Finanţările acordate de "EximBank", în primele nouă luni ale anului, au înregistrat un salt cu aproape 20% faţă de finele anului trecut, în raport cu o creştere medie de 6,2% pe sistem bancar, în timp ce angajamentele pe segmentul garanţiilor s-au majorat în aceeaşi perioadă cu peste 16%, arată un comunicat al băncii.
"Considerăm că am făcut progrese semnificative în ceea ce priveşte implicarea EximBank în susţinerea societăţilor comerciale şi aş vrea să punctez faptul că în perioada 2009 - 2010, perioadă de criză efectivă, volumul garanţiilor acordate societăţilor comerciale a crescut de aproape cinci ori faţă de 2008, în timp ce soldul creditelor s-a dublat", a spus Ionuţ Costea, preşedintele "EximBank".
El a adăugat că gradul mare de incertitudine de pe pieţele externe a determinat exportatorii să caute instrumente speciale pentru reducerea riscurilor specifice, ceea ce a dus la creşterea activităţii "EximBank" pe segmentul asigurărilor cu 175% în acest an.
Oficialul "EximBank" a punctat faptul că dobânda medie la creditele acordate de bancă oscilează în jurul valorii de 9,5%, în condiţiile în care dobânda medie la credite în lei în sold pe primele 8 luni ale anului 2010 pe sistemul bancar a fost 12,14% pentru societăţi nefinanciare.
"La obţinerea acestor rezultate a contribuit în mare măsură şi procesul de reorganizare a activităţii derulat în bancă, proces care a avut ca axe principale reducerea cheltuielilor dar, mai ales, optimizarea fluxurilor interne. În acest moment suntem pregătiţi să primim solicitările societăţilor care au nevoie de finanţări, garanţii sau asigurări. Ştim că agenţii economici încă mai au reţineri în a lucra cu o bancă de stat. Nu pot decât să îi încurajez să apeleze, totuşi, la EximBank, pentru a vedea prin experienţa proprie că atitudinea băncii faţă de client s-a schimbat, birocraţia s-a redus, iar portofoliul de produse a fost adaptat la nevoile pieţei", a mai spus Ionuţ Costea.
"EximBank" este o instituţie specializată al cărei portofoliu de produse, axat pe cele trei direcţii de acţiune - finanţare, garantare şi asigurare, permite băncii să susţină activitatea şi dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor şi a companiilor ce derulează proiecte în domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, în special a celor ce contribuie la absorbţia de fonduri europene.