Fondul Consiliului European pentru Inovare anunţă primele investiţii de capital, în valoare de 178 de milioane de euro

J.P.
Internaţional / 6 ianuarie 2021

Fondul Consiliului European pentru Inovare anunţă primele investiţii de capital, în valoare de 178 de milioane de euro

Comisia Europeană a anunţat prima serie de investiţii directe de capital, efectuate prin intermediul noului Fond al Consiliului European pentru Inovare (CEI), conform unui comunicat.

În ansamblu, 42 de întreprinderi nou-înfiinţate şi întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) foarte inovatoare vor beneficia de finanţare prin capitaluri proprii de circa 178 de milioane de euro pentru a dezvolta şi a extinde inovaţii radicale în domenii printre care se numără sănătatea, economia circulară şi tehnologia avansată de producţie. Printre acestea se numără şi întreprinderea franceză CorWave, prima întreprindere din UE în care investeşte Fondul CEI.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret: "Europa are multe întreprinderi nou-înfiinţate inovatoare şi talentate, însă mult prea adesea acestea rămân de dimensiuni reduse sau îşi relocalizează activitatea în afara Uniunii. Această nouă formă de finanţare - care combină granturile şi capitalurile proprii - este specifică doar Consiliului European pentru Inovare. Ea va acoperi deficitul de finanţare cu care se confruntă întreprinderile foarte inovatoare, va debloca investiţii private suplimentare şi va permite acestor întreprinderi să se dezvolte în Europa."

Investiţiile de capital, cu o valoare cuprinsă între 500.000 de euro şi 15 milioane de euro pentru fiecare beneficiar, completează finanţarea prin granturi, care a fost deja furnizată prin intermediul instrumentului-pilot Accelerator al CEI pentru ca întreprinderile să se poată dezvolta mai rapid. Este prima dată când Comisia a efectuat investiţii directe de capital sau cvasicapital, şi anume investiţii de capital combinate cu un grant, în întreprinderi nou-înfiinţate, conform estimărilor participaţiile urmând să fie cuprinse între 10% şi 25%.

Începând din decembrie 2019, în cadrul instrumentului Accelerator al CEI au fost deja selectate, în total, 293 de întreprinderi pentru a beneficia de finanţare prin granturi în valoare de peste 563 de milioane de euro. Dintre acestea, 159 de întreprinderi au fost selectate pentru a beneficia în plus de noile investiţii de capital din Fondul CEI. Cele 42 de întreprinderi anunţate miercuri sunt primele din cadrul acestui grup care au trecut cu succes de procesul de evaluare şi de diligenţă. Alte 117 întreprinderi urmează să beneficieze de investiţii, dacă vor trece cu succes de procesele relevante în curs.

CorWave, o întreprindere franceză foarte inovatoare, a fost prima beneficiară a unei investiţii directe de capital. Misiunea CorWave este de a oferi un nou standard de îngrijire pacienţilor cu insuficienţă cardiacă severă. În valoare de 15 milioane de euro, investiţia din Fondul CEI a jucat un rol esenţial prin mobilizarea altor investitori care să susţină IMM-ul francez, ceea ce a condus la investiţii în valoare de 35 de milioane de euro în cea de a patra etapă a finanţării iniţiale acordate CorWave.

Datorită acestei iniţiative ambiţioase, CorWave va reuşi să introducă pe piaţă şi să extindă soluţia sa medicală inovatoare, şi anume un dispozitiv de asistenţă a ventriculului stâng (Left Ventricular Assist Device, LVAD), care va îmbunătăţi în mod semnificativ viaţa persoanelor cu insuficienţă cardiacă severă, reducând la jumătate complicaţiile grave şi nevoia de respitalizare, ameliorând totodată în mod substanţial calitatea vieţii acestor persoane. Potenţialul ridicat de creştere al întreprinderii CorWave va conduce şi la crearea de locuri de muncă de înaltă calitate în UE.

Alte întreprinderi beneficiare ale acestei prime serii de investiţii sunt: Hiber (Ţările de Jos): întreprindere internaţională cu activităţi în sectoarele sateliţilor şi comunicaţiilor care furnizează conectivitate mondială şi la preţuri accesibile pentru internetul obiectelor; XSUN (Franţa): întreprindere cu activităţi în sectorul aeronavelor solare care proiectează drone independente din punct de vedere energetic, concepute să fie complet autonome şi să poată funcţiona fără nicio intervenţie umană; Geowox Limited (Irlanda): întreprindere cu activităţi în sectorul tehnologiei care furnizează evaluări imobiliare automatizate, pe baza unor date deschise de înaltă calitate şi a unor modele de învăţare automată şi Epi-Endo Pharmaceuticals EHF (Islanda): întreprindere cu activităţi în sectorul farmaceutic, axată pe dezvoltarea unui portofoliu exclusiv de medicamente pentru tratarea bolilor respiratorii cronice, un flagel mondial.

Aceste prime investiţii au urmat unei evaluări aprofundate efectuate de experţi externi, unui proces de diligenţă supravegheat de practicieni externi şi de investitori în cadrul Comitetului pentru investiţii al Fondului CEI, precum şi unei decizii finale a Consiliului de administraţie al Fondului CEI.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb