FMI: "Riscurile financiare globale au crescut"

Marius Constantin
Internaţional / 16 aprilie 2015

Riscurile asupra stabilităţii financiare globale au crescut, din octombrie până în prezent, susţine Fondul Monetar Internaţional (FMI), într-un raport citat de BBC, instituţia precizând că ţările care exportă petrol şi alte materii prime au fost grav afectate.

De asemenea, unele economii în curs de dezvoltare au fost afectate de mişcările bruşte de pe pieţele valutare internaţionale.

Totuşi, stabilitatea financiară nu este "complet la pământ" în ţările bogate.

FMI recunoaşte că declinul recent al preţurilor petrolului şi altor materii prime este, per ansamblu, util pentru perspectivele economice globale, dar creează o provocare majoră pentru ţările şi firmele exportatoare. Fondul mai arată că problemele privind capacităţile de achitare a datoriilor sunt evidente pentru afacerile cu petrol şi gaze din Argentina, Brazilia, Africa de Sud şi Nigeria.

În acelaşi timp, serviciul datoriei (capacitatea debitorului de a-şi onora datoria la scadenţă, exprimată ca număr de zile de întârziere la plată de la data scadenţei) este o preocupare pentru guvernele dependente de veniturile din petrol, cum ar fi cele din Nigeria şi Venezuela. Mulţi alţi mari exportatori de petrol au rezerve suficiente să facă faţă preţurilor mai mici, pentru o anumită perioadă. Alte naţiuni în curs de dezvoltare, cele care importă materii prime, nu beneficiază de aceste preţuri reduse.

Mişcările de pe pieţele valutare au lovit, de asemenea, unele ţări în curs de dezvoltare, mai arată FMI. Astfel, aprecierea dolarului creşte povara de rambursare pentru firmele şi guvernele care s-au împrumutat în moneda Statelor Unite ale Americii. Unele dintre acestea s-au confruntat, de asemenea, cu ieşiri semnificative de capital.

Rata dobânzii sporeşte temerile

În acest an, este de aşteptat ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să înceapă să ridice ratele dobânzilor, ceea ce ar produce anumite probleme ţărilor care s-au împrumutat în dolari. Raportul Fondului menţionează că există un pericol privind declinul preţurilor proprietăţilor în unele ţări (în special în China), probleme ce s-ar putea extinde şi în statele în curs de dezvoltare.

Pe de altă parte, în ţările bogate, dobânzile foarte scăzute (situaţie salutată de FMI pentru beneficiile economice) nu cauzează probleme financiare. Unii asigurători de viaţă din Europa s-ar putea confrunta cu probleme, iar dobânzile reduse se reflectă în sporirea riscului financiar, pe măsură ce investitorii obţin randamente mai bune.

Unele elemente ale acestui tablou de creştere a riscurilor reflectă urmarea crizei financiare. Ratele scăzute ale dobânzilor în ţările bogate, de exemplu, sunt parte a răspunsului la daunele economice, dar ele nu creează noi riscuri.

Dolarul în creştere este, în mod indirect, rezultatul destinderii accelerate post-criză din SUA, comparativ cu Europa. După şase ani şi jumătate de la faza cea mai intensă a crizei, rămâne "umbra sa lungă" asupra economiei, mai arată BBC.

Totuşi, FMI vede unele evoluţii încurajatoare. În special, creşterea economică este de aşteptat să fie uşor mai ridicată în acest an şi în următorul, ceea ce ar tinde să promoveze stabilitatea financiară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb