FMI cere Austriei să nu anuleze obligaţiuni ale Hypo Alpe Adria

A.S.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 iulie 2014

FMI cere Austriei să nu anuleze obligaţiuni ale Hypo Alpe Adria

Austria ar trebui să revizuiască proiectul de lege prin care ar urma să fie anulate obligaţiuni subordonate de 890 de milioane de euro ale Hypo Alpe Adria garantate de provincia Carinthia, deoarece o astfel de măsură ar putea ridica semne de întrebare şi asupra altor garanţii publice, a apreciat, ieri, Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters.

Şeful misiunii FMI în Austria, Bas Bakker, a subliniat că, deşi guvernul de la Viena susţine că situaţia de la Hypo Alpe este un caz izolat, încălcarea unei promisiuni riscă să afecteze încrederea investitorilor în garanţiile publice.

"Problema noastră nu este că obligaţiunile subordonate nu ar trebui să fie afectate de un bail-in", a declarat presei Bas Bakker la sfârşitul revizuirii anuale a economiei austriece.

"Problema este că a existat o garanţie pentru aceste obligaţiuni şi că această garanţie a fost anulată. Ne temem că aceasta ar putea ridica semne de întrebare asupra altor garanţii similare emise de alte organisme subnaţionale", a avertizat Bas Bakker, adăugând: "Până acum, obligaţiunile subordonate garantare de Guvern au fost considerate ca fiind suficient de sigure. Investitorii aşteaptă întotdeauna ca acest gen de garanţie să rămână în vigoare".

La rândul său, guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, Ewald Nowotny, a afirmat că decizia de a nu lăsa Hypo Alpe Adria să dea faliment, una dintre opţiunile avute în vedere de guvernul austriac timp de mai multe luni, este una în linie cu recomandările FMI.

De la debutul crizei financiare internaţionale, în 2008, şi până în prezent, Austria a naţionalizat total sau parţial trei instituţii de credit, inclusiv Hypo Alpe Adria, unul dintre motive fiind şi expunerea mare a sistemului bancar austriac pe pieţele riscante din Europa emergentă.

La sfârşitul revizuirii anuale a economiei austriece, misiunea FMI şi-a revizuit estimările privind ritmul de creştere care va fi înregistrat în acest an de Austria, până la 1-1,2% de la 1,7% anterior şi a reiterat că Austria trebuie să reducă cheltuielile publice şi, de asemenea, să urgenteze restructurarea băncilor cu probleme.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb