Federaţiile patronale ale şcolilor de şoferi cer stoparea fenomenului de piraterie în activitatea de pregătire a persoanelor pentru obţinerea permiselor de conducere şi sancţionarea instructorilor independenţi evazionişti, au declarat miercuri oficialii asociaţiilor din domeniu.
"Deoarece nu dorim ca fenomenul Argeş să se repete şi ţinând cont că şoferii pregătiţi în aceste condiţii sunt un pericol social, solicităm organelor abilitate să se autosesizeze şi să ia măsurile legale de urgenţă împotriva acestor şcoli şi să verifice legalitatea acestor dosare, dar şi a persoanelor care au gestionat întocmirea acestora", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele Federaţiei Naţionale a Şcolilor de Şoferi din România (FNSSR), Vasile Ştefănescu, citat de NewsIn.
"Cerem ca instituţiile profesionale care au elaborat autorizaţiile de instructor de legislaţie sau instructor auto fără ca persoana să fi efectuat cursuri în prealabil să fie trase la răspundere. În plus, vrem ca cei care au această meserie să participe cu noi la plata taxelor", a mai spus Ştefănescu. În plus, el a mai adăugat că mulţi instructori fac evaziune fiscală, iar Ministerul de Finanţe ar trebui să verifice modul în care aceşti instructori au încasat banii.
Vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Şcolilor de Şoferi din România, Marian Teodorescu, a precizat că mulţi dintre instructorii care termină şcoala încep să profeseze de a doua zi ca instructor independent, în condiţiile în care ar trebui să efectueze o perioadă de practică înainte.
"Trebuie găsit un cadru legal pentru autorizarea acestor instructori. Mulţi dintre ei îşi iau atestatul azi şi de mâine ies pe stradă. Am cerut închiderea instituţiilor care fabrică aceşti instructori pe bandă", a spus Teodorescu.
De asemenea, reprezentanţii federaţiilor patronale ale şcolillor de şoferi cer să se facă publice cazurile de acte false folosite pentru înscrierea la şcolile de şofer, cum a fost cel al tânărului decedat, care era înscris la trei şcoli diferite din Bucureşti