiului Brent a coborât la 57,84 dolari/baril, faţă de 98,85 dolari/baril media în 2014, respectiv 108,66 dolari/baril media în 2013.

În România, cota efectivă a impozitelor pe activitatea de upstream (producţie) a crescut de la 13,9% la 15% la sfârşitul lui 2014, respectiv 15,7% la 30 iunie 2015, conform sursei citate. Evoluţia este explicată de Deloitte în principal prin continuarea aplicării impozitului de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizarea preţului gazelor naturale.

Comunicatul arată: "Pentru calculul cotei medii pentru sectorul upstream în România, au fost luate în considerare, pe lângă redevenţele petroliere, impozitul pe construcţii speciale, impozitul pe ţiţei din producţia internă, impozitul asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale şi impozitul din exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale".

În perioada analizată, în trei state europene au fost adoptate măsuri legislative pentru a reduce povara fiscală asupra companiilor din industria upstream, în contextul scăderii preţului ţiţeiului, susţine Deloitte. În Marea Britanie, au fost adoptate mai multe măsuri precum reducerea suprataxei şi a cotei de impozitare a veniturilor petroliere, concomitent cu majorarea deducerilor. Cota efectivă de impozitare s-a redus de la 11,3% din venituri, la 6% în 2014.

În Italia, cota medie a redevenţelor şi impozitelor similare a scăzut de la 14,4% (2013) la 11,7% (2014). Italia a aplicat o suprataxă asupra profitului companiilor de petrol, gaze şi energie. Rata nominală a suprataxei la impozitul pe profit s-a redus de la 10,5% (2013) la 6,5% (2014).

În Ungaria, cota medie a redevenţelor şi impozitelor similare a scăzut de la 25,3% (2013) la 22,9% (2014) datorită scăderii ratelor redevenţelor la petrol şi gaze naturale cu 6% în ultimul trimestru al anului trecut.

Cu o producţie de mai puţin de 40 barili echivalent petrol (bep)/sondă/zi, România se încadrează între ţările cu productivitate scăzută pe sondă, alături de Polonia, Franţa, Bulgaria, Lituania sau Turcia. Cota medie efectivă de impozitare specială pentru aceste ţări este de 7,5% faţă de nivelul 15,7%, atins în România, în prima jumătate a anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb