Finanţele Publice se pregătesc de aderare

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Politică / 7 februarie 2006

Unitatea de coordonare a relaţiilor bugetare cu UE din cadrul MFP va realiza şi anul acesta simulări de calcul a contribuţiei ţării noastre la bugetul UE

Unitatea de coordonare a relaţiilor bugetare cu UE va trebui să realizeze balanţa financiară netă în relaţia bugetului naţional cu cel comunitar. Raluca Zamfirescu, directorul unităţii, ne-a declarat că această balanţă, care va reflecta în ce măsură ţara noastră este primitoare sau donatoare netă, este lucrul cel mai important pe care direcţia trebuie să-l facă în ceea ce priveşte calcularea, evidenţa şi coordonarea fluxurilor de la şi către UE.

Pe de o parte, ţara noastră primeşte şi va primi bani de la UE, pe de altă parte ea însăşi va contribui la bugetul UE. Sumele care urmează să fie plătite de ţara noastră în 2007 vor fi stabilite în primăvara acestui an, în cadrul unui comitet de lucru al instituţiilor europene denumit ACOR (Comitet Consultativ pentru Resurse Proprii - previziuni). La lucrările acestui comitet va participa şi ţara noas-tră, în calitate de observator.

Pe partea de contribuţie, explică doamna Zamfirescu, exis-tă aşa numitele resurse proprii, care sînt împărţite în trei categorii: resursele proprii tradiţionale (taxe vamele, taxe agricole, taxa pe zahăr), resursa proprie TVA şi resursa proprie VNB. "Fiecare dintre acestea au modalităţi de determinare diferite şi pentru fiecare dintre acestea colaborăm cu diverse instituţii - Autoritatea Naţională a Vămilor (taxe vamale şi agricole încasate în vamă), Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (taxa pe zahăr), Institutul Naţional de Statistică şi Comisia de Prognoză (pentru TVA şi VNB)", spune Raluca Zamfirescu.

De asemenea, adaugă domnia sa, pentru tot sistemul resurselor proprii Unitatea de coordonare a relaţiilor bugetare cu UE colaborează cu Comisia Europeană, care asigură anual anumite calcule care vor stabili cum anume statele membre contribuie la bugetul comunitar.

În ceea ce priveşte resursa proprie TVA, întrucît legislaţia ţării noastre diferă de cea comunitară, ca urmare a obţinerii unei derogări, pentru toate aces-te diferenţe trebuie calculate anumite corecţii şi compensări, care să uniformizeze baza de calcul pentru toate statele membre, explică Raluca Zamfirescu.

În consecinţă, ţara noastră a făcut o serie de simulări ale calculului diverselor resurse, cea mai importantă fiind cea privind resursa proprie TVA pentru anul 2004. Concret, a fost calculată TVA pentru anul 2004 pornind de la cifre reale, însă modul de calcul a fost cel prevăzut în reglementările europene, care diferă substanţial de cel din ţara noastră. Comisia Europeană are rolul să monitorizeze aceste simulări ca să stabilească progresele pe care le înregistrăm în acest domeniu.

În acest sens au loc vizite de monitorizare, cea mai apropiată în timp fiind cea pe resurse proprii de tradiţionale care va avea loc în luna martie. Comisia Europeană va urmări modul în care ţara noastră calculează şi colectează resursele proprii tradiţionale.

"În ceea ce priveşte resursa proprie TVA, am avut o vizită de monitorizare în septembrie anul trecut, cînd Comisia Europeană a verificat felul în care ţara noastră a simulat baza TVA şi calculul resursei proprii TVA pentru 2003, în condiţiile legis-lative care vor funcţiona în anul 2007".

Aurelia Duca, directorul adjunct al Unităţii de coordonare a relaţiilor bugetare cu UE, ne-a precizat că urmează să fie realizată şi anul acesta o simulare pentru baza TVA. În funcţie de ce va decide Comisia Europeană, simularea va avea loc pentru 2005 sau 2006.

Pe lîngă aceste simulări, un alt eveniment important al aces-tui an, ne precizează doamna Duca, este un proiect de twinning axat pe două subcomponente - Managementul fondurilor de la şi către bugetul UE conform regulamentului financiar comunitar şi reflectarea în bugetul naţional a fondurilor de la şi către bugetul comunitar.

Unitatea de coordonare a relaţiilor bugetare cu Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Finanţelor Publice a fost creată la jumătatea anului trecut pentru îmbunătăţirea coordonării la nivel central a calculării, colectării, monitorizării şi plăţii corecte a fondurilor către şi de la bugetul UE.

Obiectivul pentru acest an este consolidarea capacităţii administrative pentru asigurarea eficienţei şi transparenţei fluxurilor financiare către şi de la bugetul UE. "Momentan ne axăm pe construirea relaţiilor cu celelalte instituţii şi conectarea la un sistem informatic integrat", spune Raluca Zamfirescu, directorul unităţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb