Asociaţia Forţa Fermierilor cere premierului Florin Cîţu să revină asupra unui act normativ, pus în dezbatere publică, ce prevede tăieri de peste 50% din sumele pe care le vor primi în 2021, transmite News.ro.
"Asociaţia Forţa Fermierilor solicită public prim-ministrului României, Florin Cîţu, să revină asupra proiectului de Hotărâre de Guvern privind cuantumurile Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii (ANT), pus în dezbatere publică, astăzi, de Ministerul Agriculturii, şi care prevede tăieri, în medie, de pest 50% la sumele pe care fermierii români, atât din sectorul vegetal cât şi din zootehnie, le vor primi în 2021.După ce Guvernul a refuzat să mai plătească despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020, situaţie care îi pune pe mulţi fermieri să rateze anul agricol 2021, care se anunţă mai bun, acum vine o nouă lovitură pentru agricultura naţională prin tăierea masivă a cuantumurilor ANT. Vorbim de plăţi aduse în derizoriu, de 5-6 euro pe hectar şi de 2 euro pe cap de ovină şi caprine", au transmis, miercuri seară, reprezentanţii Asociaţiei Forţa Fermierilor.
Potrivit acestora, producătorii agroalimentari primesc, astfel, "o nouă lovitură, efectele acestei decizii criminale din punct de vedere economic urmând a se simţi în toată ţara şi în toate sectoarele".
"În toate statele Uniunii Europene, agricultura este sprijinită masiv, atât din fonduri europene cât şi naţionale, fiecare ţară luptând din răsputeri pentru a-şi ajuta fermierii. Estimăm că prin întârzierea plăţii subvenţiilor şi acum tăierea lor, în convergenţă cu anularea despăgubirilor de secetă, producţia agricolă a României va suferi o scădere de minim 25% a producţiei - atât în sectorul vegetal cât şi în zootehnie. Asta în condiţiile în care premisele meteorologice indică un an în care redresarea ar fi fost posibilă, dacă fermierii ar fi avut acces la capitalul de lucru pentru înfiinţarea culturilor. Considerăm că bugetul de stat nu ar fi avut cu nimic de suferit de pe urma acestor investiţii în mediul privat, dimpotrivă, din taxele şi impozitele plătite datorită creşterii producţiei agricole, banii ar fi fost recuperaţi de Finanţele Publice chiar din acest an", au mai transmis fermierii.
Aceştia au precizat că nu înţeleg atitudinea Guvernului.
"Nu înţelegem această atitudine din partea unui guvern de dreapta de a lovi cu dispreţ într-o clasă antreprenorială privată, care nu cere decât să fie ajutată să producă, să contribuie la creşterea PIB şi să asigure securitatea alimentară a României. Pur şi simplu, am ajuns în situaţia în care să credem că Guvernul Cîţu îi urăşte pe fermieri. De ce asta? Cu ce au greşit cei care produc hrana acestei ţări şi susţin existenţa satului românesc? Care este păcatul fermierilor, domnule premier Cîţu, de vreţi să îi aduceţi în sapă de lemn?", se mai arată în comunicatul Asociaţiei.