Agenţia de evaluare financiară Fitch a confirmat, ieri, ratingurile Băncii Transilvania (BT), cu perspectivă stabilă, în urma aportului pozitiv al sistemului de franciză, a structurii diversificate de finanţare şi lichidităţii confortabile.
Calificativul pentru credite pe termen lung a fost confirmat la "BB-", pe termen scurt la "B", cel individual la "D", ratingul de sprijin la "3", iar plafonul de susţinere la "BB-", se arată într-un comunicat al Fitch, citat de Mediafax.
Ratingurile reflectă deteriorarea rapidă a calităţii activelor şi impactul negativ asupra profitabilităţii, acestea fiind însă compensate de sis-temul solid de franciză al BT, structura de finanţare bine diversisficată şi de nivelul confortabil al lichidităţii.
Profitabilitatea băncii a fost afectată anul trecut şi în primul trimestru din 2010, după o creştere a provizioanelor, mai ales din cauza deteriorării climatului operaţional, şi a fost echilibrată parţial de îmbunătăţirea eficienţei, respectiv de contribuţia veniturilor din dobânzi şi comisioane, notează Fitch. Agenţia se aşteaptă ca profitabilitatea să rămână sub presiune şi anul acesta, din cauza recesiunii, în timp ce rezervele constituite de bancă pentru credite neperformante vor proteja doar într-o anumită măsură împotriva unor noi pierderi.
BT are un portofoliu de împrumuturi bine diversificat şi un procent redus din totalul creditelor în valută din România. Calitatea activelor va continua să se deterioreze în acest an, însă într-un ritm mai scăzut, ca urmare a strategiei BT de a se concentra asupra IMM-urilor de talie medie şi a încetinirii recesiunii economice, notează specialiştii Fitch.
Lichiditatea este confortabilă din cauza cerinţelor autorităţlor de reglementare. La finele primului trimestru, rata adecvării capitalului era de 13,09%, considerată de Fitch potrivită. Niveluri mai ridicate de capitalizare ar asigura o protecţie mai bună împotriva unor eventuale riscuri.
BT este cea mai mare bancă privată din Româ-nia deţinută de investitori locali şi a opta instituţie de credit după active la finele lui 2009, cu o cotă de piaţă de 5,9%.