Scrisoarea primită de autorităţile române de la oficialii europeni pe tema taxei auto nu este un răspuns oficial al Comisiei Europene, ci o cerere de informaţii suplimentare şi sugestii referitoare la definiţia maşinilor second hand, a declarat, ieri, ministrul finanţelor, Varujan Vosganian. "Nu e o atitudine a CE, ci o solicitare de informaţii suplimentare din partea Direcţiei de impozite şi taxe vamale DGTAXUD, cuprinde sugestii. Maşinile second sunt considerate cele mai vechi de o lună şi nu mai vechi de trei luni, aşa cum calculăm noi. Am convenit ca acest lucru să fie pus în practică", a spus Vosganian.
Ministrul finanţelor a afirmat că o a doua cerinţă a CE a fost cea referitoare la formula de calcul referitoare la deprecierea maşinilor. "Comisia vrea să vadă dacă formula noastră este conformă cu deprecierea reală a maşinilor. Noi am trimis deja un studiu al APIA la CE şi vom mai realiza un studiu în colaborare cu Comisia de Prognoză", a adăugat Vosganian.
Scrisoarea Comisiei se înscrie în cadrul discuţiilor purtate, până în prezent, cu Finanţele şi nu înseamnă că procedura de încălcare a tratatului deschisă împotriva României a intrat în cea de-a doua etapă, care presupune trimiterea unei scrisori de "argumentaţie" cu recomandări precise de modificare a taxei.
Argumentaţia Comisiei Europene (reasoned opinion) reprezintă a doua etapă a procedurii de încălcarea tratatului şi conţine recomandări clare privind modul în care trebuie să fie modificată taxa. În cazul în care recomandările forului executiv al UE nu sunt respectate, Comisia poate acţiona în judecată statul aflat în procedură.