Experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu sînt impresionaţi de veniturile bugetare colectate de autoritităţi în primul trimestru al anului curent. Introducerea cotei uni-ce de impozitare a fost un eveniment major în politica fis-cală a ţării noastre, spune Jeroen Kremers, director executiv al FMI. Domnia sa explică faptul că, în ţări precum Ro-mâ-nia, Rusia sau Ucraina, este foarte dificil de spus care sînt efectele introducerii cotei unice de impozitare.
Veniturile colectate la bugetul de stat au totalizat, în primul trimestru din 2005, aproape 113.100 miliarde de lei. Comparativ cu estimările iniţiale, su-ma este cu 2,6% mai mare. De asemenea, veniturile sînt cu 1,9% peste cele realizate în perioada similară din anul trecut, ţinînd cont atît de rata inflaţiei, cît şi de creşterea economică.
Directorul FMI susţine că deocamdată nu se poate spune care sînt efectele reale ale cotei unice, şi că o concluzie pertinentă va putea fi trasă după mai multe luni. Domnia sa susţine că este foarte important pro-cesul de implementare a politicii fiscale, astfel încît co-lectarea venitu-rilor să se îm-bunătă-ţeas-că.
În acelaşi timp, Jeroen Kremers subliniază faptul că trebuie menţinută prudenţa în aplicarea politicilor macroeconomice. Astfel, chiar dacă inflaţia este în scădere, aceasta trebuie ţinută în continuare sub control. De asemenea, ţara noastră trebuie să continue reforma structurală, astfel încît să se realizeze tranziţia de la ineficienţă la eficienţă. Companiile româneşti trebuie să fie competitive pe pieţele internaţionale, spune reprezentantul FMI.
O echipă a Fondului Monetar Internaţional va reveni în ţara noastră în luna iunie, în vederea încheierii Acordului stand-by.