FMI: Atenţie la creşterea creditului!

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 aprilie 2004

Creşterea economică din Ro-mânia a fost susţinută de expansiunea puternică a creditului, iar deficitul comercial s-a adîncit, deşi inflaţia a fost ţinută sub control, se arată în raportul \"World Economic Outlook\", publicat de Fondul Monetar Internaţional. Raportul notează că vulnerabilitatea economiei româneşti la deficitul extern este redusă, în condiţiile în care rezervele internaţionale sînt la un nivel confortabil, iar datoria externă este scăzută. Totuşi, sînt necesare măsuri pentru reducerea dezechili-bru-lui extern, în special de înăsprire a politicii fiscale. \"Pentru a încetini ritmul de creştere a creditului, dobînzile au crescut în România cu trei puncte procentuale din luna august 2003 şi pînă în prezent, regulile prudenţiale s-au înăsprit, dar autorităţile trebuie să rămînă atente, în cazul în care vor mai fi necesare acţiuni viitoare\", se arată în Raportul FMI. Potrivit raportului, ţara noastră va înregistra în 2004 şi 2005 o creştere economică prognozată de 5% anual. Deficitul de cont curent este estimat pentru aceeaşi perioadă la 5,2% din Produsul Intern Brut.

Economiştii FMI susţin că amplificarea dezechilibrelor externe în cazul ţărilor central şi est-europene nu generează vulnerabilităţi pe termen scurt.

Deficitele de cont curent sînt finanţate într-un grad relativ ridicat (deşi în scădere) de inves-tiţii străine directe, iar rezervele internaţionale sînt la un nivel adecvat. Nivelurile actuale ale deficitelor nu sînt, însă, sustenabile pe termen mediu şi cresc riscul de volatilitate al pieţelor financiare.

Creşterea rapidă a creditului intern trebuie să fie atent monitorizată, susţin autorii raportului. \"Deşi procesul de adîncire a pieţelor financiare este binevenit, politica monetară trebuie să fie gata să încetinească ritmul de creştere a creditului dacă este necesar. În acelaşi timp, supravegherea prudenţială puternică a sistemului bancar este necesară pentru a evita posibilele efecte negative ale creşterii creditului\", se arată în raport.

Ministrul Finanţelor Publice se află în aceste zile la Washington, unde negociază cu reprezentanţii FMI termenii pentru încheierea unui nou acord stand-by.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb