FISCALITATE Guvernul ar putea reduce, din iulie, la 1,5% impozitul pe venitul microîntreprinderilor

Ziarul BURSA #Companii / 14 mai 2013

Impozitul de 3% pe venitul microîntreprinderilor, obligatoriu de la începutul acestui an, ar putea fi scăzut la 1,5% începând cu luna iulie, Ministerul Finanţelor Publice derulând un studiu de impact, la propunerea ministrului pentru IMM şi mediul de Afaceri, Maria Grapini.

"Eu cred că argumentele şi analizele noastre au fost convingătoare. Ministerul Finanţelor face acum studiu de impact pentru reducerea acestui impozit de la 3% la 1,5% (...) Cota de 1,5% mi se pare mai etică, mai ales că din februarie impozitul pe cifra de afaceri este obligatoriu. Interesul meu este să colectez, dar şi să le dau şansa să se dezvolte, să crească şi să intre ulterior într-o altă categorie de impozitare", a declarat Grapini pentru Mediafax.

Ea a arătat că în trecut s-au încasat sume foarte mici din impozitul pe microîntreprinderi, iar o reducere a acestui impozit ar duce la o conformare şi la o transparenţă mai mare din partea acestor firme, care vor vedea un prim pas dinspre fisc.

Grapini susţine că o astfel de abordare s-a avut în vedere şi la nivelul firmelor din servicii, unde s-au derulat analize pe patru sectoare: hoteluri şi pensiuni, restaurante, cafenele şi service-uri auto.

Ministrul a arătat că în ultimii ani service-urile auto au plătit impozite mai mari decât toate spaţiile de cazare din România.

Grapini doreşte o impozitare pe cod CAEN, care să fie corelată cu randamentul din fiecare industrie şi cu vadul comercial.

"Consider că trebuie făcută o analiză ce vrem să dezvoltăm, cât ne costă şi să ne programăm dezvoltarea sectoarelor în funcţie de ritmul în care vrem să investim şi cât putem şi în ce scop", a adăugat Grapini.

În sectorul IMM-urilor şi turism, deşi s-au cheltuit bani, nu s-au regăsit rezultatele aşteptate, spune Grapini.

Plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi a fost redus în acest an de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent în lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest prag plătesc un impozit de 3% pe veniturile realizate începând cu 1 februarie 2013.

Guvernul a estimat că impozitele colectate astfel de la microîntreprinderi ar aduce la buget 457 milioane de lei în acest an. Potrivit Coface, numărul microîntreprinderilor care au intrat în insolvenţă în ultimii doi ani a crescut anual cu 14,5%, peste avansul mediu la nivelul tuturor companiilor din economie care au intrat în încetare de plăţi, de până în 10%.

De asemenea, ponderea firmelor mici în totalul insolvenţelor a urcat de la 78% în 2010 la 85% în 2012. Coface estimează că numărul microîntreprinderilor aflate în insolvenţă va creşte cu 20% în acest an, ca urmare a impozitului de 3% pe venit.

Impozitul forfetar va fi calculat ca o sumă fixă în funcţie de anumiţi indicatori pe activităţi

Impozitul forfetar va fi stabilit ca o sumă fixă, în funcţie de anumiţi indicatori pentru fiecare domeniu de activitate, urmând ca firmele să plătească mai puţin decât dacă ar aplica cota de 16% pe profit sau de 3% pe venit, a declarat ministrul pentru IMM-uri şi turism, Maria Grapini.

Domnia sa a precizat: "Pentru fiecare cod CAEN am identificat care sunt indicatorii relevanţi care i-ar permite operatorului economic să facă un anumit venit. Concret, ce îl influenţează pe un hotelier din Bucureşti, din Covasna etc. în func­ţie de mărimea hotelului, de locaţie, de capacitate? Şi atunci, la res­taurante am luat alţi indicatori relevanţi, la service auto şi reparaţii auto alţi indicatori relevanţi şi suma pe care o stabilim prin acest studiu pe care l-am propus Ministerului de Finanţe este o sumă fixă care a provenit plecând de la istoricul cât s-a plătit în 2011 impozit corectat cu acei indicatori relevanţi".

Ea a dat ca exemplu hotelurile de la mare şi de la munte, unde este luată în calcul sezonalitatea pentru stabilirea sumei de plată.

Grapini a menţionat că la aceste servicii pentru populaţie evaziunea este foarte mare, în 2011 încasându-se impozit de la toate hotelurile şi pensiunile din Româ­nia mai puţin decât la reparaţii auto.

"Pornind de aici, am constatat că dacă le punem o sumă fixă, care este mai mică decât ar fi la o înregistrare corectă a veniturilor şi cheltuielilor, fie 16% impozit pe profit, fie 3% pe cifra de afaceri, conformarea lunară este imediată, se simplifică foarte mult actul de control pentru că nu mai are ce controla, are de plătit o sumă fixă şi atât", a explicat ministrul delegat pentru IMM-uri şi turism.

Ea a precizat că, astfel, firma res­pectivă nu mai plăteşte alt impozit, nici măcar 16% impozit pe profit, arătând că poate face profit "cât vrea", pe care poate să-l investească mai departe sau să acorde dividende.

"Acesta este un studiu care, în mod normal, ar trebui să dea rezultate dacă Ministerul de Finanţe îl va aplica întru totul. Peste două zile are loc o întâlnire între patronate, ministerul meu şi Ministerul de Finanţe pentru a finaliza proiectul", a mai spus Grapini.

Impozitul forfetar, care ar urma să fie introdus de la 1 iulie, va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb