Cele mai mari 60 de bănci din lume sunt expuse la o sumă de 1.370 de miliarde de euro în active legate de combustibilii fosili, potrivit unui studiu publicat astăzi de ONG-ul Finance Watch, informează Sudouest.
"Aceste active riscă să-şi piardă considerabil valoarea în timpul tranziţiei la neutralitatea carbonului", a avertizat asociaţia de la Bruxelles care "crede că organismele internaţionale de reglementare ar trebui să ia noi măsuri", în special în ceea ce priveşte cerinţele de capital.
Aceste 1.370 de miliarde de euro reprezintă aproape 1,5% din totalul activelor unităţilor. În ceea ce priveşte băncile franceze, acestea "sunt expuse la riscuri legate de activele fosile în valoare de aproximativ 144 de miliarde de euro", estimează ONG-ul.
Contabilitatea activelor legate de combustibilii fosili este, totuşi, un exerciţiu delicat: în 2021, mai multe ONG-uri estimaseră expunerea celor mai mari unsprezece bănci europene la 539 de miliarde de euro, un nivel semnificativ mai mare decât cele 242 de miliarde de euro pe care Finance Watch îi atribuie 22 de mari bănci europene. O discrepanţă în cifre pe care Finance Watch o explică prin "diferenţa în domeniul de aplicare şi definiţia activităţilor legate de combustibilii fosili".
Raportul 2021 are "un domeniu de aplicare mult mai larg (de exemplu, include transportul şi chiar serviciile), în timp ce vizam doar activităţile din amonte şi centralele electrice", explică ONG-ul, "sfera noastră de aplicare este în conformitate cu propunerile noastre şi urmăreşte să ţintim active, care cu siguranţă vor fi blocate în scenarii neutre din carbon".
În ciuda dialogului susţinut, băncile şi ONG-urile se ciocnesc în mod regulat pe problemele climatice, primele lăudând progresele lor, cele din urmă denunţând finanţarea continuă a combustibililor fosili.
Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, niciun nou proiect de petrol şi gaze nu ar trebui aplicat într-un scenariu de +1,5 grade până în 2100.