Fitch coboară ratingul individual al ProCredit Bank România

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 noiembrie 2009

Agenţia de rating Fitch a confirmat ratingul pentru credite pe termen lung al Procredit Bank România la BB+, precum şi pe cel pentru credite pe termen scurt la B şi pe cel suport la nivelul 3, cu perspectivă stabilă, însă a coborât ratingul individual al băncii la D/E de la D.

"Ratingul pentru credite pe termen lung şi cel de suport reflectă potenţialul de susţinere pe care l-ar putea avea, în caz de nevoie, de la acţionarul majoritar, ProCredit Holding AG. Ratingul pentru credite pe termen lung şi cel de suport reflectă, la rândul lor, potenţialul mare de susţinere din partea acţionarilor şi mai ales a celor reprezentaţi de Insitituţii Financiare Internaţionale", arată comunicatul agenţiei de evaluare financiară, citat de NewsIn.

Retrogradarea ratingului individual al băncii reflectă potenţialul limitat la nivel intern de generare de capital, care a dus la pierderi operaţionale în prima jumătate din 2009, condiţii în care Fitch crede că banca va avea nevoie de injecţii suplimentare de capital. Ratingul a fost determinat şi de mărimea redusă a băncii şi de costurile operaţionale ridicate.

"Aceşti factori sunt contrabalansaţi de faptul că banca aparţine reţelei ProCredit, precum şi de monitorizarea îndeaproape a riscurilor şi a unui portofoliu diferenţiat de credite şi finanţări", susţin analiştii Fitch.

"Costurile operaţionale mari, cauzate de cheltuielile mari cu forţa de muncă pentru creditarea microîntreprinderilor şi de lipsa unui portofoliu diversificat, precum şi creşterea continuă a costurilor de finanţare au dus la pierderi operaţionale înainte de provizionare în primul semestru, iar banca a înregistrat pierderi nete de 5 milioane euro la finalul lui iunie, ca rezultat al costurilor ridicate cu provizioanele. ProCredit Bank România a acordat în special credite în lei către IMM-uri, concentrându-se pe finanţarea sectorului agricol şi rural", se mai arată în comunicatul Fitch.

În pofida creşterii creditelor neperformante, calitatea activelor rămâne mai bună decât media sectorului bancar româ-nesc, chiar dacă s-a deteriorat semnificativ. Creditele cu întârzieri la plată de peste 30 de zile au reprezentat 3,34% din soldul împrumuturilor de la finalul lui iunie, nivel acoperit "confortabil" de rezerve, mai arată analiştii agenţiei de rating.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb