Fermierii au protestat astăzi, în faţa Guvernului

Andrei Stan
Politică / 23 martie 2016

Actualizare 17:19

Protestul fermierilor din Piaţa Victoriei s-a încheiat în această după-amiază, când majoritatea protestatarilor a început să părăsească piaţa, deşi un grup de fermieri se află încă la negocieri, la Guvern.

Fermierii aveau autorizaţie de la Primăria Capitalei pentru proteste până la ora 18:00.

Câteva mii de fermieri au protestat miercuri, de la ora 11:00, în Parcul Izvor, după ora 14:00 aceştia mutându-se în faţa Guvernului, informează Agerpres. Principala nemulţumire a acestora era legată de faptul că nu şi-au primit subvenţiile.

Potrivit lui Claudiu Frânc, liderul Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, fermierii solicită modificarea a cinci acte normative, eligibilitatea asociaţiilor şi cooperativelor agricole pentru a primi subvenţii pe suprafaţă, o schemă de ajutor în sprijinul fermierilor mici etc.

"Este vorba despre pachetul legislativ, cele 5 acte normative pe care vrem să le modificăm. Prima este suspendarea aplicării Legii privind vânzarea pământurilor către străini, apoi revizuirea de urgenţă a Legii pajiştilor, promovarea de urgenţă a Legii privind etichetarea laptelui şi produselor lactate şi aprobarea de urgenţă, azi, în Comisia de agricultură, a Legii 321 privind vânzarea produselor agricole şi poziţionarea şi taxele de raft din hipermarket. Asta din punct de vedere legislativ. În ceea ce priveşte revendicările pentru Ministerul Agriculturii şi Guvern, principalele solicitări sunt: eligibilitatea asociaţiilor şi cooperativelor pentru a putea beneficia de subvenţia pe suprafaţă, o schemă care să vină în sprijinul fermierilor cei mai afectaţi, care sunt fermierii mici...", a afirmat Frânc, subliniind că o parte dintre revendicări au fost rezolvate.

(S.A.)

----------

Fermierii au discutat cu deputaţii Comisiei de Agricultură modificarea mai multor legi din sector

Fermierii au discutat astăzi cu reprezentanţii Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor modificarea mai multor legi din sector, printre care cele referitoare la transformarea asociaţiilor în cooperative sau grupuri de producători, Legea pajiştilor sau Legea Vânzării terenurilor agricole către străini.

"Am discutat cu reprezentanţii asociaţiei crescătorilor de bovine, asociaţiei crescătorilor de porci şi ovine. Vă spun care este părerea mea. S-au făcut legi, din păcate, la Ministerul Agriculturii, în anii trecuţi, pe picior şi fără specialiştii din teritoriu. Este frumos şi simplu să spui din birou că transformi asociaţiile în cooperative, dar oamenii când se trezesc că trebuie să le transforme înnebunesc cu capul. Va trebui să găsim o soluţie. O soluţie pe care am găsit-o şi să vedem cât de repede ne putem mişca este să prorogăm termenul şi anul acesta să poată să depună cererile în continuare urmând să lucrăm la legislaţie. (...) aşa cum am lucrat cinci săptămâni împreună pentru etichetarea laptelui şi a ieşit o lege corectă, discutată cu oamenii care lucrează, aşa vom lucra şi la această lege în aşa fel încât să iasă o lege corectă", a spus preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru, la finalul discuţiilor, informează Agerpres.

De asemenea, acesta a subliniat că în prezent se lucrează pe Legea pajiştilor, iar şedinţa Comisiei de marţea viitoare ar putea avea loc la Ministerul Agriculturii.

În context, liderul Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc, consideră că vor fi introduse pe agenda de lucru a Camerei Deputaţilor "exact aceste aspecte care ard la ora actuală în sector".

"Sper ca după acest semnal de alarmă să reuşim să urgentăm şi să trecem pe agendă, sigur agendele legislative sunt foarte încărcate, dar să inducem cu prioritate pe agenda de lucru a Camerei Deputaţilor exact aceste aspecte care ard la ora actuală în sector. Eu am toată încrederea în domnul preşedinte Nini Săpunaru pentru că ştiu ce am realizat cu legea etichetării, sperăm cât de repede să scoatem şi legea privind comercializarea produselor agricole, iar un lucru foarte important este să găsim marţea viitoare soluţia pentru suspendarea aplicării Legii vânzării pământurilor către străini din România. Vrem să putem lăsa pământurile acestei ţări copiilor noştri cum şi noi l-am preluat de la străbunii noştri. Este obligaţia noastră morală dacă vreţi până la urmă, nu mai vorbim de activitatea agricolă pe care trebuie să o desfăşoare agricultorii români", a afirmat Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.

Prezent la discuţia cu fermierii, fostul ministrul al Agriculturii, Daniel Constantin, a menţionat că vânzarea terenurilor către persoanele fizice din alte ţări nu reprezintă o problemă, ci aceea către firme.

"Vreau să vă spun câteva lucruri, să nu mergem la o vânătoare de vrăjitori. Am văzut cifre pe care le-aţi dat: un milion de hectare, trei milioane de hectare, mai sunt unii care spun cinci milioane s-au vândut străinilor şi aşa mai departe. Oameni buni, legea aceasta se referă doar la persoane fizice. Pe persoane fizice, domnul secretar de stat cred vă poate confirma, nu sunt suprafeţe atât de mari. Dacă vrem să nu ne vindem ţara, cum spuneţi, şi nici eu nu vreau să îmi vând ţara (...), problema este legată de persoane juridice. Persoanele juridice străine au putut să cumpere teren în România din anul 2007, nu datorită acestei legi. Ca atare, marile suprafeţe pe care dumneavoastră le invocaţi sunt cumpărate de persoane juridice şi nu de persoane fizice. Aici cred că sunt câteva zeci de mii de hectare (...)", a declarat fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb