SIF3 Transilvania analizează posibilitatea preluării activelor viabile ale combinatului Oltchim, ne-a declarat Mihai Fercală, preşedintele executiv al societăţii de investiţii financiare.
Domnia sa ne-a precizat: "Participarea SIF3 la licitaţia pentru vânzarea Oltchim este, acum, în analiză. Combinatul vâlcean necesită investiţii importante de sute de milioane de euro. Aşa că avem mai multe variante de lucru şi de finanţare a unei astfel de operaţiuni".
De preluarea Oltchim mai sunt interesate companiile chineze Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum, omul de afaceri Ştefan Vuza - prin Chimcomplex Borzeşti, şi divizia petrochimică a grupului MOL Ungaria.
Surse din Ministerul Economiei ne-au declarat că o delegaţie a consorţiului de companii chineze va sosi în România pe 7 martie pentru a-şi perfecta oferta.
Chinezii ar vrea, potrivit surselor noastre, să cumpere Oltchim la pachet cu rafinăria Arpechim, deţinută acum de Petrom.
Sursele citate ne-au precizat: "Luni (n.r. astăzi) va avea loc o nouă întâlnire a unui comitet inter-ministerial care analizează posibilităţile legale de achiziţie, de către stat, a rafinăriei Arpechim. Operaţiunea ar putea fi interpretată ca ajutor de stat. În plus, transferul rafinăriei de la Petrom la statul român se va face doar dacă va exista o ofertă concretă de la chinezi. Autorităţile nu vor să-şi asume alte obligaţii de mediu în afară de cele aferente poluării istorice, care sunt deja stabilite prin contractul de privatizare al Petrom".
Termenul limită pentru depunerea ofertelor în cadrul licitaţiei anunţate pentru Oltchim este 28 martie.
Combinatul chimic Oltchim (OLT), aflat în insolvenţă din ianuarie 2013, a raportat pentru anul trecut pierderi cu 50% mai mici, de 285,08 milioane lei (64,5 milioane de euro), ca urmare a reducerii semnificative a cheltuielilor financiare. Compania a înregistrat din activitatea financiară o pierdere de 8,28 milioane lei, faţă de rezultatul negativ de 236,95 milioane lei în 2012.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2014, 12:40)
Dumitru Farcasu
Este normal sa-i treaca lui nea Fercala prin cap asemenea bazaconii pentru ca nu risca banii lui personali.
Daca ar fi avut o companie a lui cu siguranta nu ar fi gandit asa, oricum avand in vedere ca este la conducerea sif3 de la infiintare, denota ca nu prea mai are ce sa caute pe acolo.
Toti din conducerea sif-urilor s-au aranjat pe viata pt. 3-4 generatii cu prime enorme si venituri de Seici, tot ce stiu ei sa faca este sa vanda active.
Oare si-ar vinde casa ca sa faca rost de lichiditati? Eu cred ca nu
1.1. asta e capitalismul (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2014, 17:30)
am vrut capitalism, de ce tot acuzam in stanga si in dreapta
asa de fac banii, atata timp cat e legal