FITCH RATINGS: "Dobânzile negative reflectă o piaţă distorsionată de băncile centrale"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 august 2019

Dobânzile negative ale obligaţiunilor suverane reflectă, mai degrabă, o piaţă distorsionată de acţiunile băncilor centrale decât un profil economic solid al unui stat, a precizat ieri agenţia americană de rating Fitch, într-un raport citat de CNBC.

Afirmaţia vine în condiţiile în care circa 15 trilioa-ne de dolari în obligaţiuni afişează randamente negative, potrivit datelor Deutsche Bank, un record, tendinţa reflectând goana investitorilor de a-şi plasa lichidităţile în active considerate sigure în contextul încetinirii economiei globale şi creşterii riscului de recesiune.

Săptămâna trecută, randamentele obligaţiunilor germane, considerate cele mai sigure din Europa, au ajuns în teritoriul negativ pentru toate maturităţile, inclusiv cele pe 30 de ani.

Ieri, Fitch a afirmat că există în prezent nouă ţări care emit obligaţiuni cu maturitate la 10 ani ce "oferă" dobânzi negative. Agenţia de rating a notat de asemenea că acumularea de capital în datoria emisă de un stat nu reflectă neapărat stabilitatea economiei respective.

"În timp ce randamentele mai scăzute ale obligaţiunilor guvernamentale sunt în general asociate cu profiluri de credit suverane mai solide, considerăm că ultimele mişcări (n.r. scăderea randamentelor) sunt parţial o continuare a distorsiunii create de relaxarea cantitativă (QE) în ultimii ani", arată Fitch într-o notă.

Programele de relaxare cantitativă au apărut ca soluţia salvatoare pentru sistemul financiar după criza financiară globală, acestea fiind operaţiuni prin care băncile centrale procedează la achiziţionarea în masă de obligaţiuni suverane pentru a susţine creşterea cotaţiilor acestora, în speranţa că efectul de creştere a preţurilor se va prelinge asupra preţurilor din economia reală, practic stimulând inflaţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb