Fermierii care arendează terenurile vor primi subvenţii cu 20% mai mari, din 2014

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 21 mai 2013

Dacian Cioloş

Dacian Cioloş

Proprietarii de terenuri agricole vor fi stimulaţi, din 2014, să arendeze sau să vândă fermierilor activi suprafeţele nelucrate, caz în care vor primi subvenţia de la UE şi un plus de 20% din acest sprijin, a declarat ieri, într-o conferinţă, comisarul european Dacian Cioloş. "Avem acum un anumit număr de ferme mici, care au două, trei, patru sau cinci hectare. Proprietarii terenurilor respective beneficiază de subvenţia la hectar. Începând cu 2014, pentru aceste ferme mici se va calcula o plată fixă", a spus Cioloş.

Astfel, potrivit schemei propuse de Cioloş, toate fermele mici, cu suprafeţe între 1,5 şi 5 hectare, ar putea primi, spre exemplu, 700 de euro pe fermă în fiecare an.

Dacă dintre proprietarii de ferme mici sunt persoane în vârstă care locuiesc la ţară sau persoane care locuiesc la oraş, dar au teren în mediul rural, şi luau subvenţii fără să lucreze terenul, din 2014 persoana respectivă va fi stimulată să cedeze sau să arendeze terenul unui agricultor care chiar îl lucrează.

"Ca să incităm să nu ţină terenul respectiv pentru că primea acea subvenţie de 700 de euro sau de 500 de euro pe fermă, va putea primi aceeaşi sumă plus încă 20% în fiecare an, cu condiţia să cedeze acel teren unui fermier activ", a afirmat comisarul european. Măsura va fi finanţată prin Programul European de Dezvoltare Rurală, din fonduri europene.

Cioloş: "În marea majoritate a statelor UE, intermediarii sunt tot producătorii agricoli"

Agricultura are nevoie şi de intermediari, dar problema este cine sunt aceştia şi cât costă intermedierea, a declarat luni într-o conferinţă comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, care a menţionat că în majoritatea statelor UE intermediarii sunt tot producătorii agricoli.

"Este nevoie de intermediari în agricultură, pentru că este nevoie de cineva care să colecteze producţia, să o stocheze şi să o depoziteze undeva şi de acolo să o distribuie în reţelele de comercializare. Problema este cine face treaba asta şi cât costă", a afirmat comisarul european.

El a spus că în marea majoritate a statelor membre din Uniunea Europeană intermediarii sunt tot producătorii agricoli.

"Ei produc individual legumele şi fructele la ei în fermă şi pe urmă organizaţia lor de producători este cea care colectează producţia, cea care o stochează şi negociază distribuţia cu marile reţele de magazine", a adăugat Cioloş.

El a adăugat că ceea ce lipseşte în Româ­nia este stimularea producătorilor de a se organiza.

"Pe de altă parte, dacă nu vinzi cu factură, nu ai cum să ajungi pe etajerele hipermarketurilor, oricâtă producţie ai avea", a afirmat comisarul european.

Cioloş a adăugat că singura modalitate de a elimina intermediarii este să fie puşi alţi intermediari în locul lor, iar aceştia să fie producătorii.

Comisia Europeană a decis ca laptele să aibă o etichetă de origine

Comisia Europeană a decis ca laptele să aibă o etichetă de origine şi face o evaluare pentru a stabili ce tip de marcare ar avea un impact mai mare, a declarat ieri Dacian Cioloş. "Decizia este luată. Va exista o etichetare de origine pe lapte, iar Comisia face o evaluare să vedem ce fel de etichetare. Etichetare a originii naţionale, sau a originii europene", a spus Cioloş, citat de Mediafax.

El a afirmat că se fac evaluări şi analize de impact, iar în perioada următoare Comisia Europeană va veni cu o propunere de etichetare justificată.

Comisarul european a sfătuit fermierii români să creeze un brand naţional pe segmentul laptelui.

"Dincolo de asta revin cu posibilitatea de a avea un branding privat al producătorilor, al originii laptelui. Cred că este în avantajul dumneavoastră şi uitaţi-vă la modelul irlandez. Mai sunt şi alte state membre unde producătorii, asociaţia producătorilor de lapte din Irlanda s-a hotărât să facă un branding al originii laptelui şi să-l comunice consumatorilor", a mai spus Cioloş.

În prezent, aproximativ 90% din laptele folosit în România ca materie primă este de provenienţă internă, însă acest procentaj ar putea să scadă din 2015, când cotele de producţie în statele UE vor fi eliminate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb