FMI: "Este prea devreme să vorbim de efectele cotei unice"

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 aprilie 2005

Experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu sînt impresionaţi de veniturile bugetare colectate de autoritităţi în primul trimestru al anului curent. Introducerea cotei uni-ce de impozitare a fost un eveniment major în politica fis-cală a ţării noastre, spune Jeroen Kremers, director executiv al FMI. Domnia sa explică faptul că, în ţări precum Ro-mâ-nia, Rusia sau Ucraina, este foarte dificil de spus care sînt efectele introducerii cotei unice de impozitare.

Veniturile colectate la bugetul de stat au totalizat, în primul trimestru din 2005, aproape 113.100 miliarde de lei. Comparativ cu estimările iniţiale, su-ma este cu 2,6% mai mare. De asemenea, veniturile sînt cu 1,9% peste cele realizate în perioada similară din anul trecut, ţinînd cont atît de rata inflaţiei, cît şi de creşterea economică.

Directorul FMI susţine că deocamdată nu se poate spune care sînt efectele reale ale cotei unice, şi că o concluzie pertinentă va putea fi trasă după mai multe luni. Domnia sa susţine că este foarte important pro-cesul de implementare a politicii fiscale, astfel încît co-lectarea venitu-rilor să se îm-bunătă-ţeas-că.

În acelaşi timp, Jeroen Kremers subliniază faptul că trebuie menţinută prudenţa în aplicarea politicilor macroeconomice. Astfel, chiar dacă inflaţia este în scădere, aceasta trebuie ţinută în continuare sub control. De asemenea, ţara noastră trebuie să continue reforma structurală, astfel încît să se realizeze tranziţia de la ineficienţă la eficienţă. Companiile româneşti trebuie să fie competitive pe pieţele internaţionale, spune reprezentantul FMI.

O echipă a Fondului Monetar Internaţional va reveni în ţara noastră în luna iunie, în vederea încheierii Acordului stand-by.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb