FIC: România are avantaje competitive semnificative care ar putea genera creştere economică

G.S.
Macroeconomie / 13 februarie 2014

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) consideră România deţine avantaje competitive semnificative care, exploatate de o manieră judicioasă, ar putea genera creştere economică şi ar putea atrage investiţii suplimentare.

"Din acest motiv credem că prioritatea numărul unu a României ar trebui să fie asigurarea unei creşteri economice durabile", se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a organizat pe 13 februarie 2014 o Masă rotundă cu privire la măsurile pentru sprijinirea creşterii economice, la care a participat Dan Manolescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice. În cadrul reuniunii au fost analizate aspecte stringente ale climatului economic actual, dar şi potenţiale măsuri de natură fiscală menite a sprijini creşterea economică pe care atât investitorii cât şi autorităţile o doresc în 2014 şi în anii următori.

Conturând evoluţia mediului de afaceri românesc din anul care tocmai s-a încheiat şi cadrul general al mediului economic actual, FIC consideră că România a beneficiat de o creştere a cererii externe reflectată în special în volumul exporturilor, creştere care a survenit pe fondul progresului economic oarecum generalizat la nivelul statelor UE.

În plan fiscal, în cadrul discuţiilor purtate, Dan Manolescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, a declarat: "Noul Cod Fiscal va soluţiona o gamă largă de probleme printre care lipsa de corelare dintre impozitul pe profit şi impozitul pe venit, existente în forma actuală a Codului Fiscal. Intenţionăm să-l trimitem Parlamentului şi estimăm că aprobarea efectivă a acestuia va avea loc undeva în luna octombrie acestui an. În ceea ce priveşte impozitul pe construcţii speciale va fi luată în calcul valoarea fiscala netă a construcţiilor. Mai mult, având în vedere că România ocupă una dintre primele poziţii în privinţa impozitării forţei de muncă, analizăm introducerea de plafoane pentru contribuţiile de sănătate. Plafoanele în cauză ar trebui să fie corelate cu pachetul minim de sănătate, care se află încă pe masa Ministerului Sănătăţii".

Şerban Toader, preşedinte al Grupului pentru Fiscalitate al FIC, consideră oportună urgentarea aplicării unor măsuri coerente de politică fiscală pentru obţinerea unor reale beneficii pentru economia românească. "În acest context, respectarea cu consecvenţă a prevederilor Legii nr 52/2003, cu modificări ulterioare, privind transparenţa decizională reprezintă un pas înainte cu privire la îmbunătăţirea procesului consultativ. Din păcate, în adoptarea recentă a unor măsuri fiscale de mare importanţă pentru mediul de afaceri (cum ar fi de exemplu impozitul pe construcţii), nu s-a ţinut cont de prevederile legislative mai sus menţionate, astfel încât atragem încă o dată atenţia cu privire la importanţa crucială a unui proces consultativ eficient şi benefic pentru toate părţile implicate", se mai arată în comunicatul citat.

De asemenea, Şerban Toader a mentionat că FIC sprijină demersurile Ministerului Finanţelor Publice privind reducerea evaziunii fiscale prin implementarea unui set de măsuri canalizate către această direcţie, dar şi stimularea procesului investiţional la nivelul companiilor prin introducerea de măsuri cum ar fi scutirea profitului reinvestit. "Măsurile fiscale şi quasi-fiscale trebuie luate într-omanieră corelată cu impactul lor asupra indicatorilor macroeconomici, dezideratul principal fiind dezvoltarea mediului de afaceri în ansamblu", a adăugat domnia sa.

Daniel Anghel, co-preşedinte al Grupului pentru Fiscalitate al FIC, a menţionat că mediul de afaceri are nevoie de măsuri care să îl impulsioneze şi nicidecum de taxe suplimentare. "În acest context, reiterăm impactul negativ covârşitor, de natură a anula efectele pozitive generate de progresele mai sus menţionate, abătut asupra mediului de afaceri în urma implementării impozitului pe construcţii speciale şi a accizei suplimentare pentru carburanţi", potrivit sursei citate.

FIC consideră că o soluţie mai bună pentru a contracara efectele negative aduse de apariţia unor taxe şi impozite noi şi pentru menţinerea deficitului bugetar în parametrii acceptaţi cu FMI ar fi eficientizarea cheltuielilor din sectorul public şi a activităţii companiilor de stat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9722
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5831
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2983
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9672
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.0756

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb