Fitch: Sistemul nostru bancar, vulnerabil la riscuri sistemice

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 aprilie 2008

Fitch: Sistemul nostru bancar, vulnerabil la riscuri sistemice

Ţara noastră este în categoria ţărilor cele mai riscante din punct de vedere al vulnerabilităţii la riscuri sistemice ale sis-temului bancar, consideră agenţia de rating internaţională Fitch. Creşterea rapidă a creditelor acordate de băncile comerciale şi volatilitatea cursului de schimb a monedei naţionale au determinat retrogradarea ţării noastre în clasa de risc "3", măsurată în funcţie de indicatorul macroeconomic de prudenţialitate (MPI) al agenţiei de rating Fitch. Alte ţări din aceeaşi categorie sunt Kazahstan, Slovacia şi Turcia, Azerbaidjan sau Rusia, dar şi ţări mai dezvoltate precum Australia, Canada, Islanda şi Irlanda.

Indicatorul MPI (MacroPrudential Indicator) este folosit de agenţia de rating Fitch pentru a măsura vulnerabilitatea sistemului bancar. Valorile sale cresc de la 1 la 3 în funcţie de cât de riscantă este considerată ţara respectivă. Volatilitatea ridicată a cursului de schimb al monedei naţionale şi creşterea rapidă a creditelor acordate de bănci au determinat retrogradarea ţării noastre în clasa de risc 3. Aceste fluctuaţii mari de la nivelul cursului de schimb pot afecta stabilitatea financiară şi cea economică a ţării noas-tre, mai ales în condiţiile în care mai mult de jumătate din împrumuturile acordate de bănci sunt în valută, apreciază analiştii Fitch.

Criza de pe piaţa creditelor din Statele Unite alături de performanţele financiare negative ale marilor bănci de acolo nu au afectat percepţia agenţiei de rating internaţionale care le-a clasat tot în categoria MP2.

Domnul Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC, ne-a declarat: "Personal, consider că sistemul nostru bancar este unul performant şi nu se încadrează în calificativul acordat de Fitch".

Liviu Voinea, preşedintele Grupului Român de Economie Aplicată, consideră că rezultatele acestui raport sunt corecte şi că, urmărind modul de calcul al indicatorului, putem spune că ne încadrăm în categoria ţărilor cele mai riscante.

Pe de altă parte, consultantul financiar Bogdan Baltazar consideră că acest raport este "o prostie" şi că sistemul nostru bancar este unul dintre cele mai solide şi cele mai puţin riscante din întreaga lume. Chiar dacă volumul creditelor a crescut, creditele neperformante au rămas aproximativ la acelaşi nivel, a adăugat Bogdan Baltazar. Este posibil ca aceste avertismente să se concretizeze în creşterea costului finanţării externe de către băncile din ţara noastră, dar raportul Fitch nu va fi foarte mult luat în seamă, a concluzionat Bogdan Baltazar.

Anul trecut, România era în categoria MP2 . Însă în raportul despre sistemul nostru bancar din ţara noastră de anul trecut agenţia a avertizat asupra acestei retrogradări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb