Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare în sistemul de pensii private, acesta urmând să devină funcţional în prima parte a anului viitor, a anunţat, ieri, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Camera Deputaţilor a fost în acest caz for decizional.
"Legea va intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial, iar Fondul de garantare va începe să funcţioneze efectiv începând cu prima parte a anului 2012. Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) salută adoptarea acestui act normativ, necesar pentru consolidarea legislaţiei primare în domeniu, ca şi pentru creşterea stabilităţii, siguranţei şi încrederii participanţilor în acest sistem", se arată într-un comunicat al asociaţiei.
Scopul fondului este garantarea drepturile participanţilor (faza de acumulare) şi beneficiarilor (faza de plată) la fondurile de pensii private, precum şi compensarea oricăror eventuale pierderi ale participanţilor care contribuie la sistem, derivate din orice situaţie de incapacitate de plată a administratorilor şi furnizorilor de pensii private.
Fondul de garantare va fi adminis-trat de un consiliu de administraţie compus din trei membri - preşedinte, desemnat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), un membru desemnat de Ministerul Finanţelor Publice şi un membru propus de APAPR.
Mandatul acestora este de 4 ani şi poate fi reînnoit o singură dată.
Consiliul de Administraţie al fondului va numi prin decizie un director general, care se va ocupa de conducerea executivă şi operativă a instituţiei, alături de personalul de specialitate ce va fi angajat de fond.
Administratorii de fonduri de pensii private, precum şi viitorii furnizori de pensii private (în faza de plată) vor acoperi prin contribuţii din fonduri proprii cheltuielile de func-ţionare ale fondului.
De asemenea, administratorii şi furnizorii de pensii private vor cotiza anual, din fonduri proprii, la fondul pentru acumularea sumelor necesare îndeplinirii scopului fondului, valoa-rea contribuţiilor urmând să fie stabilite prin metode de calcul actuarial, elaborate de fondul şi supuse adoptării CSSPP.
"Resursele financiare ale fondului vor fi şi ele investite, însă doar în instrumente ale pieţei monetare (depozite, conturi curente), titluri de stat şi alte instrumente cu grad scăzut de risc. Situaţiile financiare anuale ale fondului, adoptate de Consiliul CSSPP, împreună cu raportul anual de activitate şi raportul auditorului financiar (extern) independent vor fi făcute publice în fiecare an", se mai spune în comunicat.
Numărul participanţilor la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) a atins 5,6 milioane de persoane, iar activele nete însumează peste 6 miliarde de lei.