Finanţele acoperă creanţele societăţilor de distribuţie prin titluri de stat

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 iulie 2004

Peste 1600 de companii au datorii la "Distrigaz" şi "Electrica", în valoare de 7700 de miliarde de lei

Măsura este menită să urgenteze privatizarea companiilor de distribuţie

Ministerul Finanţelor Publice va emite titluri de stat, în lei şi valută, pentru piaţa internă, în valoare totală egală cu creanţele preluate de AVAS de la societăţile de distribuţie a gazelor naturale şi a energiei electrice. Suma rezultată din emisiunea de titluri va fi virată societăţilor de distribuţie, urmînd să fie recuperată de AVAS.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a preluat prin protocol creanţele comerciale pe care "Distrigaz Nord" SA şi "Distrigaz Sud" SA le deţine asupra consumatorilor de gaze naturale, cu excepţia consumatorilor individuali. La acestea se adaugă creanţele comerciale restante ale societăţilor "Electrica Banat" SA şi "Electrica Dobrogea" SA. Valoarea totală a creanţelor preluate de AVAS se ridică la peste 7.760 miliarde lei şi reprezintă debitele a 1.665 de consumatori.

Cele patru societăţi de distribuţie a gazelor naturale şi a energiei electrice se află în plin proces de privatizare, iar măsura luată de autorităţile statului pare să vină în sprijinul finalizării acestuia.

Acţiunea de preluare a creanţelor comerciale restante s-a finalizat la 25 iunie 2004, dată la care s-a semnat ultimul proces verbal de predare - primire a dosarelor. În data de 28 iunie, între AVAS şi societăţile amintite s-au perfectat protocoalele privind transferul creanţelor comerciale restante. Acestea vor fi comunicate Ministerului Finanţelor Publice, care în termen de 45 de zile de la data comunicării, va lansa titluri de stat pe piaţa internă.

În prezent, toţi debitorii preluaţi sînt notificaţi şi somaţi la plata imediată a datoriilor, consolidate în dolari. Specialiştii AVAS vor efectua analize privind identificarea metodei de valorificare ce poate fi aplicată fiecărui debitor în parte. Sumele încasate de AVAS din recuperarea creanţelor vor fi folosite pentru diminuarea datoriei publice interne.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb