FMI AVERTIZEAZĂ ASUPRA UNUI NOU CRASH IMOBILIAR GLOBAL Analiştii: "România, ferită de efectele unei noi prăbuşiri a pieţei locuinţelor"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 13 iunie 2014

Analiştii: "România, ferită de efectele unei noi prăbuşiri a pieţei locuinţelor"

FMI a lansat o avertizare privind accelerarea preţurilor locuinţelor de la niveluri deja ridicate, despre care spune că a devenit una dintre principalele ameninţări la adresa stabilităţii economice, potrivit relatărilor Financial Times. Oficialii FMI au atras atenţia asupra unui nou risc de prăbuşire a pieţelor imobiliare din multe ţări, conform sursei citate, FMI susţine că statele au realizat doar progrese limitate în controlarea acestui fenomen. Min Zhu, director în cadrul FMI, a declarat că instrumentele care trebuie să ţină sub control boom-ul pieţei imobiliare sunt încă în faza de dezvoltare, dar acest lucru nu trebuie să fie o scuză pentru lipsa acţiunii.

Analiştii de pe piaţa noastră susţin că România va fi ferită de efectele unui nou crash imobiliar mondial, pe fondul scăderii accentuate a preţurilor şi a expunerii limitate a sectorului bancar pe piaţa rezidenţială.

Mai mulţi analişti financiari şi imobiliari apreciază că ţara noastră nu va fi la fel de expusă ca în 2008 unei noi prăbuşiri a pieţei imobiliare din state puternice europene. Ei au adus în sprijinul optimismului lor argumente precum preţurile locuinţelor care au scăzut foarte mult şi expunerea actuală redusă a sistemului bancar pe piaţa noastră imobiliară.

"Bula" imobiliară anunţată de Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu va afecta ţara noastră, ne-a declarat analistul Aurelian Dochia, care ne-a explicat: "Noi nu suntem în situaţia acelor state cu preţuri foarte mari la locuinţe, ci din contră, preţurile noastre sunt la un nivel foarte scăzut faţă de perioada dinaintea crizei.

Nu suntem direct vizaţi de acea «bulă» despre care au pomenit cei de la FMI. Se pare că Marea Britanie este afectată mai rău de această situaţie".

FMI a avertizat că există riscul unui nou colaps devastator al pieţei imobiliare dacă nu vor fi luate măsuri împotriva acestui fenomen, potrivit directorului adjunct al instituţiei, Min Zhu, care arată că preţurile la locuinţe sunt semnificativ peste media istorică în multe ţări.

Dacă se întâmplă, totuşi, o nouă prăbuşire a pieţei, Aurelian Dochia susţine că amploarea fenomenului va fi mult mai mică faţă de cea din 2008 şi va avea efecte locale şi nu globale. Analistul susţine că este probabil ca sistemele bancare din ţările vizate să fie supuse unor noi presiuni, care să ducă la încordarea pieţelor financiare europene.

Domnul Dochia ne-a mai spus: "Dacă pieţele imobiliare se vor prăbuşi simultan în mai multe ţări, noi nu vom fi afectaţi pentru că nu mai suntem atât de dependenţi de finanţările europene, iar sistemul nostru bancar nu mai este la fel de expus ca în 2008, ţinând cont de faptul că raportul dintre depozite şi credite este unul echilibrat. Nu avem motive de îngrijorare chiar dacă vor apărea tensiuni pe pieţele imobiliare europene".

Sergentu, DTZ Echinox: "Preţurile locuinţelor din România n-au atins minimul posibil"

Preţurile locuinţelor din ţara noastră au scăzut faţă de perioada 2007-2008 când acestea au atins cel mai înalt nivel, ceea ce a făcut ca piaţa să devină oarecum lichidă, ne-a declarat Bogdan Sergentu, reprezentantul companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. Domnia sa ne-a precizat: "Au apărut dezvoltatori orientaţi pe locuinţe accesibile, ce realizează ritmuri de vânzare superioare perioadei de boom imobiliar. Cu toate acestea, nu se poate spune că s-a atins un «minim posibil», variaţii ale preţurilor fiind încă posibile în funcţie de politicile de creditare ale băncilor şi de puterea de cumpărare. În prezent, pe piaţa noastră, nu identificăm nicio bulă imobiliară şi nici riscul scăderii bruşte a preţurilor locuinţelor. Există o interconexiune a pieţelor imobiliare, însă preţurile locuinţelor din ţara noastră depind în mod exclusiv de cerere - adică de numărul de potenţiali cumpărători, de veniturile acestora şi de politicile de creditare".

Pe de altă parte, oficialul DTZ Echinox consideră avertismentul FMI pe deplin justificat la nivel global. "Din ce în ce mai mulţi economişti şi specialişti susţin necesitatea intervenţiei guvernelor şi a băncilor centrale în vederea împiedicării apariţiei bulelor imobiliare şi/sau diminuării acestora acolo unde există", apreciază Bogdan Sergentu.

Maxim, Ensight: "Prăbuşirea pieţelor imobiliare ar putea conduce la instabilitate financiară în ţările respective"

Prăbuşirea pieţei imobiliare, în ţările susceptibile de acest fenomen, ar putea conduce la instabilitate financiară înregistrată în aceste ţări, la creşterea cheltuielilor de stat pentru stabilizarea economiei naţionale şi, nu în ultimul rând, la declinul activităţii economice din cadrul acestor state, în cazul în care bula imobiliară vizează în mod direct şi proprietăţile industriale, ne-a declarat Robert Maxim, partener în cadrul companiei de consultanţă Ensight Management.

Domnia sa ne-a precizat: "Externalităţile acestui fenomen, posibilul impact pentru economia autohtonă, va rezulta din activitatea economică internaţională şi din comerţul internaţional. În ultimul an, ţara noastră a înregistrat o creştere economică bazată în mare parte pe creşterea exporturilor de produse industriale (în special pentru categoriile de maşini şi echipamente de transport şi alte produse manufacturate)".

Oficialul Ensight susţine că prăbuşirea pieţelor economice din ţările înconjurătoare cu care înregistrăm schimburi comerciale semnificative poate avea un impact direct asupra evoluţiei exporturilor nete autohtone şi, implicit, asupra creşterii economice estimate pentru ţara noastră.

Robert Maxim apreciază că acest fenomen poate fi mai puternic, fiind vorba de exporturi nete pe categorii de produse industriale, a căror cerere este puternic legată de nivelul activităţii economice din ţara de destinaţie. Consultantul Ensight a conchis că aproximativ 65% din exporturile noastre sunt realizate cu ţări precum Germania, Italia, Franţa, Turcia, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Rusia, Olanda, Polonia, conform INS. Ţările clasificate de către FMI cu risc ridicat de prăbuşire a pieţelor imobiliare nu se află printre ţările cu care România înregistrează schimburi comerciale semnificative, ne-a mai spus domnia sa.

Conform INS, România a înregistrat, în 2013, o pondere de doar 1,7% din totalul exporturilor către Belgia şi de doar 0,9% realizate către Suedia şi Norvegia.

Preţurile locuinţelor se menţin cu mult peste mediile istorice în majoritatea ţărilor, în relaţie cu veniturile şi chiriile, a spus Min Zhu, director în cadrul FMI, într-un discurs la Bundesbank, banca centrală a Germaniei. Domnia sa susţine că, în această situaţie se află ţări precum Australia, Belgia, Canada, Norvegia şi Suedia.

În contextul recesiunii globale, băncile centrale au redus dobânzile la minime record pentru a stimula economia şi, astfel, au împins preţurile locuinţelor la niveluri pe care FMI le consideră un risc semnificativ pentru economii. De exemplu, în Canada, preţurile la locuinţe sunt cu 33% peste media pe termen lung raportată la venituri şi cu 87% peste media pe termen lung raportată la chirii. În Marea Britanie, preţurile sunt cu 27% mai mari decât media în relaţie cu veniturile şi cu 38% peste cea raportată la chirii. Indicele calculat de FMI privind preţurile locuinţelor arată o nouă ascensiune a acestora, cu un avans de 3,1% faţă de anul anterior. Cel mai puternic avans a fost înregistrat pe pieţele emergente, respectiv Filipine (+10%), China (+9%) şi Brazilia (+7%). Cele mai mari scăderi au avut loc în ţările de la periferia Uniunii Europene, cu un declin de 7% în Grecia, 6,6% în Italia şi 5% în Spania.

Oficialul FMI apreciază că, printre instrumentele care ar putea fi folosite pentru reducerea riscurilor pieţei imobiliare, se numără limitarea creditelor ipotecare în raport cu valoarea locuinţelor şi cu veniturile şi a menţionat că sunt necesare cerinţe de capital mai mari pentru băncile care deţin împrumuturi riscante, precum şi impunerea unor taxe care să limiteze cererea investitorilor străini pentru proprietăţi imobiliare.

Raportul mai arată că, în Statele Unite ale Americii, preţurile cresc foarte rapid, dar încă se află cu 13,4% sub media pe termen lung raportată la venituri şi cu 2,6% sub cea faţă de chirii.

Cea mai ieftină piaţă imobiliară este Japonia, unde preţurile sunt cu 41% sub media pe termen lung raportată la venituri şi cu 38% sub cea raportată la chirii. De asemenea, potrivit FMI, Germania şi Estonia par ieftine, cu preţuri de peste 10% sub mediile pe termen lung faţă de venituri şi chirii.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. din cauza abundentei de bani ieftini, imobiliarele cresc la valori aberante peste tot, ar fi anormal sa fie altfel... Raportat la puterea de cumparare si Romania are preturi cu 50-100% mai mari decat Europa Centrala, fara Prima Casa menita sa sustina artificial piata,preturile s-ar fi corectat la valori sustenabile ...

    1. peste 90% din gospodariile romanesti au locuinta in proprietate personala. totul pare roz, pana cand te uiti la calitatea acestor locuinte. in mediul rural, majoritatea caselor fac 2-3000 de euro, 5000 in cel mai fericit caz. de fapt e valoarea pamantului de sub ele ca orice muncitor iti poate ridica in 2 saptamani o casa de chirpici cu lut si paie aduse din zona.

      in orase e mai rau - se vand cu 1000 euro/mp apartamente care si-au depasit deja durata de viata. tinerii se inhama la credite pe 30 de ani desi e clar ca blocul ala nu va mai rezista 30 de ani.

      o locuinta merita veniturile pe 2-4 ani. venitul mediu in Romania este de maxim 5000 euro/an. deci preturile vor continua sa scada pe masura ce romanii vor invata economie. 

      cata intelighentie,ha ha,cumpara tu case cu leafa pe 2-4 ani sa vedem cine-o fi asa acerebrat sa-ti vanda.

      Si nu mai vorbi generalitati,ce-ntelegi tu prin "o locuinta"? 

      adica unde?si in ce fel de cladire? 

      caci daca te referi la vreo garsoniera confort 3 pe giurgiului sau ferentari s-ar putea sa faca mai putin decat propovaduiesti tu,stimabile guru al imobiliarelor romanesti.

      succes anyway. 

    Parca imi aduc si acum aminte cum chiar inainte de criza unii "experti" spuneau ca Romania nu va fi afectata dintr-o multime de motive, si totusi a fost si ea foarte bine afectata dupa cum stim.

    Acum vin altii si ne linistesc ca nu va fi afectata fiindca preturile locuintelor au scazut foarte mult. 

    Probabil acele persoane nu au facut un calcul ca sa vada ca intre timp valoarea euro-ului a crescut, asa ca in lei preturile nu au scazut semnificativ. 

    Da, evident ca fara o sustinere din partea statului prin programul "prima casa" care sustine in primul rand bancile si apoi firmele de constructii, si nu pe cei care vor sa isi cumpere o casa, preturile ar fi fost acum mult mai reduse. 

    Dar ar fi fost rau sa fie asa, fiindca s-ar fi creat o spirala deflationista si atunci si mai putini ar fi cumparat locuinte asteptand sa mai scada preturile. 

    In prezent preturile tot scad, dar datorita sustinerii de catre stat prin programul "Prima casa" nu scad chiar atat de rapid.

    Oricum, ce este clar este ca in raport cu veniturile medii, deci nu doar salariile medii pe economie, fiindca romanii mai castiga si din alte surse cum ar fi veniturile obtinute in strainatate, preturile locuintelor sunt totusi mult mai ridicate decat erau in trecut. 

    Criza inca nu a trecut in afara, dar datorita tiparirii de bani si aruncarii lor pe piete preturile la imobiliare si-au continuat levitatia. La fel si preturile la bonduri, actiuni si alte obiecte de valoare. Exceptand metalele pretioase care ar fi facut ca tot castelul de carti sa se surpe.

    Pentru ca salariile nu au putut fi crescute simultan cu cresterea masei monetare (banii rapizi s-au revarsat in doar cateva domenii rapide, nu in economia reala) vedem stagnare economica si inflatie relativ scazulta (exceptand mancarea si energia). Din pacate stagnarea econonomica se traduce in reasezari strategice masive, cu companii care cauta sa-si reduca costurile si oameni care raman fara locuri de munca. Propagandistic, guvernele vorbesc despre somaj, dar populatia ocupata este in scadere - ceea ce se traduce intr-un somaj real de peste 25% printre persoanele sub 30 de ani (care s-au maturizat intr-un desert economic). Asta duce la evenimente sociale - si la scaderea majora a cererii pe piata locuintelor. 

    Asadar, cine are bani a cumparat si inca mai cumpara imobile ca investitie, dar cine vrea sa cumpere o casa pt. a locui in ea are o problema (statistic vorbind): nu are bani. Cum cei care cumpara ca investitori au bani si pt. ca nu sunt tocmai prosti - rezulta presiune in jos pe preturi. 

    Ca sa revin la situatia particulara din Romania: noi am avut o crestere economica oficiala peste media UE, dar aici sunt cel putin trei probleme. 

    1. Statisticile noastre economice sunt falsificate. 

    2. De cresterea economica au beneficiat in primul rand cei deja bogati - pt. ca taxele socialiste nu-i lovesc pe bogati, ci pe cei cetatenii activi, transformandu-i in asistati social, si cresc si mai mult decalajul intre saraci si bogati.

    3. Investitiile straine in Romania au scazut mult din cauza politicilor imprevizibile si instabilitatii institutionale de la noi. Mai nou, romanii sunt utilizati ca mana de lucru in sistem lohn (inclusiv in industria IT), inchiriati de catre feudalii socialisti si cu venituri limitate de catre cei care conduc politic. Asta face ca investitiile in deschiderea unui centru de business la noi sa fie minime, dar duce la costuri de plecare catre alte locuri aproape de zero. 

    "analistii nostri imobiliari"... :))))))))

    bai baieti.....  

    in romania preturile locuintelor sunt aberant de mari, atat la cele vechi cat si la cele noi. la noi n-ar fi o prabusire a preturilor ci o corectie ce are in spate o minima logica economica, culturala, sociala si de bun simt.

    articolul asta este doar o reactie disperata. 

    1. Sunt de acord cu ceea ce spui, mai ales ca sunt in miezul problemei, adica lucrez in bransa. Ar trebui sa se tina cont la evaluarea unei locuinte noi sau vechi de toti factorii de influenta: poluare, aglomeratie, etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb