FONDUL AMERICAN NU SE OPREŞTE LA BANCA CARPATICA ŞI LA PIRAEUS BANK Surse BNR: "J.C. Flowers a pus ochii pe o a treia bancă românească"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 septembrie 2015

Surse BNR: "J.C. Flowers a pus ochii pe o a treia bancă românească"

JC Flowers nu comentează

Christopher Flowers a fost în conducerea Goldman Sachs timp de 20 de ani

James Christopher Flowers, fondatorul J.C. Flowers & Co, a activat timp de 20 de ani în Goldman Sachs, unde a ocupat mai multe funcţii executive şi, timp de zece ani, până în 1998, a figurat în lista partenerilor băncii americane de investiţii.

Flowers este specializat în investiţii în industria financiară, iar cea mai cunoscută şi de succes tranzacţie în care a fost implicat o reprezintă preluarea băncii japoneze Shinsei Bank de către Ripplewood Holdings, afacere care i-a adus un câştig de circa 1 miliard de dolari. După declanşarea crizei financiare unele dintre fondurile administrate de compania sa au suferit pierderi importante, cel puţin în primii ani după 2008.

Fostul partener Goldman Sachs a jucat un rol important în deciziile adoptate în SUA la debutul crizei, în septembrie 2008. În acele zile, el a fost solicitat de Bank of America pentru a oferi consultanţă privind oportunitatea preluării Lehman Brothers, iar la scurt timp a fost chemat de AIG pentru a găsi soluţii pentru evitarea falimentului, potrivit Mediafax.

Flowers era un apropiat cunoscut al fostului secretar al Trezoreriei SUA Henry Paulson, în perioada cât a activat la Goldman Sachs, şi a fost printre primii care l-au avertizat pe acesta de iminentul dezastru care ameninţa Lehman Brothers şi AIG.

Fondul american de investiţii J.C. Flowers pare să aibă planuri mari de investiţii în ţara noastră.

După ce a semnat un acord de exclusivitate pentru preluarea Băncii Comerciale Carpatica şi a depus ofertă angajantă pentru cumpărarea Piraeus Bank, fondul vrea să achiziţioneze şi o a treia bancă românească, după cum ne-au spus surse din Banca Naţională a României (BNR).

Sursele noastre ne-au precizat: "J.C. Flowers nu se opreşte aici. A identificat o a treia bancă pe care doreşte s-o cumpere. Nu vă putem spune, în acest moment, despre ce instituţie financiară este vorba, dar vă putem da asigurări că nu este bancă cu capital grecesc".

Dintre cei câţiva investitori care şi-au arătat dorinţa să preia Piraeus Bank, J.C. Flowers este cel mai interesat, potrivit surselor citate, care ne-au precizat: "Mai sunt şi alte fonduri care şi-au exprimat dorinţa de a cumpăra Piraeus Bank, dar cel mai interesat s-a arătat JC Flowers, care a făcut şi ofertă angajantă".

Un purtător de cuvânt al fondului american ne-a transmis că reprezentanţii J.C. Flowers nu comentează pe marginea acestui subiect.

Potrivit site-ului Mîrşanu.ro, de achiziţia băncii cu capital grecesc mai sunt interesaţi fondul de investiţii Warburg Pincus şi investitorul american Wilbur Ross, unul dintre principalii acţionari ai Eurobank şi Bank of Cyprus.

Recent, ziarul BURSA a scris că grupul bancar OTP doreşte să cumpere Piraeus Bank România. Sursele noastre ne-au precizat că OTP a intrat în camera de date de la Piraeus: "Acest lucru nu înseamnă că vor şi cumpăra, dar sunt interesaţi şi analizează".

De asemenea, Banca Transilvania s-a arătat interesată să achiziţioneze instituţia de credit cu capital elen, însă niciuna din cele două nu a depus ofertă de preluare.

Surse din piaţă susţin că BNR nu le-ar fi dat avizul celor doi operatori financiari să cumpere Piraeus Bank.

J.C. Flowers negociază şi cumpărarea Băncii Comerciale Carpatica. Recent, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, ne-a spus, într-un interviu, că, la Carpatica, este semnată exclusivitate cu Fondul J.C. Flowers: "Se aşteaptă să treacă unele termene prevăzute de lege şi tranzacţia se va încheia la finalizarea termenelor respective. Este o investiţie foarte bună, pentru că vorbim despre unul dintre cele mai puternice fonduri de investiţii din SUA".

Potrivit domnului Cinteză, pe piaţa noastră bancară urmează să aibă loc câteva fuziuni. "Cel puţin hotărârile vor fi luate în acest an. Fuziunile ar urma să aibă loc între băncile noastre, fiind vizate şi subsidiarele greceşti", ne-a precizat domnia sa.

În ţara noastră activează patru bănci cu acţionariat elen - Bancpost, controlată de Eurobank, Banca Românească, ce are ca acţionar National Bank of Greeece, Alpha Bank şi Piraeus Bank. Acestea cumulează aproximativ 12% din activele sistemului nostru bancar.

Fondat în 1998, J.C. Flowers este dedicat investiţiilor în industria serviciilor financiare de la nivel global. Potrivit informaţiilor de pe site-ul său, în prezent, J.C. Flowers investeşte în cel de-al treilea fond pe care l-a creat, cu angajamente totale de capital de 2 miliarde dolari.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Banca Transilvania!?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb