Firmele italiene doresc să investească în tehnologie inovativă pentru domeniul energetic din România şi în infrastructură, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Ministrul Comerţului Internaţional şi pentru Politici Europene, Emma Bonino. "În urma discuţiilor pe care le-am purtat, în această dimineaţă (n.r. ieri dimineaţă), cu ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, şi cu ministrul pentru IMM-uri, Ovidiu Silaghi, am concluzionat că cele mai importante domenii de care sunt atrase firmele italiene sunt tehnologiile inovative în domeniul energetic şi infrastructura din România. În domeniul energiei, Italia are rădăcini vechi în România. În afară de firmele Enel şi Ansaldo, mai sunt şi alte companii interesate să intre pe piaţa din România, spre exemplu Terna", a precizat Emma Bonino. Ovidiu Silaghi a precizat, la rândul său, că, de asemenea, firmele italiene sunt interesate de investiţii în Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Ministrul italian al Comerţului Internaţional a arătat că firmele din domeniul energetic sunt interesate de piaţa românească în contextul în care, potrivit normelor europene, 20% din energia totală trebuie să provină din surse regenerabile.
"Acest lucru reprezintă o provocare pentru ţările europene. Italia are experienţă în energia hidroelectrică, precum şi în cea eoliană, care pot fi exploatate şi în România", a afirmat aceasta.
Ministrul pentru IMM-uri, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi şi Ministrul Comerţului Internaţional, Emma Bonino, au semnat, ieri, Declaraţia Comună privind colaborarea bilaterală în domeniile comercial, fonduri structurale şi cooperare în plan regional. Prin acest act, cele două ministere se angajează să identifice şi să promoveze proiecte noi pentru impulsionarea schimburilor comercial-economice. "Vom realiza, în curând, un news-letter şi un forum adresat firmelor pentru utilizarea fondurilor structurale. Aceste proiecte sunt, momentan, la nivel de discuţie cu partea italiană", a precizat ministrul pentru IMM-uri, Ovidiu Silaghi. Schimburile comerciale dintre România şi Italia se cifrează la 12 miliarde euro, în anul 2007, potrivit lui Silaghi. În 2006, valoarea schimburilor bilaterale a fost de 10,6 miliarde de euro.
"Schimburile comerciale ale Italiei cu Spania se cifrează la 1,2 miliarde euro, iar cele cu India sunt de trei ori mai mici faţă de cele cu România", a menţionat Bonino.