FMI: Economia mondială nu se îndreaptă spre recesiune

V.G.
Macroeconomie / 31 ianuarie 2023

Economia mondială nu se îndreaptă spre recesiune

Fondul Monetar Internaţional a prezentat astăzi o perspectivă mai favorabilă în cel mai recent raport World Economic Outlook, estimând că anul acesta economia mondială nu va intra în recesiune, inflaţia va încetini, iar economiile europene au arătat o rezistenţă mai mare decât se preconiza, transmite Agerpres.

După un avans de 3,4% în 2022, economia mondială ar urma să înregistreze o creştere de 2,9% în 2022, faţă de o expansiune de 2,7% previzionată în octombrie, când FMI avertiza că ar putea urma o recesiune.

Pentru 2024, FMI previzionează că PIB-ul global ar putea creşte cu 3,1%, uşor sub previziunea din octombrie, deoarece va încetini cererea, resimţindu-se impactul majorării dobânzilor.

Europa emergentă şi în curs de dezvoltare, unde este inclusă şi România, ar urma să înregistreze o creştere de 1,5% în 2023 şi de 2,6%, faţă de prognoza din octombrie, ce indica un avans de 0,6% în acest an şi de 2,5% anul viitor.

"Suntem foarte departe de orice fel de indicator care să indice o recesiune globală", a afirmat economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.

"Inflaţia globală ar urma să scadă de la 8,8% în 2022 la 6,6% în 2023 şi la 4,3% în 2024. Majorarea dobânzilor de către băncile centrale, pentru a contracara inflaţia, şi invadarea Ucrainei de către Rusia continuă să afecteze activitatea economică", se arată în raportul FMI.

Presiunile inflaţioniste au început să se atenueze, susţine Gourinchas. Acesta a adăugat: "Condiţiile globale s-au îmbunătăţit deoarece presiunile inflaţioniste au început să se atenueze. Drumul spre o redresare deplină, cu o creştere sustenabilă, preţuri stabile şi progres pentru toţi doar ce a început".

"Creşterea economiei s-a dovedit a fi surprinzător de rezilientă în trimestrul trei din 2022, cu o piaţă solidă a forţei de muncă, un consum robust al gospodăriilor şi investiţii ale companiilor", a apreciat Gourinchas la o conferinţă de presă în Singapore.

Totuşi, avertizează FMI, economia mondială încă se confruntă cu riscuri serioase, inclusiv invadarea Ucrainei de către Rusia, potenţialele viitoare valuri de COVID-19 în China şi dobânzile ridicate, care duc la crize în ţări deja afectate de nivelul considerabil al datoriilor.

FMI cere întărirea cadrului privind restructurarea datoriilor, estimând că, fără măsuri preventive, este posibil ca unele ţări să nu-şi mai poată achita datoriile.

Se pare că FMI încearcă să mustre în raport guvernele pentru că încearcă să atenueze presiunile economice cu măsuri excesiv de generalizate, în loc să gestioneze riscurile la adresa inflaţiei.

"Sprijinul fiscal ar trebui mai bine direcţionat către cei mai afectaţi de nivelul ridicat al preţurilor la alimente şi energie, iar măsurile extinse de sprijin fiscal ar trebui retrase", avertizează FMI.

În raport se arată că economia Rusiei s-a dovedit a fi mai rezilientă decât se estima la sancţiuni şi la alte efecte economice negative în urma războiului din Ucraina. FMI previzionează o creştere a economiei ruse de 0,3% în 2023, după un declin de 2,2% în 2022. În octombrie, instituţia prognoza o scădere a PIB-ului Rusiei de 2,3% în acest an.

De asemenea, FMI prognozează că Germania şi Italia vor evita recesiunea în acest an, iar "economiile europene au arătat o rezistenţă mai mare decât se preconiza", în pofida efectelor războiului.

SUA ar urma să înregistreze în 2023 o creştere de 1,4%, faţă de un nivel de 1% previzionat în octombrie, după un avans de 2% în 2022, în timp ce zona euro ar urma să crească cu 0,7% în 2023, faţă de un nivel de 0,5% previzionat în octombrie, şi după o expansiune de 3,5% în 2022.

Europa s-a adaptat mai rapid la costurile ridicate ale energiei decât se estima, iar o atenuare a preţurilor energiei a ajutat regiunea, consideră FMI.

China, a doua economia mondială, ar urma să înregistreze în 2023 o creştere de 5,2%, faţă de un nivel de 4,4% previzionat în octombrie, după o expansiune de 3% în 2022.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Joaca cu cifrele,ca situatia sa arate mai bine,

    ca si cresterea economica negativa, 

    crestem cu 2% in urmatorii ani,dar pana acum cresteam cu 4-5%,

    oamenii simplii deja simt in buzunare recesiunea 

    Daca ne uitam la vanzarile de armament ale multor tari si adunam sumele sau vedem cresterile ne dam seama de ce nu se mai intrevede o recesiune.

    1. Profitul din vanzarile de armament nu se reflecta

      in nivelul de trai a populatiei, din pacate

      ba se reflecta foarte bine in nivelul de trai a populatiei, din pacate

    Nimeni din agențiile de informații occidentale nu a punctat istoricul privind ”eficiența” sancțiunilor, care arată că acestea sunt impotente în ceea ce privește schimbarea de regim sau de politică.

    1. Care e legatura cu vremea de afara?

      Sau a vrut rusul din tine sa comenteze ceva! 

    da, inflatia nu mai creste dar nici nu da înapoi...după ce a golit deja buzunarele urmează etapa "pe țară" - reducerea comenzilor datorită reducerii consumului = stagnare

    1. Sunt bani berechet. Sunt pe alte site-uri economicepersoane si sume care au investit in Vivre.

      Sa vedeti cine si cati bani s-au bagat si aia nu erau bani de paine.

      Deci cei care "trebuie sa aiba bani" au in continuare. 

      Vivre e un fel de balenciaga? :)

    De ce asemenea institutii au dreptul sa minta legal in presa de specialitate?!

    Bondurile natiilor arata clar ce vine! 

    De ce mintiti populatia? 

    De ce? 

    Cand vorbiti si postati aveti oblicatia morala si sociala sa postati datele si graficele aferente argumentelor pro sau contra! 

    Bondurile Germaniei, Frantei, Uk, Rusiei, Usa, Spaniei, Ucrainei ... si multe altele arata CRASH in fata! adica cresteri negative de pib de minim 1-2-3 ani (unde revizuirea inselatoare se face cu lag sa nu sperie speculativul din piata financiara). Fenomen ce se repeta ciclic la final de expansiune credit! 

    s c cret  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb