Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut ieri titluri de stat cu maturitate la o lună de 995,29 milioane lei (236,2 milioane euro), sub valoarea anunţată, la un randament mediu anual de 10,21%, egal cu cel acceptat la licitaţia anterioară, potrivit datelor băncii centrale. Finanţele anunţaseră iniţial că vor să ia 2 miliarde lei, dar au atras cu aproape jumătate mai puţin. Randamentul maxim acceptat a fost de 10,50% pe an, băncile depunând cereri de cumpărare de 3,011 miliarde lei (714,6 milioane euro).
La şedinţa similară din 9 iunie, MFP a vândut certificate de trezorerie cu discont, cu maturitate la o lună, de 1,26 miliarde lei (299,22 milioane euro), la un randament mediu anual de 10,21%.
Finanţele şi-au propus iniţial să atragă în iulie 7,5 miliarde lei, după ce în primele şase luni din acest an, MFP a atras 40,6 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat pentru finanţarea şi refinanţarea datoriei publice, de peste trei ori mai mult decât în întreg anul 2008. Pe 13 iulie, însă, MFP a prevăzut o nouă licitaţie, ce ridică valoarea emisiunilor la 9,5 miliarde lei.
În primele patru licitaţii din iulie, Finanţele au atras 5,7 miliarde lei.
Guvernul şi-a asumat o ţintă de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, în urma acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional. FMI a fixat României ţinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea şi maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.
Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, declara recent că deficitul bugetar a ajuns la jumătatea acestui an la 2,7% din produsul intern brut (PIB), potrivit primelor evaluări, sub ţinta convenită cu FMI, de 2,73% din PIB.